Gümüşün yükseliş denemeleri başarılı olabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşün yükseliş denemeleri başarılı olabilecek mi?
Osman Bayrak
02.08.2024 09:05

Kritik direnç seviyelerinin üzerine çıkmaya çalışan gümüşün yükseliş denemelerinin başarılı olup olmayacağını görmek için piyasalar haftalık kapanışı beklemeye başladı.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta içi yaşanan geri çekilme hareketi ons gümüşün tekrar alçalan kanal içine sürüklenmesine neden olmuştu. Bu sürüklenmenin ardından bu hafta ABD Merkez Bankasının (FED) desteği ile tepki hareketi sergileyen ons gümüş, alçalan kanaldan çıkmaya çalışmaktadır. Dün gelen kar satışları ile tekrar alçalan kanal direncine gerileyen ons gümüşün haftayı kanalın içinde kapatıp kapatmayacağı ise büyük merak konusu haline gelmiştir.

Ons gümüş için bu hafta 28,30 USD seviyesi kritik öneme sahiptir eğer ons gümüş haftayı bu seviye üzerinde kapatırsa, alçalan kanal riskini bertaraf etmiş olur. Aksi bir ihtimalde ise başarısız bir kanaldan çıkma hareketi sergilemiş olacağı için önümüzdeki hafta baskıların artması teknik anlamda makul görünmektedir.

Gram Gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta gram gümüş için ikili tepe riskinden bahsetmiştim. Grafikleri inceleyen herkesin rahatlıkla görebileceği bu ihtimalin anında gerçekleşmesi çok olası değildir çünkü değerli metal piyasası gibi derinliği yüksek olan bir piyasada temel faktörlerde bir gelişme olmadan düşüşlerin aralıksız olması nadir görülen bir vakadır. Bu nedenle kritik 30 TL desteği altına sürüklenen bir gram gümüşün hareketini soluksuz devam ettirebilmesi için muhakkak jeopolitik risklerde bir artış olması gerekecekti.

Yukarıdaki grafikte noktalı çizgi ile belirtilen 30 TL desteği geçtiğimiz hafta kırılmıştı. Kırılan desteğe tekrar teste gelen gram gümüş bu hafta içi 30 TL üzerinde kapanış almayı başardı.

Tam olarak bu noktada gram gümüşte görülen bu hareketin temel nedeninden bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi bu hafta içi çarşamba günü ABD Merkez Bankası faiz kararı vardı. Faiz oranları piyasa beklentileri doğrultusunda değiştirilmedi fakat Başkan Powell’ın basın toplantısı sırasında verdiği mesajlarda kısa vadede bir faiz indirim sürecinin başlayabileceğine dair ipuçlarının olması değerli metallere bir alım getirdi. Alçalan ABD faizleri altın gibi yatırım araçlarının alternatiflerinin cazibesini azaltacağı için değerli metallere bir talep artışına neden olmaktadır. Bu mekanizma da gümüşün yükselmesine neden olmaktadır.

Bu hafta kapanış değeri itibarıyla gram gümüşün 30 TL barajının altında ya da üzerinde kapanış alması gelecek haftaki hareketleri açısından ışık tutucu olacaktır. Dün yaşanan geri çekilme çarşamba gününün bir kar satışı olarak nitelendirilse de oluşacak haftalık mum merak konusudur çünkü an itibarıyla yukarıda fitil bırakmış bir mum görünümü veren gram gümüş hala yeşil bir mum bara sahiptir. Bugün gelecek kapanış değeri ya yeşil mumun gövdesini genişletecek ve görünümü pozitife çevirecek ya da mumun gövdesini daraltacak ve hatta mumu kırmızı gövdeli bir muma çevirecek. (Gram gümüşün haftalık grafiği aşağıda yer almaktadır)

   

Kaynak: Tradingview

Son söz olarak, kritik bir hafta sonuna girmekteyiz. İşlem yapılmayacak bu 2 günlük süreçte artabilecek jeopolitik risk, önümüzde hafta başı yaşanacak açılışları sürpriz hale getirebilir. Bu nedenle işlemlerinizde hafta sonu riskini muhakkak göz önünde bulundurmalısınız

REKLAMI KAPAT X