Haftanın başında küresel borsalara gelen yoğun satışların etkisi ile ciddi anlamda güç kaybeden gümüş, kayıplarını hızlı toparladığı bir haftalık kapanış yapmaya hazırlanıyor.
Hafta başında Japonya kaynaklı yükselen volatilitenin etkisi ile ons gümüş ciddi anlamda geri çekildi. Bu geri çekilmede ons gümüş açısından 2 önemli neden görünüyor. Birinci nedenin yoğun satışlar sonrası vadeli pozisyonları terste kalan yatırımcıların ihtiyaç duydukları nakiti karşılama amacı olduğunu söyleyebiliriz. İkinci neden olarak ise ons gümüşün değerli metal olmasının yanında bir sanayi emtiası olmasını gösterebiliriz. Bu nedenle de borsalarda yaşanan yoğun değer kayıpları, gümüş piyasasını da doğrudan etkiledi. Dün özellikle ABD borsalarında görülen toparlanma işaretleri dolayısı ile gümüş de doğrudan etkilenerek önemli bir yükseliş yaşadı.
Ons gümüş
Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Bir süredir alçalan kanal içinde harelet eden ons gümüş her ne kadar kanal dışına çıkmayı başarsa da kritik 30 USD desteğinin üzerinde kalmayı başaramadı. Bu hareket sonrası ons gümüşün alçalan kanal içine girmesi açıkçası şaşırtıcı olmadı. Kanala giriş hamlesinin küresel borsalara gelen yoğun satışlar sonrası olması, oluşan mumun da geniş gövdeli oluşmasına neden oldu.
Yaşanan bu son geri çekilmede ons gümüşün bir önceki dip seviyeyi aşağı kırması açıkçası negatif bir görünüm oluşmasına neden oldu çünkü düşüş trendlerinin ortak özelliği olan daha düşük dip seviyelerinin oluşması prensibi bir kez daha görülmüş oldu.
Dün yaşanan tepki yükselişi ile günü gün içi gördüğü zirve seviyeye yakın şekilde kapatmayı başaran ons gümüş için kısa vadeli en önemli direnç ise 27,85 USD’den geçiyor. Bu seviye alçalan kanalın direnç seviyesi olup, bu direncin kırılması halinde 28,40 USD seviyesi ons gümüşü karşılayacaktır çünkü son düşüşün alçalan trend seviyesinin geçtiği 28,40 USD’nin kırılması halinde ons gümüş gözünü bir önceki zirve olan 29,20 USD seviyesine çevirecektir. Çok seri şekilde bu seviyelerin görülme olasılığı düşük olsa da yaşanan hareketleri bu dirençler ışığında izlemeyi sürdüreceğiz.
Olası geri çekilmelerde ons gümüş için en önemli destek seviyesi 25,20 USD olacaktır. Grafiğin zamansallık ilkesi gereği bu seviye değişmekle birlikte olası geri çekilmelerde alçalan kanalın destek seviyesi yakın takibimizde olacaktır.
Gram gümüş
Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Ons gümüşte yaşanan toparlanma sonrası gram gümüşte önemli bir tepki verdi. Kritik direnç seviye olan 30,30 TL altında kaldıkça baskılı sürecin devam etmesi beklenebilecekken, yaşanan bu tepki yükselişi orta vade adına pozitif bir görünüm sergiledi. Yukarıdaki grafikte 30,30 TL seviyesini çok yakından izleyeceğiz çünkü bu seviye hem yatay direnç konumunda hem de mavi alçalan trend direnci konumunda. Bu kesişim noktası hacimli bir şekilde geçilebilir ve üzerinde kalınabilirse ons gümüş tarafındaki düşüş hamlesi son bulabilir.
Gram gümüş 30,30 TL altında kalmaya devam ederse ikili tepe ihtimali masadaki en kuvvetli senaryo olacak ve 27 TL’yi kendisine hedef haline getirecektir. Bu nedenle haftalık kapanışa dikkat etmek gerekecektir.