Hafta içi değerli metallerde görülen ve atak olarak sınıflandırabileceğimiz yükselişle ons gümüş adeta sinyal niteliğinde bir haftalık kapanışa hazırlanıyor.
Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Son birkaç haftadır yatay bir bant içinde hareket eden ons gümüş bu hafta nihayet bu yatay bandın direnç çizgisini yukarı kırarak atak niteliğinde bir yükselişe imza attı. Yatay bölgedeki hareketi sırasında son derece teknik kriterlere uygun, nizami hareket eden ons gümüş günlük al-sat yapan yatırımcılarına da böylelikle önemli fırsatlar sundu. Özellikle kaldıraçlı piyasada güzel marjların elde edildiği görüldü.
Ons gümüş için belirlediğimiz 23,50 USD direncinin hacimli geçilmesi ile birlikte gözler bir üstte yer alan ana alçalan trende çevrildi. Kırmızı çizgi ile gösterilen yukarıdaki ana alçalan trend dün itibarıyla 24,15 USD seviyesinden geçmekteydi ve ons gümüş bu seviyeyi de yukarı geçerek kapanış aldı. Bu nedenle bugünün en önemli sorusu ons gümüşün haftalık kapanışının 24,15 USD üzerinde olup olamayacağıdır çünkü bugün gelecek haftalık kapanış değeri 24,15 USD üzerinde olursa söz konusu bu trend ikinci kez haftalık periyotta yukarı kırılmış olacak.
2011 yılından gelen bu alçalan trend yakın dönemde bir kez daha haftalık periyotta yukarı kırılmıştı ama hemen ertesi hafta fiyat sert şekilde tekrar trend altına sarkmıştı. Bu kez de benzer bir durumun yaşanıp yaşanmayacağı akıllardaki en büyük soru işareti olmaya devam etmektedir.
Aslına bakarsanız ons gümüşün aylık grafiği bize olan biteni çok daha net göstermektedir. Aşağıdaki sizlerle paylaştığım aylık periyottaki ons gümüş grafiği daralan üçgen sıkışmasının sonuna geldiğimizi gösteriyor. Bu nedenle de yeni bir yön tayini için destek ya da direnç seviyenin kırılması yakından izlenmektedir. Gelecek kırılımın gücü ve hacmi ise yeni bir yön konusunda belirleyici olabilir.
Kaynak: Tradingview
Gram Gümüş
Aşağıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Gram gümüş yatırımcılarının günlük ve daha dar zaman dilimlerindeki grafiklerden ziyade, haftalık ve üzeri zaman dilimlerindeki grafikleri takip etmeleri sahip oldukları pozisyonları korumak adına belirleyici olmaktadır. Örneğin gram gümüşün haftalık grafiğine göre hareket eden bir yatırımcı pozisyonunu bozmadan yükselen kanal içinde kalabildiği sürece pozisyonunu sürdürebilirdi. Özellikle gram gümüşteki geri çekilmelerde çekilmenin kanal destek seviyesini test ederek bir tail (Kuyruk) olarak kalması, yükseliş olasılığını artırmaktadır.
Bu tarz kanal hareketlerinde yatırımcının sahip olması gereken stratejiler kanal destek ve direnç bölgelerindeki hareket tarzı olmalıdır. Yukarıdaki grafikten açıkça görüleceği gibi kanalın yukarı yönlü bir kırılım yapıp yapmadığı ancak haftalık kapanış değerinin yükselen kanal direnci üzerinde yaşanması ile mümkün olabilir. Zira günlük periyotta bile kanal direnci üzerinde gelecek bir ya da 2 kapanış aldatıcı olabilir. Bu nedenle olası yükseliş hareketinin devamında 26,20 TL seviyesi gram gümüş için önemli bir direnç testi olacaktır. Bu seviyeye yaklaştıkça özellikle haftalık periyotta bu seviye üzerinde hacimli ve güçlü bir kapanış alınması direnç kırılımı adına kaliteli bir sinyal olabilir.
Son olarak hem ons gümüşün, hem de gram gümüşün göstergeleri yaşanan son yükseliş hareketi ile birlikte al sinyali üretmiş durumdalar. Günlük grafiklerdeki bu pozitif görünüm bugün gelebilecek pozitif bir kapanış ile perçinlenebilir.