Son birkaç haftadır belirli sınırlar arasında sıkışıp kalan gümüş, yatırımcısının da sabrını test ediyor. Bu tarz dönemlerde kazançlı sonuçlar elde edebilmenin yolu ise yatırımcı bakış açısının değiştirilmesinden geçiyor.
Aşağıdaki grafik ons gümüşün 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafikte açık renk ile işaretlenen yatay bölge, ons gümüşün son 2 aydır içinde hareket ettiği bölgeyi göstermektedir. Bir dış kısmında yer alan kırmızı alçalan ve yükselen çizgiler arasında sıkışan ons gümüş ise net bir yön tayini yapmadığı için yatırımcısını bir anlamda test etmektedir.
Özellikle enflasyonist dönemlerde yatay bölgede hareket eden yatırım araçları maalesef yüksek fırsat maliyetleri nedeniyle zorlayıcı olabiliyor. Örneğin son 2 aydır yerinde sayan bir ons gümüşün fırsat maliyeti enflasyona göre ocak-şubat dönemi enflasyon toplamına denk gelmektedir. (Alternatif yatırım araçları ile siz de karşılaştırabilirsiniz.)
Yüksek fırsat maliyetleri nedeniyle bu tarz dönemlerde eğer yatırım aracını düşük komisyonlar ile alıp satma şansına sahip iseniz kanal direncinde satıp, kanal desteğinde almak farklı bir strateji olabilir. Yukarıdaki hareketin kanal boyunun ortalama %7’ye denk geldiği düşünülürse özellikle kaldıraçlı işlemlerde ciddi bir kazancın elde edilmesini sağlayabilir fakat unutulmamalıdır ki kanal sınırları dışındaki ilk kapanış alınan pozisyonda stop seviyesi belirlenmelidir aksi halde başlayabilecek yeni hareket kanal içine göre alınmış bir pozisyonu ciddi anlamda zarara uğratabilir. (Bu işlem tarzı yüksek risk içermekte olup, orta-uzun vade yatırımcılara hitap etmemektedir.)
Yukarıdaki son uyarıyı neden yaptım? Çünkü kısa vadeli fiyat hareketlerinden fayda elde etmeye çalışmak ile orta-uzun vadeli yatırımcı olmak arasında ciddi anlamda fark vardır. İlkinde o anda piyasada hakim olan işlem yönüne göre pozisyon alıp bu pozisyondan kaldıraçlı kazanç elde etme düşüncesi varken; orta-uzun vadeli yatırımda o yatırım aracını etkileyecek temel gelişmelerin meydana gelmesi beklenir. Eğer pozisyon alınırken yapılan varsayımlar ve beklentiler doğru çıkarsa kazanç elde edilir. Kısa vadeli bakış açısında ise tüm bu düşüncelerden uzak kalarak akıllı paranın ne yapmaya çalıştığını anlayarak onunla aynı yönde pozisyonda kalma çabası yatmaktadır.
Bu stratejik bakış açısından sonra isterseniz teknik anlamda gram gümüşü ve ons gümüşü inceleyelim.
Ons gümüşün 21,90 USD-23,50 USD arasındaki kanal hareketi devam etmektedir. Bu hafta itibarıyla kanalın destek ya da direncinin kırılması açıkçası şaşırtıcı bir hafta kapanışı olarak algılanacaktır. Bu nedenle kanal içinde haftalık kapanış yapan ons gümüş için önümüzdeki hafta olası yükselişlerin devamı için kanal direncinin kırılması takip edilecektir.
Gram gümüş ise dolar/TL’nin etkisi sayesinde yükselen kanal içindeki hareketini sürdürmektedir. Her ne kadar ons gümüş yatay bölgede hareket etse de, dolar/TL’de yaşanan limitli de olsa yukarı yönlü hareket nedeniyle gram gümüşün kanal hareketi yukarı yönlü yaşanmaktadır. Gram gümüş için önümüzdeki hafta 21,50 TL seviyesini destek olarak, 23,80 TL seviyesini de direnç olarak takip edeceğiz.
Son olarak, önümüzdeki hafta cuma günü ABD tarafında açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi ve ortalama saatlik kazanç verisi yön tayin edici birer unsur olarak yakın takibimizde olacaktır.