Gümüşte düşüş devam eder mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte düşüş devam eder mi?
Osman Bayrak
26.07.2024 10:12

Geçtiğimiz haftayı güç kaybıyla kapatan ons gümüş, bu haftayı da çok daha tehlikeli diyebileceğimiz bir seviyeyi test ederek kapatmaya hazırlanıyor. Gümüşteki düşüşün ortasında bugün yatırımcılarının aklındaki tek soru işareti ise ikili tepe formasyonunun tetiklenip tetiklenmeyeceği olacak. 

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta 30 USD seviyesinin çok önemli olduğunu, bu destek seviyesi altına inilmesinin ekstra risk getireceğine işaret etmiştim. Geçtiğimiz haftayı 30 USD desteği altında kapatan ons gümüş, kaybettiği güçle bu hafta da baskılı bir süreç yaşadı.

Önemli gördüğümüz desteklerin kırılması, fiyat üzerinde satıcıların artmasına neden olmaktadır. Finansal piyasalarda düşüşler sadece fiziki satışla değil, açılan kısa pozisyonlarla da güç kazanmaktadır. Ons gümüş için önemli bir destek durumunda olan 30 USD seviyesinin kırılmasıyla açılan kısa pozisyon sayısı da muhtemelen artmıştır.

Öte yandan hafta boyu alçalan kanal direnç çizgisine bitişik bir hareket izleyen ons gümüş için kanala girme riski belirmişti. Maalesef dün gelen sert düşüş ile ons gümüş bir anda %4’ün üzerinde bir kayıp yaşadı.

Dün yaşanan hareketin bugün kalıcı olup olmayacağı kısa vade için büyük önem taşıyor çünkü dün yaşanan düşüş ile yükselen trendin altına inen ons gümüş, bir önceki dip seviyesini de aşağı geçmiş oldu. Burada dikkat etmemiz gereken iki önemli detay ortaya çıkmaktadır:

  • Teknik analiz kuramlarına göre fiyat yükselen trend altında kapanış alırsa yükselen trend kırılmış olur. Yükselen trend kırıldıktan sonra pek çok yatırımcı önemli bir düşüş beklentisine girer ki bu teknik anlamda doğru değildir çünkü fiyat 3 tip trende sahip olabilir: Yükselen Trend, Düşen Trend ve Yatay Trend. Eğer fiyat yükselen trendini aşağı kırdıktan sonra son gördüğü dip seviyeyi aşağı kırarsa düşüş trendine girdiğini söyleyebiliriz. İşte ons gümüş de tam olarak bu risk ile karşı karşıya şu anda. Bugün gelecek olan haftalık kapanış 28,50 USD seviyesi altında olursa ons gümüş fiyatı bir önceki dibini aşağı kırmış olacaktır. Bu da ons gümüşün alçalan trend oluşturma riskini ortaya çıkarabilir.
  • İkinci önemli detay ise ons gümüş grafiğinde ortaya çıkan “İkili Tepe” ihtimalidir. Dikkat ederseniz ons gümüş 2 kez 31,50 USD seviyesi üzerine tırmandı fakat bu seviyede kalıcı olamadı. Teknik anlamda test edilen zirve seviyelerin dönüşünde fiyat harekete başladığı omuz hizasını aşağı kırarsa, fiyat kendisine omuz hizası ile zirve arasındaki mesafe kadar düşüş marjı açabilir. Dün yaşanan düşüş ile 28,50 USD altını test eden ons gümüş eğer haftayı 28,50 USD altında kapatırsa ikili tepe ihtimalini tetikleyebilir. Bu durumda da fiyatın 25-25,50 USD bölgesine kadar geri çekilme ihtimali ortaya çıkabilir.

Teknik analiz bir çeşit ihtimalleri yönetme sanatıdır. Yukarıda bahsettiğim senaryolar mevcut fiyat hareketi ile teknik anlamda yaşanabilecek riskleri göstermektedir. İyi bir yatırımcının her zaman masanın üzerine gelen riskleri doğru algılaması ve kapanan her mumun hikâyeyi çok başka bir noktaya taşıyabileceği gerçeğini unutmaması gerekir.

Kuvvetli yeşil bir mumun durduramayacağı çöküş, kuvvetli kırmızı bir mumun söndüremeyeceği coşku yoktur.

İLGİLİ HABER JP Morgan'dan altın ve gümüş için yeni tahmin ABD'li yatırım bankası JP Morgan, altın ve gümüş için 2025 yılına yönelik hedef fiyatını yükseltti.
REKLAMI KAPAT X