Gümüşün kaderi bugün açıklanacak verilere bağlı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşün kaderi bugün açıklanacak verilere bağlı
Osman Bayrak
05.07.2024 10:22

Hafta boyu toparlanma emareleri gösteren gümüşün yükseliş açısından kaderi bugün açıklanacak olan ABD verilerine bağlı olacak.

Bugün ABD tarafında açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik ve Ortalama Saatlik Kazanç verileri gümüş tarafında etkili olacak. ABD Merkez Bankasının (FED) faiz konusundaki nihai kararını doğrudan etkileme gücüne sahip olan bu veriler, Türkiye saati ile 15.30’da açıklanacak.

Ortalama saatlik kazanç verisinin %0,4, Tarım Dışı İstihdam verisinin 194.000 ve İşsizlik verisinin %4 olarak açıklanması bekleniyor. Bu veriler genel olarak ABD ekonomisindeki gücün de timsali olduğu için beklentiden güçlü gelebilecek veriler gümüş tarafına satış, zayıf gelecek veriler artış olarak yansıyabilir. İsterseniz bir miktar da teknik anlamda görünümün nasıl olduğuna odaklanalım.

Ons gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüş için kritik öneme sahip 30 USD desteği geçtiğimiz haftalarda kırılmış ve ons gümüşte sert geri çekilmelerin yaşandığını görmüştük. Burada önemli olan 2 detay 30 USD desteğinin ve 22 USD’den gelen yükselen trendin kırılmış olmasıydı. İki önemli destek konumundaki yapının altında fiyatlanan ons gümüş için baskılı bir sürecin yaşanması ise normal karşılanmalıydı. Son 1 haftada yaşanan toparlanma süreci de nihayet çarşamba günü sert bir yükselişle ons gümüşün 30 USD üzerine tırmanmasını sağladı.

Bu son yükselişle teknik anlamda ise 2 önemli başarı sağlandı. Bunlardan ilki, önemli direnç konumundaki 30 USD direncinin kırılmış olması; ikincisi ise alçalan kanalın direnç seviyesinin kırılmış olması.

Her ne kadar fiyat bu açıdan incelendiğinde pozitif bir görünüm verse de şu an için ufak bir detay olarak görülen risk hala masadaki yerini korumaktadır. Düşüş hareketlerinin ortak özelliği fiyatın ara tepkilerde daha düşük tepeler yapmasıdır. Ons gümüşte de bu yükseliş ile 3 alçalan tepe görünümüne ek olarak bir alçak tepe daha oluştu.

Ons gümüş fiyatı en kısa sürede bir önceki zirve seviye olan 30,90 USD seviyesini aşamazsa yaşanan bu son yükselişin düşük tepe olarak kalma riski vardır ki bu risk meydana gelirse ons gümüş soluğu alçalan kanal dibinde alabilir.

Öte yandan, bugün 15.30’da gelecek veriler güçlü bir ekonomiye işaret ederse, yaşanan son yükseliş düşük bir tepe olarak kalabilir. Zayıf bir ekonomiye işaret eden veriler ise ons gümüşün önceki zirvelerini kırma ihtimali artırabilir. Burada önemli olan konu veri saatindeki anlık hareketlerden ziyade ons gümüşün haftalık kapanışını hangi seviyeden yapacak olduğudur. Bu nedenle ilk anlarda görülebilecek volatiliteye bakıp FOMO’ya (Dışarıda kalma, kaçırma korkusu) kapılmayın ancak gelecek veriler ile beklentiler arasındaki fark açıldıkça volatilitenin şiddetinin artabileceğini unutmayın lütfen.

Dip Not:

Ortalama Saatlik Kazançlar beklentilerden yüksek gelirse ons gümüş negatif etkilenebilir (Ya da tam tersi).

Tarım Dışı İstihdam beklentilerden yüksek gelirse ons gümüş negatif etkilenebilir (Ya da tam tersi).

İşsizlik Verisi beklentilerden yüksek gelirse ons gümüş pozitif etkilenebilir (Ya da tam tersi).

REKLAMI KAPAT X