Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (12 Ağustos 2024)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (12 Ağustos 2024)
Çınar Küçükay
12.08.2024 09:00

Bu hafta kripto yatırımcılarının odağı ABD’nin enflasyon oranlarında olacak. Seçimlerin yaklaştığı ve Fed’in faiz düşürmeye sıcak baktığı bu dönemde enflasyon rakamları oldukça önemli bir veri olarak takip edilecek.

ABD'de Temmuz ayı enflasyon verileri, piyasa katılımcılarının merakla beklediği bir konu haline geldi. 14 Ağustos 2024 tarihinde açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, son aylarda gözlemlenen dezenflasyon trendinin devam edip etmeyeceğine dair ipuçları sunacak.

Piyasa katılımcıları, Temmuz ayı TÜFE verilerinin aylık bazda %0,2 oranında artış göstereceğini öngörüyor. Bu artış, Haziran ayında kaydedilen %0,1'lik düşüşün ardından gerçekleşecek ve yıllık enflasyon oranının %3 seviyesinde sabit kalmasını bekleniyor. Bu veriler, ABD ekonomisindeki mevcut enflasyonist baskıları değerlendirmek için kritik öneme sahip.

Gıda ve enerji fiyatları gibi oynak kalemleri hariç tutan çekirdek TÜFE'nin de Temmuz ayında %0,2 artış göstermesi bekleniyor. Haziran ayında bu oran %0,1 seviyesindeydi. Yıllık bazda ise çekirdek enflasyonun %3,3'ten %3,2'ye hafif bir gerileme göstermesi bekleniyor. Bazı yatırımcılar, aylık enflasyon rakamlarındaki bu hafif artışın, Federal Rezerv’in mevcut politikasını değiştirmesi için yeterli olmayabileceğini düşünüyor.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de Federal Rezerv’in politika kararlarını etkileyebilecek önemli bir ekonomik gösterge olarak öne çıkıyor. ÜFE'nin Temmuz ayında %0,2 oranında artış göstermesi bekleniyor. Bu oran, önceki ay ile aynı seviyede ve çekirdek ÜFE'nin de aynı oranda artması öngörülüyor.

Federal Rezerv’in faiz indirimi beklentileri üzerindeki tartışmalar da sürüyor. CME FedWatch Tool verilerine göre Eylül ayında Federal Rezerv’in faiz oranlarında 25 baz puanlık bir indirim yapma olasılığı %51 olarak tahmin ediliyor. Ancak, bazı Federal Rezerv yetkilileri, zayıf gelen istihdam verileri ve enflasyon oranlarındaki olası artış nedeniyle faiz indirimi konusunda temkinli yaklaşıyor.

Kripto para piyasaları da TÜFE verilerinin açıklanmasını sabırsızlıkla bekliyor. Piyasa katılımcıları, TÜFE verilerinin beklentilere paralel gerçekleşmesi durumunda, Federal Rezerv’in Eylül ayında bir faiz indirimi yapabileceğini ve bunun piyasalarda likiditeyi artırarak, kripto varlık fiyatlarını yukarı çekebileceğini öngörüyor. Haziran ayında TÜFE verileri, çekirdek enflasyonda %0,1 oranında bir artış göstermişti ve yıllık enflasyon oranı %3 olarak gerçekleşmişti.

Temmuz ayı enflasyon verileri, hem geleneksel hem de dijital varlık fiyatlarında dalgalanmalara neden olabilecek. Piyasalar, açıklanacak verilerin, özellikle Federal Rezerv’in para politikası üzerindeki etkilerini yakından takip edecek.

Bu Hafta Kilidi Açılacak Kripto Paralar

Bu hafta UNI (%1,39), ARB (%2,80), STRK (%3,98) ve SAND (%7,94) isimli kripto paraların belirtilen oranda kilit açılımı gerçekleşecek.

Kaynak: DropsTab

Uniswap (UNI)

Ethereum blok zinciri üzerine kurulu, merkezi olmayan bir otomatik piyasa yapıcı (AMM) olan UNI, kullanıcıların merkezi borsalar gibi geleneksel aracılara ihtiyaç duymadan dijital varlıklarla alım satım yapmasına olanak sağlar.

Bu hafta, UNI coin sahipleri için %1,39'luk bir kilit açma işlemi beklenmektedir.

Arbitrum (ARB)

Ethereum üzerine inşa edilmiş bir katman-2 ölçeklendirme çözümü olan ARB, Ethereum'daki yüksek işlem ücretleri ve sınırlı ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmeyi amaçlar. ARB, ağ yönetimi ve merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları gibi alanlarda kullanılır.

ARB coin sahipleri bu hafta %2,80'lik bir kilit açma işlemiyle karşı karşıya.

StarkNet (STRK)

Ethereum üzerinde çalışan bir Layer 2 ölçeklenebilirlik çözümü olan STRK,. zk-Rollup teknolojisini kullanarak, işlemleri Ethereum dışında işler ve kanıtlarını ana ağa gönderir. Bu sayede işlem hızını artırır ve maliyetleri düşürür.

Bu hafta, STRK coin’in toplam arzının %3,98'lik bir kısmının kilidi açılacak.

The Sandbox (SAND)

Ethereum tabanlı, kullanıcıların kendi sanal gerçeklik NFT'lerini yaratıp, satabilecekleri, kullanabilecekleri ve gelir elde edebilecekleri merkezi olmayan bir metaverse oyunu olan SAND, kullanıcıların SAND coin kullanarak dijital arazi satın almasına, NFT'ler ve kripto para birimi kullanarak benzersiz oyun deneyimleri yaratmasına olanak tanır.

SAND için bu hafta %7,94'lük bir kilit açılımı bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X