Geçtiğimiz hafta, ABD tarafında açıklanan verilerden daha çok Telegram CEO’sunun tutuklanması gündemdeydi ve piyasanın hareketleri bu gelişmeye göre şekillendi. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…
Bu hafta yaşanan gelişmeler doğrultusunda Bitcoin'in (BTC) fiyatı, haftalık ölçekte %8’den fazla düşerken, Ethereum (ETH) ise haftalık sadece %8,6 düşüş kaydetti.
Haftalık görünümde piyasa değerine göre en büyük 100 varlık arasında en çok yükselen kripto para Helium (HNT) olurken en çok düşen ise Notcoin (NOT) oldu.
Kaynak: CoinGecko
Bitcoin, Ethereum ve stabilcoin’ler hariç piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, TON tarafında %20’yi aşan düşüş yaşanırken, en az düşüş yaşayan altcoin ise TRX oldu.
Kaynak: CoinGecko
Bitcoin ETF’lerinde Son Durum
Kaynak: Coinglass - Bitcoin ETF’lerinin toplam net akışı
Geçtiğimiz hafta pazartesi günü Bitcoin ETF’lerinde giriş kaydedildi. Ancak haftanın geri kalanında daha fazla çıkış yaşanması yatırımcıları üzdü. Çıkışların büyük bir kısmı ARKB tarafında yaşandı.
Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları
Telegram CEO'su Pavel Durov Fransa'da Tutuklandı
Telegram CEO'su Pavel Durov, 25 Ağustos Pazar günü Fransa'nın Le Bourget Havalimanı'nda özel jetinden inerken tutuklandı. Azerbaycan'dan dönüş yapan Durov, Fransız yetkililer tarafından, Telegram platformunda yasa dışı faaliyetlerin yeterince denetlenmediği iddialarıyla gözaltına alındı. Durov, dört gün boyunca gözaltında tutulduktan sonra 5 milyon euro kefaletle serbest bırakıldı. Ancak, yargı süreci devam ediyor ve Telegram CEO'su Fransa'dan ayrılmama şartıyla serbest bırakıldı. Bu olay, teknoloji şirketlerinin platformlarındaki içeriği denetleme sorumluluğu konusundaki küresel tartışmalarda önemli bir dönüm noktası olarak görülürken, kripto para piyasasında da ciddi dalgalanmalara yol açtı.
Pavel Durov’un tutuklanmasının ardından, Telegram'a bağlı olan kripto paralar büyük değer kaybı yaşadı. Telegram'ın kripto projelerinden Toncoin (TON) ve Notcoin (NOT), son bir hafta içinde %27'ye varan değer kaybı yaşadılar. Durov'un tutuklanması sonrası bu kripto paraların değerindeki düşüş, yatırımcılar arasında panik yarattı ve piyasada bir dalgalanma etkisi oluşturdu.
Bu düşüşlerin bir diğer nedeni, The Open Network'ün (TON) geçici olarak blok üretimini durdurması oldu. Ağdaki "anormal yük" nedeniyle bazı doğrulayıcılar eski işlemleri temizleyemedi ve bu da ağın konsensüs kaybetmesine yol açtı. Bu teknik sorun, piyasadaki düşüş trendini daha da körükledi.
Pavel Durov'un tutuklanması, kripto piyasasındaki yatırımcılar için önemli bir ders niteliğinde. Özellikle, bireylerin ve platformların yasal sorunları, bu tür varlıkların değerlerinde ani ve ciddi değişikliklere yol açabiliyor. Telegram ve Durov'un, kullanıcı gizliliğini koruma konusundaki duruşları ile tanınan bir platform olmasına rağmen, yasal riskler ve hükümet baskıları, kripto paraların volatilitesini artıran faktörler arasında yer alıyor.