Ons gümüşü 27 USD seviyesinde gördüğü zirvenin ardından bir düzeltme sürecinde izlemekteyiz. Bu zayıflama bu hafta itibariyle ons gümüşü bir düşen kama formasyonu içine sokmuş görünmektedir. Bu nedenle, bu formasyonun sınırlarını yakından izlemeliyiz.
Ons Gümüş
Ons gümüşte yaşanan düzeltme hareketi son bir haftada bir düşen kama formasyonunu ortaya çıkarmışa benzemektedir. Kuvvetli yükselişlerden sonra oluşan düşen kama formasyonları, ikincil bir yükseliş için öncü gösterge olabilir. Oluşan kama formasyonu son derece kuvvetli bir yükselişten sonra oluştuğu için ons gümüş cephesinde yeni bir yükseliş hareketini tetikleyebilir. Bu nedenle sonuna yaklaştığımız bu kama formasyonunun sınırlarını yakından izlemeliyiz. Eğer ons gümüş 25 USD seviyesi üzerine atabilir ve bu seviye etrafında bir kalıcılık yakalayabilirse, düşen kamanın yukarı yönde kırıldığından bahsedebiliriz. Fakat ons gümüş fiyatı 24 USD altına iner ve 24 USD altında kalıcılaşma sergilerse bahsettiğimiz düşen kama formasyonu ortadan kalkmış olur. 24 USD seviyesi aynı zamanda bir fibonacci destek seviyesi olduğu için bu seviyenin kırılması ve altında kalıcılaşma görülmesi ons gümüş fiyatlarında yeni bir yükseliş ihtimalinin zayıfladığını iyiden iyiye göstermiş olacaktır. Olası bir düşüş senaryosunda bir sonraki destek noktası 22,98 USD olarak görülmektedir.
Diğer taraftan 28 USD seviyesinden başlayan düşen trendin hala üzerinde bulunan ons gümüş için 22-22,50 USD bandı son derece kritik bir destektir. Bu desteğin kırılması halinde ons gümüş fiyatı tekrar düşen trend altına ineceği için fiyatın daha da zayıflaması gündeme gelecektir. Fakat şu an bu düşen trend seviyesinin üzerinde bulunması ve yükseliş yönünde teknik formasyon yapısında olması yükseliş adına umut vericidir. Bu nedenle yukarıda bahsettiğim destek ve direnç noktaları fiyatın bir adım sonraki yönü için son derece önemlidir.
Gram Gümüş
Ons gümüş ve Dolar/TL’nin desteği ile 12,60 TL seviyesinde yeniden bir zirve testi yapan gram gümüş, gördüğü zirve seviyeden bir düzeltme içine girdi. Bu düzeltme 11,93 TL altında kalarak, 7,51 TL seviyesinden başlayan yükselen trendi de aşağı yönde kırmış oldu. Hala bu yükselen trendin altında kalan gram gümüşü fibonacci 0,236 seviyesi olan 11,45 TL seviyesi destek olarak desteklemektedir. Bu seviyenin kırılması halinde sırası ile 10,70 TL, 10 TL ve 9,48 TL seviyeleri hedef haline gelebilir. Gram gümüşün düşüşüne neden olan ana etken ons gümüşte görülen düzeltme olduğu için, ons gümüş kanadında yeni bir hareket oluşmadan gram gümüşte de dikkate değer bir değişim olması beklenmez.
JP Morgan’ın son yayınladığı analiz raporunda emtia piyasasında % 40’lık yeni bir yükseliş dalgasının başlayabileceğinden bahsedildi. Bu durum zaten yüksek seyreden tüm emtialar için yeni bir kazanç kapısı gibi görünse de yükselen enflasyonun ateşini harlamaya da aday görünmektedir. Bu ve benzeri ihtimalleri göz önüne alan FED de 2022 yılında yapacağı faiz artırımlarını her fırsatta daha da artırabileceğinden ve bilanço küçültme operasyonuna bir an evvel başlayabileceğinden bahsetmektedir. Bu açılardan bakıldığında gün geçtikçe şahinleşen bir FED ile karşılaşmaya başlayacağımız gerçeği ortaya çıkmaktadır. Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında değerli metallerin yükselen emtialar ile FED faiz artırım baskısı altında bir git gel yaşamaya aday olduğu görülmektedir.