FED’in Haziran ayı toplantısında piyasa beklentisinin üzerinde faiz artırımı gelmesinin ardından değerli metaller üzerindeki baskının devam ettiğini görüyoruz. Ons gümüş hafta boyu güç kaybına hız kesmeden devam ederek haftayı düşüşle kapatmaya aday görünmektedir.
Ons Gümüş
Ons gümüşün yukarıda yer alan günlük grafiğinde pembe renkli dikdörtgen alan yaklaşık 1,5 yıllık destek bölgesini göstermektedir. Grafikten de görülebileceği üzere bu bölge defalarca kez test edilmesine rağmen her seferinde fiyat yeniden yukarı dönmeyi başarmıştı. Fakat mayıs ayı başından itibaren bu destek bölgesi altındaki fiyat hareketi yükseliş denemelerine rağmen kendini destek bölgesi üzerine atamıyor.
Fiyatta yaşanan bu güç kaybı her yükseliş denemesinin boşa çıkması nedeniyle bir süre daha devam edeceğe benzemektedir. Mayıs ayı içinde görülen 22,50 USD hareketi kalıcı olmayı başarabilseydi yeni bir yükseliş hareketinden bahsedebilirdik. Fakat ons gümüş fiyatı bu seviyeden yeniden yönünü aşağı çevirdi.
Geçtiğimiz hafta önemle uyardığım 20,50 USD destek seviyesi dün itibariyle tekrar test edilmeye başlandı. Düşüş adına kritik bir hareket içinde olan ons gümüş için en önemli destek seviye bu hafta sonu için 20,40 USD seviyesinden geçmektedir. Bu seviye son görülen dip seviye olduğu için haftalık kapanışın bu seviye altında olması halinde güç kaybı şiddetlenebilir.
Ons gümüşte bir diğer ayı piyasası formasyonu ise günlük grafikteki ters bayrak görüntüsüdür. Ons gümüş fiyatı toparlanamadıkça ve ikili dip formasyonunun olası aşağı yönde kırılması halinde ters bayrak formasyonunun işlerlik kazanması söz konusu olabilir. Bu formasyonun hedefi her ne kadar 16 USD bölgesinde bulunsa da olası bir düşüş hareketinin aynı hızla bu bölgeye taşınması son derece zor olacaktır. Olası bir düşüş hareketinde ara destek bölgelerinin önemi her seferinde daha çok önem kazanacaktır.
Ons gümüşün yukarı yönde güç kazanabilmesi için yukarı yönde 22,50 USD seviyesi üzerinde kalıcılık görülmesi artık son derece önemlidir. Yeni bir yükseliş hikâyesi başlayacak ise bu hikâyenin başlangıç noktası bu seviye olacaktır. Bu seviye geçilmeden yaşanacak her yükseliş ancak tepki yükselişi olarak kalacaktır. Bu nedenle yeni pozisyon açmayı düşünenler için bu seviye üzerinde kalan bir ons gümüşün riski muhakkak ki bu seviyelerdeki ons gümüşten daha az olacaktır.
Gram Gümüş
Ons gümüş etkisinde hareket eden gram gümüş de 10,14 TL seviyesinden 12,30 TL seviyesine dek yaşadığı yükselişe bu seviyeyi zirve yaparak ara vermişe benziyor. 12,30 TL seviyesindeki yatay zirve 6 kez test edilmesine rağmen üzerinde kapanış alınamadı. Bu da göstergeleri soğuttuğu gibi, daha dar zaman aralıklı grafiklerde çeşitli düşüş yönlü formasyonların zaman zaman oluşmasına neden oldu.
Gram gümüşün 11,45 TL seviyesi üzerindeki hareketi gram gümüşü yatay bir bant hareketine sürükleyebilecekken, bu seviye altındaki hareketi ise bir düşen kanal hareketinin yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle bu kritik seviyeyi göz önünde bulundurarak grafikleri takip etmeliyiz. Olası bir 11,45 TL yatay desteğinin kırılması halinde 10,70 TL seviyesi bir sonraki destek seviyesi olarak masadaki yerini almaya aday görünmektedir.