Konsolide olan altın fiyatları için kritik seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Konsolide olan altın fiyatları için kritik seviyeler
Osman Bayrak
11.09.2024 08:52

Ons altın son dönemde zayıf bir seyir izlemekle birlikte, zirve seviyede konsolide olmaya başlamış görünüyor. Bu görünüm altında yatırımcılar için kritik destek ve direnç seviyeleri yakından inceleyelim.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın son dönemde 2530 USD seviyesini test ettikten sonra yeni bir konsolidasyon alanına girmiş görünmektedir. Dikkat ederseniz ons altının son 3 haftalık hareketleri sınırlı bir bölgede toparlanmış bir görüntü vermektedir. Tepede 2530 USD, dipte 2475 USD önemli sınır değerleri olarak ons altın fiyatını sınırlamaktadır. Bu tarz konsolidasyon bölgelerinde yatırım aracı yeni bir yön tayin etmekte zorlanabilir. Ayrıca, göstergeler tarafında da soğuma emareleri ortaya çıkar. Ons altın için de konsolidasyon süresince RSI, MACD gibi önemli göstergelerin soğuma emareleri sergilediğini görüyoruz.

2530 USD seviyesi ons altının ATH seviyesini oluşturmaktadır. Bu seviye geçilmeden yeni bir yükseliş hareketinin başladığından bahsetmek mümkün görünmemektedir. Bu nedenle olası bir yükseliş hareketinde gözlerimiz 2530 USD seviyesi üzerinde gün kapanışı arayacaktır. Bu ihtimalin gündeme gelmesi halinde yükselen kanalın direnç çizgisi potansiyel hedef olarak masaya gelebilir. Grafiğin zamansallık ilkesi gereği gelebilecek bir talebin büyüklüğü ons altının hareket alanını belirleyecektir. Bu da fiyatın yükselen kanal direncini hangi noktada keseceğini kestirmek konusunda bizleri zorlamaktadır. Şu an için 2530 USD seviyesi üzerinde ons altının ilk hedefi ve ana direnci 2650 USD seviyesi olabilir.

Olası zayıf hareketin devamında ise 2470 USD seviyesi ana destek olarak takibimizde olacaktır. Bu seviyeyi birkaç açıdan son derece önemli görüyorum. Birincisi, 2470 USD seviyesi ons altının içinde bulunduğu konsolidasyon bölgesinin destek seviyesidir. Fiyat bu seviyeyi 3 kez test etmiş olsa da kırmakta başarılı olamadı. İkincisi, 1980 USD seviyesinden başlayan bir yükselen trend çizdiğimizde bu trend ons altın fiyatını yine 2470 USD seviyelerinde karşılamaya aday görünmektedir. Ons altın daha önce birden çok kez bu yükselen trende yaklaşsa da trendi kıramadı. Üçüncü ve sonuncusu ise kanal katlama bölgesinin destek çizgisi ons altın fiyatını yine 2470 USD seviyelerinde karşılamaya aday görünmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında eğer ons altın 2470 USD seviyesini aşağı kırmakta ısrarcı olacak olursa yatırımcıların stratejisi de masada olmalı.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

       

Kaynak: Tradingview

Ons altın cephesinde görülen yatay konsolidasyon gram altının da dar bir alana sıkışmasına neden olmuş görünüyor. Gram altın için olumlu olan görünüm, gram altının yükselen kanalın direnç seviyesinin etrafında konsolide olmasıdır.

Gram altın için önemle işaret etmek istediğim yeni detay 1960 TL seviyesinden başlayan yükselen trenddir. Bugüne dek bu trend pek çok kez test edilmesine rağmen hiç kırılmadı. Bu nedenle grafiğin zamansallık ilkesini de göz önüne alarak, olası zayıf seyrin devamında ana destek seviyesi olarak 2670 TL’yi takip edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X