Önemli bir direnç seviyesinden yönünü aşağı çeviren gümüş için yatırımcıların destek seviyelerini yakından izleme zamanı geldi. İşte gümüş yatırımcılarının takip etmesi gereken önemli destekler..
Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Ons gümüş, yukarıdaki grafikte yer alan daralan üçgen bölgesinden yukarı atak yaparak ana yükseliş hareketini başlatmıştı. Grafiğe orta-uzun vadeli baktığımızda önemli bir sıkışmanın yukarı kırılmış olması yeni bir yükseliş hareketinin başlangıcı açısından önemli bir dönüm noktasıydı.
Yatırım araçlarında başlayan her yeni hareket muhakkak ki soluksuz ilerleyemez hele ki bu yatırım aracı bir değerli metal ise. Bunun en önemli nedenlerinden biri de kaldıraçlı pozisyon almaya uygun yatırım araçlarının önemli hareketlerin ardından kar satışı yaşama ihtimalidir. Ons gümüşe de bu kar satışı 30 USD seviyesi yakınlarında gelmiştir.
Son 2 haftadır yaşanan düşüşü de bu açıdan değerlendirmekte fayda görüyor ve bu bakış açısı ile ons gümüşün 26 USD üzerinde bir kalıcılık sergilemesini önemsiyorum. Bu seviye aynı zamanda yükseliş hareketinin ara direnç bölgelerinden biri idi. Bu sebeple bu haftaki mumun dip seviyesinin 26,01 USD olduğunu da düşünürsek eğer kırılan direncin test edildiğinden ve artık destek yapılmaya çalışıldığından bahsedebiliriz. 26 USD seviyesi üzerindeki kapanışların ise ons gümüşün orta vadeli hareketinin yukarı yönlü olmasına pozitif katkı sağlayacağı şüphesizdir.
Gram gümüş
Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Gram gümüş hareketini yukarıda sizlerle paylaştığım grafik ile takip edenler, yükselen kanal yapısının gram gümüşün son zirve denemesini nokta atışı tespit ettiğine şahit olmuşlardır. Burada akıllara ilk olarak, test edilen bölgenin lokal zirve olup olmadığının nasıl anlaşılabileceği sorusu gelmektedir.
Bu sorunun kolay bir cevabı olmasa da, gerek göstergelerle gerekse çizilen trendlerle bu soruya bir cevap aranabilir fakat burada önemli stratejilere sahip olmak, elde edilecek kazancın artırılmasına yardımcı olabilir (Her direnç testinde realize olup, direnç kırılımında tekrar pozisyon sahibi olmak stratejilerden biri olabilir).
Yukarıdaki grafikte gram gümüşün 31 TL seviyesinde içinde bulunduğu kanalın zirvesine temas ederek yönünü aşağı çevirdiği görülüyor bu nedenle de yukarı giderken oluşan yükselen trendlerin korunup korunmadığını güç kaybedilen dönemlerde yakından izlemeliyiz.
Gram gümüş için kısa ve orta vadeli iki bakış açısına göre 2 ayrı yükselen trendin oluştuğundan bahsedebiliriz. Mavi yükselen trend kısa vadeli oluşan trend olup, gram gümüş bu trendi “şimdilik” aşağı kırmış görünüyor. Burada özellikle şimdilik dememin sebebi her ne kadar fiyat trend altında kapanışlar alsa da trende bir şekilde temasın devam etmesidir eğer bugün gelecek haftalık kapanış 28,10 TL altında olursa düşüşün güç kazandığından bahsedebiliriz.
Eğer bu ihtimal gerçekleşir ise gram gümüş için iki önemli destek seviyesini yakından izleyeceğiz. İlk destek seviyesi 26,80 TL ve ikinci destek seviyesi 25 TL. Olası düşüş hareketinin devamında 25 TL seviyesinin aşağı yönde kırılmasını pek beklemem çünkü bu seviyenin ait olduğu yükselen trend 6 kez test edilmesine rağmen aşağı yönde kalıcı şekilde kırılmadı. Bu nedenle kısa vadede yaşanabilecek bir güç kaybında bahsettiğim destekler ile fiyatın ilişkisi bizim için yön belirleyici temel unsur olacaktır.
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.