Dün açıklanan ABD TÜFE verisi öncesinde yükseliş denemelerinde dirence takılan gümüş, verinin açıklanmasının ardından yükselen kanal desteğini test etmeye başladı.
Dün açıklanan ABD TÜFE verisinin piyasa beklentilerine paralel gelmesiyle birlikte değerli metalleri etkileyebilecek bir belirsizlik daha ortadan kalkmış oldu. ABD TÜFE verisi beklendiği gibi yıllık %6,5 olarak gerçekleşti. ABD TÜFE verisinin son 1 yıllık değişimini aşağıdaki grafikten inceleyebilirsiniz.
Grafik ABD TÜFE verisindeki düşüşü açıkça göstermektedir. Yıl içinde %9,1 seviyesine dek yükselen ABD TÜFE, yapılan faiz artışlarının da etkisi ile %6,5’e kadar geriledi. Yapılacak ilk FED toplantısı ile faizlerde yaşanabilecek artış sonrasında reel faiz oranı ise %-1,5’e kadar yükselmiş olacak. Bu makas farkı yılbaşında %-7,25’e dek inmişti. ABD TÜFE verisinin yapılan faiz artışlarına olumlu yanıt vermesi ise iyimser bir gelişme olarak kaydedilmektedir. Faiz artışlarının yapıldığı süre zarfında maliyet enflasyonuna neden olacak ÜFE verisinin de gerilemesiyle sağlıklı bir enflasyon düşüşünün yaşandığından bahsedebiliyoruz.
Bu koşullar altında piyasanın şahin bir tona sahip FED politikası bekleme ihtimali ise giderek azalmaktadır. Uyguladığı faiz artırım politikası sayesinde enflasyonla başarılı şekilde mücadele eden FED’den yakın zamanda faizleri daha fazla artırmama yönünde mesajlarda gelebilir. Her ne kadar FED faiz artırım süresince piyasada oluşturduğu tavrın sorgulanmasını istemese de piyasada oluşabilecek bu yöndeki bir beklenti, değerli metallerin değerlenmesine neden olabilir.
Ons gümüş
Ons gümüş cephesinde hafta boyunca görülen gerileme dün yaşanan yaklaşık %2’lik artış ile son bulmuş oldu. Ons gümüş her ne kadar yükselen trend çizgisine bağlı şekilde hareket etse de, yükseliş denemelerinde 24-24,5 USD fiyat aralığında satışla karşılaşmaktadır. Bu nedenle bu aralığın kırılamaması halinde yükselen trend desteğinin kırılma ihtimali masaya gelecektir. Bu nedenle olası geri çekilmelerde 21,5–22 USD bölgesini güçlü destek bölgesi olarak takip edeceğiz. 24,50 USD seviyesinin kırılması halinde ise 25,40 USD seviyesi ilk hedef, 27 USD seviyesi ise ikinci hedef olarak karşımıza çıkacaktır.
Gram gümüş
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir. 10,15 TL ile 12,30 TL arasında uzunca bir süre yatay hareket eden gram gümüş yeşil renkli bölgeyi yukarı kırdıktan sonra çok daha kısa zaman zarfında kanal katlama hedefi olan ve sarı renkli bölgenin zirvesi ile gösterilen 14,40 TL seviyesine ulaştı. Böylelikle gram gümüş son yükseliş hareketini yükselen kanal içinde gerçekleştirmiş oldu. Gram gümüşün son haftalardaki hareketlerini incelediğimizde ise ons gümüşün zirve tazeleyememesi nedeniyle gram gümüşün de 14,60 TL seviyesinde zirveye takıldığını görmekteyiz. Bu zirve altında zaman geçirdikçe de fiyat yükselen kanal desteğine ulaşmış oldu.
Dün yaşanan yükseliş olmasaydı destek bölgenin kırılma ihtimalinden bahsedebilirdik. Her ne kadar kanal desteğinden bir nebze uzaklaşılmış olsa da destek seviyesi 14,25 TL gibi fiyata son derece yakın bir noktada yer almaktadır. Bu nedenle bugün yaşanacak hafta kapanışının bu seviye üzerinde olması yükseliş umutlarını taze tutacaktır. Ons gümüşte yaşanabilecek yeni yükseliş denemeleri gram gümüş için 16 TL seviyesini yeni hedef haline getirecektir.
Son olarak, göstergeler tarafını incelediğimizde göstergelerde yorulma emareleri olsa da yükselişin hala desteklendiğini görmekteyiz. Kuvvetli yükseliş trendlerinde olası geri çekilmeler göstergelerde oluşabilecek uyumsuzlukları ya da şişkinlikleri elimine edeceği için yükselişlerin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Bu nedenle gram gümüş hareketlerini bu kapsamda izlemeye devam edeceğiz.