Gümüş tüm kayıplarını telafi edecek kapanışa hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş tüm kayıplarını telafi edecek kapanışa hazırlanıyor
Osman Bayrak
13.09.2024 08:59

Geçtiğimiz hafta önemli yatay destek seviyesine dek gerileyen gram gümüş, desteğini test ettikten sonra yönünü yukarı çevirerek kısa vadede yaşadığı kayıplarını telafi edecek bir haftalık kapanışa hazırlanıyor.

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini gösteriyor

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş ons gümüşte yaşana geri çekilmenin etkisi ile 32,50 TL’de yer alan direnç seviyesinden geri çekilmişti. Bu geri çekilme sırasında da işaret ettiğim 30,30 TL desteğini 3 kez test ederek yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı. Hareketin günlük grafiğine baktığımızda var olan hareket yapısını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

  • Ana yükselen kanal aşağı kırıldıktan sonra gram gümüş 30,30 TL ve 32,50 TL seviyeleri arasında yatay bölgede konsolide oldu. (İhlaller olsa da)
  • Gram gümüşün haziran başından beri olan hareketlerine baktığımızda ise net bir TOBO yapısı göze çarpmaktadır fakat TOBO yapıları düşüş hareketlerinin sonunda olası dönüş formasyonlarından biridir. Bu nedenle hareketinin zirvesinde olan gram gümüş için aynı anlamı ifade etmeyebilir. Bu nedenle de bakış açımızı değiştirerek gördüğümüz hareketi bir yatay bant hareketi olarak yorumlayabiliriz. Sonuçta TOBO yapıları da ihlalli bir yatay bant hareketidir. Ters omuz baş omuz formasyonunun baş kısmı yatay kanalın destek seviyesinin ihlal edilmesidir. Bu bakış açısı ile gram gümüşün yükselen kanalın ardından yatay kanal içinde konsolide olduğundan bahsedebiliriz.

Bu bilgiler ışığında bugün gelecek haftalık kapanış değeri kısa vadeli yeni bir hareketin habercisi niteliğinde olabilir. Grafikte yer alan yeşil yatay ara direnç hattı geçilirse eğer gram gümüşün ATH seviyesi olan 33,50 TL seviyesi yeni hedef haline gelecektir.

Asıl hikaye de esasında gram gümüşün bu fiyat ile olan ilişkisinde gizli olacaktır. Çünkü gümüşe gelebilecek bir talep artışı eğer gram gümüşün ATH zirvesini kırmasını sağlar ise kısa-orta vadeli yeni bir yükseliş dalgası oluşabilir.

Teknik anlamda bu hareketlerin tümüne baktığımızda şunu görürüz: Gram gümüş fiyatı önce bir yükselen kanal içinde yükselmiş ardından ise yatay bölgede konsolide olmuş. Konsolidasyonun ardından 33,50 TL zirve seviyesi yukarı kırılır ise “Long-Base-Long” olarak tanımlayabileceğimiz “Yükseliş-Konsolidasyon-Yükseliş” hareket yapısı oluşabilir.

Her zaman için finansal piyasaların iki yönlü de hareket edebileceğini aklımızda tutarak 32,50 TL seviyesi fiyat önünde önemli bir direnç hattı olarak fiyatı durdurur ve hatta geri döndürür ise hareketi düşüş yönlü değil, yatay konsolidasyon bölgesinde devam şeklinde okuyabiliriz. Bu ihtimalde de 30,30 TL seviyesi önemli destek seviye olarak takibimizde olacaktır. Olası bir destek kırılımı ihtimalinde 28,50 TL’den geçen bir önceki dip seviye yeni hedef haline gelebilir. Şu an için dün yaşanan coşku sonrası bir miktar uzak ihtimal olarak görünse dahi, açılan pozisyonlardan elde edilecek kar tahmin edilirken edilebilecek zararın hesaplanabilmesi açısından olası desteklerin de masada yer alması yatırımcının menfaatine olacaktır.

Son söz olarak, gram gümüş göstergelerinden MACD ve RSI göstergelerinin de yaşanan bu son yükselişi desteklemesi ve MACD göstergesinin tekrar al sinyali vermenin eşiğinde olması kısa vadeli gram gümüşün pozitif görünümünü desteklemektedir.   

REKLAMI KAPAT X