Gümüş, yükseliş senaryolarını şekillendirebilecek kritik bir haftalık kapanışa hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş, yükseliş senaryolarını şekillendirebilecek kritik bir haftalık kapanışa hazırlanıyor
Osman Bayrak
14.06.2024 10:16

Haftaya sert bir geri çekilmenin gölgesinde başlayan gram gümüş, yükselen kanalın destek seviyesini test ettikten sonra masada bulunan yükseliş senaryoları açısından kritik bir haftalık kapanışa hazırlanıyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte iki önemli detay göze çarpmaktadır. İlki açık mavi renk ile gösterilen yükselen trend, ikincisi ise koyu mavi renk ile gösterilen yatay direnç çizgisidir. 30 USD seviyesinden geçen yatay direnç çizgisi üzerinde kaldıkça ons gümüşün yükselme ihtimali arttığı için bu direnç bölgesini yakından izliyoruz. Benzer şekilde ons gümüşün yükseliş ihtimallerinin devamı için açık mavi yükselen trendin üzerinde kalması son derece önemlidir. Bu grafik ışığında 30 USD üzerine doğru yaşanan hareketleri çok önemsiyorum.

Geçtiğimiz hafta cuma günü Çin Halk Bankası’ndan gelen beklenmedik açıklama ile değerli metal piyasası sert düşüş ile karşılaşmıştı. Son 18 aydır piyasada ciddi alıcı konumda olan Çin Halk Bankası, altın alım işlemlerini durdurduğunu açıklamıştı. Altın piyasasındaki önemli bir talep sahibinin ortadan kalkması ihtimali önce altın piyasasına, dolayısı ile gümüş piyasasına da düşüş getirdi. Böylece ons gümüş geçtiğimiz haftayı %7’ye yakın düşüş ile kapattı.

Bu düşüş ile birlikte ons gümüş tekrar 30 USD direnci altına inmiş oldu. Bu hafta da yaşanan sert düşüşün gölgesinde tepki denemeleri ile geçmesine rağmen kayda değer bir yükseliş yaşanmadı. Böylelikle grafiğin zamansallık ilkesi gereği ons gümüş açık mavi yükselen trend desteğine yaklaşmış oldu.

Öte yandan, dün yaşanan düşüş ile yükselen trend neredeyse test edildi. Bu nedenle bu hafta yaşanacak olan kapanış değerinin 28,60 USD seviyesi üzerinde olması çok önemlidir çünkü bu seviye altında yükselen trend kırılmış olacağı için bugün gelecek haftalık kapanışın trend üzerinde olması kısa-orta vadeli yükseliş ihtimallerini masada tutacaktır aksi takdirde yükseliş hareketi ciddi güç kaybedebilir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşte yaşanan kuvvetli geri çekilme yükselen kanal içinde hareket eden gram gümüşün de kanal desteğine kadar geri çekilmesini sağladı. Yukarıdaki grafikte görülen yükselen kanalın destek seviyesi esasında direnç hattının belirlenmesi sonrası oluşmuştur. Her ne kadar kanalın direnç hattı daha önemli olmakla birlikte, kanal desteğinin kırılması ihtimali düşüş senaryolarını da beraberinde getirecektir.

Bugün için 30,27 TL seviyesinden geçen yükselen kanalın destek seviyenin altında gerçekleşecek bir haftalık kapanış, önümüzdeki hafta için 27 TL seviyesinin olası hedefler arasına girmesine neden olabilir.

Gram gümüşün şu an bulunduğu 30 TL seviyesi, hem yükselen kanalın destek seviyesi hem de gram gümüşün bir önceki zirve seviyesi olması nedeniyle önemli bir destek seviyesidir. Bu seviye altında yaşanabilecek bir haftalık kapanış bir önceki zirve seviyeyi de aşağı kıracağı için yükselen hareketin dalga yapısını egale etmiş olacaktır.

Tüm bu nedenlerle, gram gümüş için masada bulunan yükseliş senaryoları açısından kritik bir haftalık kapanışa hazırlanıyoruz.

İLGİLİ HABER UBS yanıtladı: Yatırım için altın mı gümüş mü alınmalı? UBS stratejistleri, yatırımcıların Fed'in bu yılki faiz rotasına ilişkin ipuçları beklediği bir dönemde, "altın mı yoksa gümüş mü alınmalı?" sorusuna yanıt verdi.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X