Ons gümüş ve dolar/TL’de yaşanan yükselişin etkisi ile gram gümüş önemli bir kanal katlama hedefine doğru ilerliyor. Bu analiz kapsamında gümüş fiyatlarındaki kanal katlama hedefini tespit etmeye çalışacağız.
Aşağıdaki grafik ons gümüşü takip ettiğim grafiğin haftalık bazda hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Geçtiğimiz hafta ABD tarafından gelen veriler ışığında ons gümüşte çok ciddi bir yükselişe imza atıldı. Böylelikle ons gümüşte oluşan alçalan trendin de yukarı yönlü kırıldığı görüldü.
Bu tarz baskı unsuru olan alçalan trendlerden bu şekilde hacimli bir yükseliş ile kırılma olduğunda ise genellikle fiyatın yönü de değişmiş oluyor. Ancak, geçtiğimiz haftaki yükseliş sonrasında bu hafta fiyatın durgun bir dönem geçirmesi de, son derece normal karşılanmalıdır. Bu süreçte, gümüş piyasasında alıcı ve satıcıların yeni bir dengeye oturması için bir konsolidasyon süreci geçirmesi beklenebilir. Bu nedenle bu hafta oluşan dar gövdeli bir mum, yükselişin sağlığı açısından önemli görülmelidir.
Ons gümüş hareketlerinin temelinde ise ABD tarafında açıklanan enflasyon verilerinin tahminlerin altında kalması yatmaktadır. ABD Merkez Bankası'nın (FED) bir sonraki toplantısında faiz artırması için temel alacağı iki önemli veri; enflasyon verisi ve iş gücü piyasası verisidir. Bu iki veri ABD ekonomisinin güçlü ilerleyişini işaret ederse, FED’in faiz artırımı konusunda eli rahatlayacağı için değerli metaller için olumsuz bir ortam oluşturur. Fakat geçtiğimiz hafta açıklanan verilerden enflasyon verisi beklenti altı gelmesi ile birlikte ons gümüşte net bir yükseliş yaşanmış oldu.
Bu gelişmelerin ardından ons gümüşün yükselen kanal içinde direnç seviyesi ise 27,50 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. 24,30 USD seviyesi de aşağı tarafta izleyeceğimiz destek seviyesi olacaktır.
Gram gümüş
Gram gümüşün haftalık hareketlerini gösteren grafik aşağıda yer almaktadır.
Kaynak: Tradingview
Gram altın analizlerimi yakından takip edenlerin fark edebileceği üzere; uzun süren yükselen kanalların yukarı kırılması halinde fiyat, genellikle kanal katlama hedefine çok daha az bir zaman diliminde ulaşmaktadır. Yukarıda görebileceğiniz gibi 88 hafta süren alt yükselen kanal içindeki hareket yukarı kırılınca, fiyat yaklaşık 6 hafta gibi kısa bir zaman içinde kanal katlama hedefinin orta bölgesine erişti.
Gram gümüşün bu son hareketini sert bir şekilde hayata geçirmesinin ardında ise hem ons gümüşün hem de dolar/TL’nin yükselişinin aynı döneme denk gelmesi yatıyor. Bu nedenle de 12-15 hafta gibi bir sürece yayılabilecek fiyat hareketi, 6 haftada yaşanmış oldu.
Gram gümüşün hedef fiyatı kaç olabilir?
Bu tarz soruları finans piyasasında zaman ve seviye vererek cevaplamak falcılıktan öte bir konu değildir. Çünkü her iki parametreyi de vererek bir tahminde bulunmak anlamsız ve gereksiz bir tespit olur. Buna göre finans piyasasında olası hedefler belirlenir ve bu hedeflerden yararlanabilmek için yatırımcının yükseliş trendini başarılı şekilde takip edebilmesi gerekir.
İşte burada bahsedilen trend takibini yapabilmek için de zaman baskısının yatırımcı üzerinden alınması gerekir. Sonuç itibarıyla gram gümüşün olası orta vadeli hedefine grafik üzerinden bakarsak 23,50 TL seviyesine erişiriz. Bu sebeple 23,50 TL seviyesini gram gümüş için orta vadeli hedef olarak izleyeceğiz.