Gümüşte yaşanan son yükselişin şifreleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte yaşanan son yükselişin şifreleri
Osman Bayrak
16.08.2024 09:12

Son dönemde ciddi anlamda güç kaybeden gümüş, geride bıraktığımız 2 haftalık periyotta ise önemli tepki yükselişleri sergiledi. Bu sebeple dün gelen %3’e yakın yükseliş ile alçalan kanaldan çıkmayı da başaran ons gümüşün dikkat çeken bu yükselişini teknik anlamda inceleyeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüş 31 USD seviyesinde karşılaştığı satışlarla birlikte alçalan trend içine girmişti. Özellikle 30 USD desteğini de aşağı kırdıktan sonra düşüş hareketinin güç kazandığına şahit olmuştuk. Klasik bir düşen trend gibi alçalan tepeler ve alçalan dipler gördük. Alçalan trendin dalağa yapısı nedeniyle düşüş sonrası ana alçalan kanal içine girse de kanal direnç seviyesini tekrar test etti fakat hareketin son dönemdeki yapısı artık değişip, alçalan kanala döndüğü için ana alçalan kanala tekrar girmesi şaşırtıcı olmadı.

Burada bu tespiti yaptıktan sonra yukarıdaki grafikte bulunan alçalan trend direnç çizgisini ve oluşan dip ve tepeleri yakından izlemeye başladık çünkü bu hareketin tekrar bir yükselişe ya da yatay kanala dönmesi için gerekli ilk koşul alçalan trendin yukarı kırılması olacaktı. Dün gelen %3’lük yükseliş ile alçalan trend yukarı kırılmış oldu. Bu yükseliş hamlesi ile ons gümüş açısından 2 önemli gelişme yaşandı. İlki bahsettiğim alçalan trend kırılımı, ikincisi ise ana alçalan kanaldan tekrar çıkış olmasıydı.

Bu yükseliş sonrası dikkat edeceğimiz en önemli konu ons gümüşün 29 USD üzerinde kapanış alıp alamayacağı olacaktır çünkü bu seviye ons gümüşün bir önceki yükseliş hamlesinde oluşturduğu lokal zirve seviyesidir. Bu seviyenin yukarı kırılması son dönemde yaşanan alçalan kanal hareketinin yapısının bozulacağı anlamına geleceği için son derece önemlidir. Özellikle bugün gelecek olan haftalık kapanışı bu gözle izleyeceğiz.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşe hafta boyunca gelen alımlarla gram gümüş de önemli bir tepki yükselişi sergiledi. Özellikle hafta ortasından itibaren gelen alımlarla kısa vadeli oluşan alçalan trend kırılmış oldu.

Gram gümüş her ne kadar ana yükselen kanalının altında olsa da dün yaşanan yükseliş ile kritik bir direnç tekrar test edilmiş oldu. Daha önceki lokal zirvelerinden biri olan 30,25 TL seviyesi gram gümüş için önemli bir direnç hattı olarak grafikteki yerini alıyordu. Bu seviye üzerinde bir kapanışın gelmesi kısa vadeli olarak gram gümüşe nefes aldırabilir ama bugün gelecek haftalık kapanış burada belirleyici olacaktır. Eğer bugün düne nazaran bir geri çekilme ile gün kapanışı alınırsa gram gümüş kritik direnç seviyenin altında bir haftalık kapanışa imza atabilir. Kısa vadeli pozitif hareketin devamı için önemli olan 30,25 TL seviyesinin haftalık kapanış ile teyit edilmesi bizim 30,85 TL seviyesine odaklanmamıza neden olacaktır çünkü olası yükseliş hareketinin devamında kısa vadede oluşan alçalan kanal hareketinin son zirvesi olan 30,80 TL seviyesinin geçilmesi bu hareketin ortadan kalkmasına neden olabilir.

Gümüş tarafında bugün gelecek haftalık kapanışı belirttiğim sınır değerler çerçevesinde izlemeniz teknik açıdan faydalı olacaktır.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında rekor serisi sürecek mi? Destek seviyelerine tutunma çabalarını izlediğimiz ons altın haftaya muazzam bir yükselişle başlayarak yatay kanal direncini yukarı kırmayı başardı. Bu yükselişin ardından direnç üzerinde fiyatlanan ons altının yeni rekorlara koşup koşamayacağı da akıllardaki ilk soru olarak karşımıza çıktı.
REKLAMI KAPAT X