Hafta boyu değerli metallerde, borsa endekslerinde ve kripto para piyasalarında yüksek bir volatilite vardı. Gümüş de bu volatiliteden nasibini altından daha fazla aldı. Gümüşün yatırım aracı olmasının yanında, endüstriyel bir metal olması nedeniyle global borsa endekslerinde görülen geri çekilmelerden de daha fazla etkilenmesi çok normal karşılanmalıdır. Bu volatil piyasada ons gümüşün 21,50 USD seviyesinde bulunan önemli bir destek hattı ile sürdürdüğü dansı adeta tehlike çanlarını çalmamıza neden oluyor.
Ons Gümüş
Ons gümüş 26 USD seviyesinde ikili tepe yaparak yönünü aşağı çevirmişti. Ons gümüş fiyatının ikinci kez 26 USD seviyesine ulaştığında göstergelerin aynı yüksekliğe çıkamaması yükselişi desteklememişti. İşte bu negatif uyumsuzluk ile fiyat yönünü aşağı çevirdi. Görülen ikili tepenin genel hedefi 22 USD olmakla birlikte yaşanan düşen trend o denli kuvvetli ki, aşağı yönde yer alan destekler de birer birer kırılıyor. Fakat öyle bir destek var ki o desteğin kırılması yükseliş umutlarını son derece zora sokacak etkiye sahiptir. Ons gümüş fiyatı kabaca 21,5-22 USD bölgesinden son 2 yılda tam 7 kez geri döndü. Bu nedenle bu seviyenin altında kalıcılaşmanın devam etmesi halinde bu seviye çok önemli ve kırılması daha zor bir direnç haline gelebilir. Bu nedenle teknik anlamda en azından bu seviye etrafında yatay bantta ilerlemek bile yükseliş umutlarını tazeleyecektir.
Dün 21,50 USD altında 20,80 USD destek noktası test edildi. Bu seviye 2016 yılında yaşanan lokal tepe olması nedeniyle destek görevi görmektedir. Bu seviyenin altında 19,70 USD ve daha da önemlisi 18,50 USD seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak dikkat çekmektedir.
Her ne kadar ons gümüşün saatlik ve 4 saatlik grafiklerinde pozitif uyumsuzluk yaşansa da son 2 günde yaşanan düşüşler sonrası göstergeler de yönünü aşağı çevirdi. Bu nedenle bugün akşam görülecek haftalık kapanış rakamı çok daha önem kazandı.
Ons gümüş fiyatını takip ederken fiyatın 21,50 USD seviyesi üzerinde kapanış alması önemini 2 açıdan artırdı. İlki yukarıda bahsettiğim yatay desteğin kırılmamış olması; ikincisi ise 26 USD’den başlayan ve 23,20 USD’den geçen düşen trendin üzerinde kalınmış olmasıdır. Her iki açıdan da haftalık kapanışın 21,50 USD üzerinde olması gelecek haftaki yükseliş umutları açısından önemlidir.
Gram gümüş, ons gümüşten kaynaklanan negatif rüzgarı Dolar/TL desteği ile hafifletme çabasında gibi görünmektedir. Bu hafta Dolar/TL’de görülen hafif yükselme gram gümüşün düşüşünü frenledi. Fakat gram gümüş de 12,30 TL seviyesinden beri bir düşen trendi izlemektedir. Bu trendi izlediğimizde trend açısının düşey eksende artması yaşanabilecek bir yatay bant hareketi için umut vericidir. Fiyatın düşüş kuvveti azalmış gibi görünmekle birlikte düşüş hareketi devam etmektedir.
Gram gümüşte yaşanan bu düşüşte dikkat çeken bir diğer konu da fibonacci seviyelerinin gram gümüş fiyatını frenliyor olmasıdır. 11,45 TL ve 10,70 TL seviyelerinde gram gümüş fiyatı ya yatay bant hareketi yaptı ya da düşüş ivmesini azalttı. Bu nedenle bir sonraki fibonacci seviyesi olan 10,10 TL ve 9,48 TL seviyeleri olası destek seviyeleri olarak dikkat çekiyor. Özellikle 9,48 TL seviyesi daha önce de yatay bir destek görevi üstlendiği için olası önemli bir destek seviyesi olarak önemini artırmaktadır.
Paranız sağlığınızı bozmasın.