Gümüş yükselirken volatilitesini de artırıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş yükselirken volatilitesini de artırıyor
Osman Bayrak
31.05.2024 10:34

Teknik analistler, haftalık bazda elde ettiği yükselişle yatırımcılarının yüzünü güldüren ons gümüşte dikkatini artan volatiliteye çevirdi.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüş için yakından takip ettiğimiz yukarıdaki grafikte en fazla önem verdiğim detay 30 USD seviyesinden geçen destek seviyesidir. Göreceli olarak uzun bir zaman diliminde oluşan yukarıdaki desen 30 USD seviyesini kendisine direnç yapmış durumdadır ve ons gümüş son 3 haftadır bu önemli direncin üzerinde kalmayı başarmaktadır.

Öte yandan bu hafta ons gümüş açısından çok önemli bir haftaydı çünkü geçtiğimiz hafta ons gümüş tarafında önemli bir düşüş yaşanmıştı. Eğer bu hafta da bu düşüş devam edip ons gümüş fiyatı haftayı 30 USD altında kapatsaydı, yükseliş beklentileri bir süre daha ertelenebilirdi ama tam aksine ons gümüş bu hafta geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşe bir tepki vermeyi başardı.

İşte tam da bu sırada ons gümüşte artan volatilite gözlerden kaçmadı. Yaşanan her yükseliş denemesinde günlük mumlara satıcılar da belirli seviyelerde eşlik etti. Bu nedenle de oluşan mumların üst kısımlarında fitiller oluştu. Özellikle haftalık mumlara baktığımızda son 2 haftanın mumu 32,30-32,50 USD bölgesine geldiğinde bir satış hareketi ile karşılaştı. Bu durum ise ons gümüş için yeni bir direnç hattının doğmasına neden oldu. Böylelikle 30 USD üzerinde kaldıkça ons gümüş için takip edeceğimiz yeni bir bölge ortaya çıktı. Bu kapsamda önümüzdeki haftalarda 32,50 USD seviyesini kritik bir direnç noktası olarak takip edeceğiz.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüş için yaptığımız tespitler aynen gram gümüş için de geçerli görünmektedir fakat gram gümüş için daha önemli olan detay, gram gümüşün içinden sıyrıldığı kanalın direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık göstermeye çalışmasıdır. Bu kalıcılık çabası içinde her yükselme denemesi maalesef satışla karşılanmaktadır. Bu sebeple gram gümüş için 33,60-33,80 TL bölgesini önemli bir direnç seviyesi olarak takip edilmelidir. Yeni bir yükseliş denemesi için gram gümüşün öncelikle bu direnç seviyesini aşması gerekecektir.

Akıllara burada, “bu seviye geçildikten sonra gram gümüşün zaten yükselmiş olacağı”  konusu gelebilir. Bu bakış açısı bir noktada doğru ama bizim yükseliş hareketlerini takip ettiğimiz temel yapı, yüksek tepeler-yüksek diplerdir yani bir yükseliş hareketinde fiyat her denemede muhakkak bir önceki zirve seviyesini yukarı geçmelidir ve her düzeltme hareketi bir önceki dip seviyenin üzerinde sonlanmalıdır.

Aşağıda yer alan gram gümüşün günlük hareketleri dikkat ederseniz tam olarak sizlere anlattığım yapıyı sergilemektedir. Daha doğrusu bu yapı günlük ve 4 saatlik grafiklerde çok da belirgin şekilde görülmektedir. Bu tarz yükseliş yapılarında dikkat edeceğimiz konu yüksek tepe ve yüksek dip oluşumlarının bozulması olacaktır. Yani eğer bir gün fiyat yükseliş denemelerine rağmen bir önceki zirveyi geçemezse ya da olası geri çekilmelerde bir önceki dip seviyeyi aşağı kırarsa yükseliş hareketine bakış açımızı değiştirmemiz gerekebilir. Bu nedenle de fiyat hareketlerini bu yapıyı sorgulayarak izlemeye devam edeceğiz.

Kaynak: Tradingview

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X