Bu hafta yüzde 9’un üzerinde bir yükseliş kaydeden gram gümüş, önemli bir karar arifesinde.
Gümüş, yaklaşık 5 haftadır sürdürdüğü yükseliş hareketinin volatilitesini bu hafta iyiden iyiye artırarak güçlü bir yükselişe imza attı.
Aşağıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir. Gram gümüş, 5 hafta önce 2022 yılı başından beri içinde bulunduğu yatay bandın dip bölgesinden, üçüncü kez dönüş yapmıştı. Yatırım stratejisini bu grafiğe göre belirleyen bir yatırımcı için 5 haftada yaklaşık yüzde 20’lik bir getiri sunan gram gümüş, bu hafta da sert bir yükselişe imza attı.
Hem Uluslararası Para Fonu hem de Birleşmiş Milletler’in merkez bankalarına daha fazla faiz artışı yapmamaları yönündeki uyarı notları sonrasında, sert bir şekilde tepki veren gümüş, kritik bir karar arifesine ulaştı.
Gram gümüşün içinde bulunduğu yatay bandın üst sınırı 12,30 TL’den geçmektedir. Bu direnç noktasının bir üzerinde ise gram gümüşün 6,12 TL seviyesinden başlayan yükselen trend çizgisi yer almaktadır. Bu hafta salı günü gram gümüşteki kuvvetli yükseliş sırasında 12,64 TL seviyesinin test edilmesi ile her iki direnç de kırılmaya çalışıldı. Fakat hareketin çok kısa sürede gerçekleşmesi nedeniyle yaşanan kar satışları çarşamba günü fiyatlarda bir geri çekilmeyi beraberinde getirdi.
Genel olarak gram gümüş fiyatının 12,20 TL ve 12,60 TL seviyeleri arasında dengelenmeye çalıştığını gözlemliyoruz. Bugün haftalık kapanışın gerçekleşecek olması nedeniyle gram gümüşün 12,30 TL’lik direncin neresinde kapanış yapacağı gelecek haftaki hareket açısından belirleyici olacaktır.
Kısa ve orta vadede gram gümüşün 12,30 TL direncini aşamaması halinde 11,20 TL seviyesi yeniden hedef olarak masadaki yerini alacaktır. Fakat 12,30 TL üzerinde bir kalıcılaşma görülmesi halinde ilk direnç bölgesi 12,65 TL olarak karşımıza çıkacaktır. Gram gümüşün ikinci ya da bir sonraki denemesinde bu seviyeyi kırması halinde ise, gram gümüş tekrar yükselen trend içine gireceği için, orta vadeli 14,25 TL ve 16,75 TL hedefleri ihtimal dahilinde masadaki yerini alabilir.
Kaynak:Tradingview
Ons gümüş
Gram gümüşün yaşadığı bu harekette temel tetikleyici olan ons gümüş ise ana ve ara düşen trendlerini yukarı yönlü kırıp kalıcı olmayı başardı. Şu an için ons gümüşün önündeki en önemli direnç bölgesi 22-22,50 USD bölgesidir. Bu bölgenin üzerinde bir kalıcılaşma görülmesi halinde ons gümüşün yeniden önemli yükseliş hareketleri sergileyebileceğinden bahsedebiliriz. Bu bölge, şu an için ilk denemede aşılamayacak derecede kuvvetli bir direnç olarak fiyatın karşısında durmaktadır. Fakat ons gümüşü etkileyen temel gerçeklerde bir değişiklik olması halinde, kuvvetli bir mum eşliğinde kırılması da gayet ihtimaller dâhilindedir.
Altın/gümüş rasyosu
Kaynak:Tradingview
Son olarak, yukarıdaki grafik ise altın/gümüş rasyosunu haftalık olarak göstermektedir. Bu hafta değerli metallerde yaşanan kuvvetli yükselişlerde bu rasyonun da aşağı yönlü kuvvetli bir kırmızı mum yaktığını gözlemledik. Fakat bu hafta görülen mumun tam olarak destek seviyesinden dönmesi de yaşanan trendin kuvvetini bir kez daha gözler önüne serdi. Fakat bu trendin artık test edilmeye başlanması, değerli metaller için bir yükseliş hareketinin öncü sinyalleri olarak değerlendirilebilir. Bu trendin kırılması ve altın/gümüş rasyosunun aşağı yönlü hareketinin devamı halinde ise gerek ons altının gerekse ons gümüşün bir yükseliş hareketi sergilemesi beklenebilir.