Değerli metallerde süren yükseliş hareketi ons gümüşü 22,20 USD seviyesine, gram gümüşü de 11,70 TL seviyesine kadar taşıdı. Gümüş fiyatı yükselirken bir yandan da fiyat üzerindeki oynaklığın da arttığı gözleniyor. Bu nedenle gram gümüş tarafında yukarı yönlü trend tüm gücünü korurken, volatilitenin de arttığını izliyoruz.
Ons Gümüş
Ons gümüş 26,2 USD seviyesinden başlayan düşen trendini 21,50 USD seviyesini aşarak yukarı yönde kırmış oldu. Ana düşen trendlerin kırılması ve trend üzerinde kapanışların alınması (en az 2 adet 4 saatlik periyot ya da gün/hafta kapanışı) iki ihtimali masaya taşımaktadır. İhtimallerin ilki yataya saran bir fiyat hareketinin görülmesi, ikincisi ise düşen hıza benzer bir hızla geri yükselişin görülmesidir. (Mart 2020 döneminde borsa endekslerinde görülen fiyat hareketi güzel bir “V” çıkış örneğidir.)
Ons gümüş de 20,50 USD seviyesinde gördüğü dip ile yönünü yukarı taşıdı. Her ne kadar ons gümüş tarafı bir yukarı yönlü trend oluşturma çabası içinde olsa da bu hafta yatay bir hareket bandının yaşandığı izledik. Yatay bandın alt bandı 21,70 USD seviyesinden, üst bandı ise 22,20 USD seviyesinden geçmektedir. Bu seviyelerden hangisi öncelikle kırılırsa o yönde 0,50 USD’lik bir fiyat hareketinin görülmesi çok olasıdır.
Her ne kadar şu anda bir tepki hareketinin içinde olsak da, henüz 28,70 USD seviyesinden başlayan düşen trend yukarı yönde kırılmadı. Aşağı yönde olan bu trendin kırılması için ons gümüş fiyatının 23 USD üzerine geçerek kalıcılaşma görülmesi gerekecektir. Aşağı yönde ise 21,50 USD seviyesi çok kuvvetli bir destek olarak önemini hala korumaktadır. Olası geri çekilmelerde bu seviye altında kalıcılaşma görülmesi ons gümüş fiyatı üzerinde büyük baskı yaratma gücüne sahiptir.
Göstergeleri incelediğimizde de RSI göstergesinin 40’lı bölgelerde olduğunu ve DMI göstergesinin de kuvvetli sat bölgesinden al bölgesine doğru yaklaştığını görüyoruz. DI+ İle DI- arasındaki fark her geçen gün azalmaktadır.
Gram Gümüş
Gram gümüş, Dolar/TL’de yaşanan yükselişin etkisi ile kuvvetli bir yükseliş trendi sergiledi. 10,16 TL bölgesinde görülen dip ile başlayan yükseliş hareketi fiyatı 11,70 TL’ye dek taşıdı. Bu tarz dip dönüşlerinde trend takibi yapmak son derece önemlidir. Yatırımcı kendisi için belirleyeceği makul bir volatilite seviyesi ile trendi yakından izlemeye devam etmelidir. Zaman zaman trendin çok üzerine giden fiyat, tekrar trendine geri dönse de önemli olan yükseliş trendinin kırılıp kırılmadığıdır. Bu disiplin yatırımcıyı trendi olabildiğince maksimum süre takip ettirip, kar maksimizasyonu sağlar.
Gram gümüş fiyatında görülen günlük volatilite ortalama 40 kuruşa yakındır. Bu denli yüksek volatil bir ortamda trend takibi de son derece güçleşmektedir. Bu nedenle gram gümüş grafiğini günlük takip etmenin yanında saatlik ve 15 dakikalık periyotlarda da izlemek gerekmektedir. Daha dar zaman aralıklarındaki grafiklerde oluşacak bozulmalar, daha geniş zaman aralıklarına sahip grafiklere de etki edebilir. (Bir nevi öncü gösterge olarak kullanılabilir.)
Bu hafta gram gümüşün 11,45 TL üzerinde kapanış alması trendin devamı açısından önemlidir. Bu seviyenin kırılması halinde ise ikinci önemli destek bölgesi 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 11,25 TL seviyesidir. Yaklaşık 10 gündür test edilmesine rağmen altında kapanış alınmayan 8 günlük hareketli ortalama değeri pozisyonların korunması adına bu açıdan son önemli destek noktası olmaya aday görünmektedir.