Gümüş tehlikeli bir haftalık kapanışa hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş tehlikeli bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Osman Bayrak
19.07.2024 09:25

Gümüş haftaya önemli bir tepki ile başlamış olsa da hafta sonuna doğru ciddi bir geri çekilme yaşadı. Hafta kapanışı itibarıyla tehlikeli sayılabilecek seviyelerde kapanış yapmaya hazırlanan gümüşü teknik açıdan inceleyeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Bir süre öncesine kadar alçalan kanal içinde hareket eden bir ons gümüş ile karşı karşıya idik. 30 USD kritik direncini aşağı kıran ons gümüş, zayıf bir hareket patikasını izlemişti. Ta ki ABD enflasyon ve işsizlik rakamlarına kadar. FED’in daha erken faiz indirme ihtimaline işaret edebilecek verilerin gelmesi ile birlikte ilk tepki ons gümüşten geldi ve ons gümüş hem alçalan kanal direncini hem de 30 USD yatay direncini yukarı kırdı.

Bu tarz kuvvetli ataklar sonrasında önceki zirveler ise hemen dikkatimizi çekmektedir çünkü fiyatın önüne bir supply bölgesi olarak önceki zirve bölgesi gelecektir. Fakat, ons gümüş yükselişini önceki zirve seviye olan 32,50 USD seviyesine kadar çıkaramadı. Bu son yükseliş esnasında oluşan lokal zirve 31,75 USD olarak kayda geçmiş oldu. Her ne kadar bu seviyelerde yataya sarma imkanı olsa da ons gümüşü sıkıştıran bir yükselen trend faktörü söz konusu idi.

Dikkat ederseniz grafikte açık mavi ile işaretlenen bir yükselen trend desteği de yükselen ons gümüşü takip ediyordu. Yükselen trend üzerinde bir süre yatay hareket eden ons gümüş böyleye yükselen trend desteğine de yaklaşmış oldu. Çarşamba günü ons gümüşe gelen satış bu açıdan çok önemliydi. Bu satış hareketi ile ons gümüş ilk kez yükselen trendi kırmış oldu. Dün gelen satış ile de 30 USD yatay desteği aşağı yönde test edildi.

Bugün gelecek olan haftalık kapanış bu açıdan son derece önemli. Eğer hafta kapanışı 30 USD altında gerçekleşir ise önümüzdeki hafta baskılı bir ons gümüş süreci izleyebiliriz. Olası bir düşüş hareketinde ilk destek 29,20 USD olabilir. Bu seviye alçalan kanalın direnç seviyesi olduğu için düşüşte olan ons gümüşe destek görevi görebilir. 30 USD üzerinde bir kapanışta yükseliş umutlarını diri tutacak ons gümüş için kritik pivot değeri 30 USD olacaktır.    

Gram Gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşte görülen geri çekilme maalesef gram gümüşü de önemli desteklerinin altına sürüklenmesine neden oldu. Daha önce de yükselen kanal desteği altına düşen gram gümüş, kanal desteği altında uzun süre geçirmemişti. Güzel bir ayı tuzağı yapan gram gümüşün bu kez sergileyeceği hareket bugünkü kapanışa çok bağlı olacaktır.

Bugünkü kapanış 32,80 TL altında gerçekleşir ise yükselen kanal içinden haftalık kapanış itibarıyla düşmüş olacaktır. Bu da gelecek hafta için baskılı bir sürecin görülmeye aday olmasını sağlayabilir.

Öte yandan bu yönde gelecek bir kapanışın körükleyeceği bir tartışmayı ben şimdiden aydınlatmak isterim. Yukarıdaki grafikte mavi yatay direnci geçemeyen gram gümüşte bir ikili tepe ihtimali oluşabilir mi? Bu ihtimalden bahsetmek için öncelikle gram gümüşün 30,30 TL seviyesine kadar geri çekilmesi gerekir. (Yaklaşık %5’lik bir düşüş demektir bu) Bu geri çekilme olsa dahi, bu seviye altında en az 2 günlük kapanış gelmesi halinde bu teknik ihtimal işlerlik kazanabilir. Bu nedenle her zaman söylediğim gibi teknik analiz yaparken ‘doğmamış bebeğe don biçmeden’ sadece fiyatın bize ne anlattığına odaklanıyoruz.

REKLAMI KAPAT X