Haftalık kripto bülteni (20 Nisan 2024)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftalık kripto bülteni (20 Nisan 2024)
Çınar Küçükay
20.04.2024 14:40

Bu hafta kripto piyasası tarihi anlardan birisine tanıklık etti. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

Dün gece kripto para dünyasının en büyük olayı olan Bitcoin Halving gerçekleşti. Bu gelişme sadece 4 yılda bir gerçekleştiğinden nadir ve en büyük olay olarak bilinmektedir. Önümüzdeki 4 yıl boyunca Bitcoin’in blok ödülü 3,125 BTC’ye düştü.

İLGİLİ ANALİZ Bitcoin'in dördüncü halving olayı yaklaşıyor: Ekonomik ve teknik etkileri neler olabilir? Dört yılda bir gerçekleşen ve Bitcoin ekosistemini derinden etkileyen 'halving' olayı, kripto para dünyasında büyük bir beklenti yaratıyor. Bitcoin'in koduna başlangıçta yazılan bu mekanizma, yeni Bitcoin'lerin oluşturulma hızını yarı yarıya düşürüyor. Bitcoin'in ilk 'halving'i 2012 Kasım'ında gerçekleşti ve dördüncü halving bu hafta sonu, 20 Nisan 2024'te bekleniyor.

Halving etkinliğine bağlı olarak geçtiğimiz hafta dalgalı şekilde ilerledi. Bu süreçte Bitcoin'in (BTC) fiyatı, haftalık ölçekte yaklaşık %5,4’ten fazla düşerken, Ethereum (ETH) ise haftalık yaklaşık %6,3 fiyat düşüşü kaydetti.

Haftalık görünümde piyasa değerine göre en büyük 100 varlık arasında en çok yükselen kripto para Core (CORE) olurken en çok düşen ise Ribbon Finance (RBN) oldu.

Kaynak: CoinGecko

Bitcoin, Ethereum ve stabilcoin’ler hariç piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, yükseliş yaşanmadı.

Kaynak: CoinGecko

Bitcoin ETF’lerinde Son Durum

Kaynak: Coinglass - Bitcoin ETF’lerinin toplam net akışı

Bitcoin ETF tarafında ise geçtiğimiz hafta çıkışlar görüldü. Haftanın ilk dört gününde çıkış yaşanırken, son gününde ise girişlerin yaşanması dikkat çekti.

GBTC, düzenli olarak çıkış yaşamaya devam ederken, buna ek olarak HODL tarafında da çıkış yaşandı. Bu iki fon dışında diğer bütün ETF’lerde girişler yaşandı ve net akış yeşile dönmeyi başardı.

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

Federal Rezerv'in Bej Kitap Raporu Değerlendirmesi

ABD Merkez Bankası'nın (Federal Reserve) son Bej Kitap raporuna göre ülke genelinde ekonomik faaliyetler küçük çapta bir genişleme kaydetti. Bu yavaş ancak istikrarlı büyüme, özellikle tüketici harcamaları, istihdam ve fiyat dinamikleri açısından değerlendirildiğinde dikkat çekiyor. Rapor, tüketici harcamalarının genelde minimal bir artış gösterdiğini, fakat bu artışın bölgeler ve harcama türleri arasında çeşitlilik gösterdiğini belirtiyor.

Tüketici harcamalarındaki artış, özellikle otomotiv sektöründe görülen iyileşmeler ve bayilerin sunduğu teşviklerle belirginleşti. Buna karşın, turizm sektöründe yaşanan artışlar ortalama düzeyde kalmış ve bölgelere göre büyük farklılıklar gösterdi. İmalat sektöründe ise hafif bir gerileme söz konusu olup, sadece üç bölge büyüme bildirdi.

Rapor, istihdamın genel olarak hafif bir artış trendi izlediğini ortaya koyuyor. Çoğu bölgede, yavaş ila ılımlı düzeylerde istihdam artışı yaşanırken, üç bölge herhangi bir değişiklik rapor etmedi. İşgücü piyasasında kalifiye aday bulma konusunda zorluklar devam etmekle birlikte, işe alım süreçlerinde kalite ve arzın arttığı gözlemleniyor. Ücretlerdeki artış ise sekiz bölgede ılımlı, diğer dört bölgede ise daha hafif seviyelerde gerçekleşti.

Fiyat artışları, genel olarak ılımlı bir seyir izledi. Ancak enerji fiyatlarında ve bazı bölgelerde sigorta primlerinde gözlemlenen artışlar dikkat çekici. Firmaların maliyet artışlarını tüketicilere yansıtma kabiliyetinde önemli bir azalma yaşandı, bu da kar marjlarını olumsuz yönde etkiledi. Ekonomik görünümle ilgili olarak, iş dünyası temsilcileri genelde dikkatli bir iyimserlik içinde olduklarını belirtiyorlar. Bu iyimserlik, ekonomik aktivitelerin yakın gelecekte benzer bir tempo ile devam edeceğine işaret ediyor.

Fed’in bu raporu, ekonomik politikaların belirlenmesinde kritik bir rol oynarken, rapor aynı zamanda bölgesel ekonomik farklılıkları ve sektörel dinamikleri de gözler önüne seriyor. Önümüzdeki dönemde politika yapıcıların, ekonomik büyüme ve enflasyon gibi kritik göstergeler arasındaki dengeyi korumak için nasıl bir yol izleyecekleri merak konusu olmaya devam ediyor.

REKLAMI KAPAT X