ABD Merkez Bankası (Fed), bugün TSİ saat 21:00’da faiz kararını verecek olup, 21:30’da da basın toplantısı düzenleyecek. Piyasaya verilecek mesajlarla volatilitenin artması beklenen kritik Fed gününde, altın piyasasındaki son durumu analiz edelim.
Euro Bölgesi verileri
Bu hafta Avrupa tarafında açıklanan veriler dikkat çekiciydi. %10,2 olarak beklenen Euro Bölgesi enflasyon verisi, beklentilerin üzerinde gelerek %10,7 olarak açıklandı. Artan enflasyon verisine ek olarak %1 artış beklenen Euro Bölgesi gayri safi milli hasıla (GSYH) verisi %0,2 artış ile beklenti altında bir performans sergiledi. Açıklanan veriler büyüyemeyen bir ekonomiye rağmen, enflasyonun artış eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu nedenle faiz artırım sürecini yumuşatacak bir ortamın henüz oluşmadığı söylenebilir.
Dolar endeksi (DXY)
Aşağıdaki grafik DXY’nin günlük hareketlerini göstermektedir. Ons altın ile ters korelasyona sahip DXY endeksi kanal desteğinden dönüş aldı. 109,6 seviyesinden yönünü tekrar yukarı çeviren DXY, 112 seviyesine kadar yükselmeyi başardı. DXY için 113,5 seviyesi ilk direnç bölgesi olacak olup, üzerine çıkması halinde kanal direnci olan 116,5 seviyesi, hedef haline gelebilir. DXY'nin hareketleri için de bu akşam açıklanacak Fed'in faiz kararı ve mesajları yakından izlenecektir.
Kaynak: Tradingview
Ons altın (Aylık analiz)
Pazartesi günü ons altın için önemli bir ay kapanışına sahne oldu. 1633 USD seviyesinden ekim ayını kapatan ons altın, kritik destek seviyelerin altında fiyatlanmaya devam ediyor. Ekim ayı kapanışı ile birlikte ons altın üst üste 7 aydır düşmektedir. Aşağıdaki grafik ons altının aylık hareketlerini göstermektedir. Ons altın 2000 USD seviyesinden itibaren neredeyse her ay bir önceki ayın zirvesini ekarte edemeden düşmektedir. Ons altının geçmiş hareketleri incelendiğinde 6 aylık düşüş yaşanan 2 ayrı dönem haricinde, 7 aylık üst üste düşüş görülen bir dönemin daha önce yaşanmadığını görebiliriz.
Kaynak: Tradingview
Ons altın (Kısa vade analiz)
Ons altın 1630 USD seviyesine kadar gerileyerek bu seviyeden tepki yükselişi yaşadı. Fakat bu yükseliş de 1657 USD seviyesinden geri döndü.
Fed kararlarının açıklandığı dakikalarda volatilitenin yükseleceğini düşündüğüm ons altın için 1620 USD seviyesi son derece önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Olası bir güç kaybında 1620 USD seviyesinin aşağı yönde kırılması halinde düşüşün derinleşmesi kaçınılmaz olacaktır. Ons altının güç kazandığı bir senaryoda ise 1657 USD seviyesi ilk direnç bölgesi, 1680 USD seviyesi ise ikinci direnç bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır.
Piyasalarda Fed kararı
Piyasa, Fed’den 0,75 puan faiz artışı beklemektedir. ABD tarafında açıklanan son enflasyon ve istihdam verileri de bu faiz artışını destekler niteliktedir. Piyasa ile sağlıklı bir iletişim dili kullanmayı tercih eden Fed’den de kasım ayı toplantısında faiz artırımı yönünde bir karar verileceği yönünde mesajlar gelmişti.
Fakat piyasada, aralık ayı ve sonrasında daha yumuşak bir faiz artırım sürecine girileceğine dair beklentiler hâkim görünmektedir. Bu beklentilere dair detaylar faiz kararı sonrasında verilecek mesajlar ile belirginleşecektir. Bu nedenle karardan ziyade verilecek mesajlar, piyasanın yönünü daha çok netleştirecektir.
Gram altın
Gram altın tarafında ise, ons altında görülen hareketler nedeniyle tepki yükselişleri görüldü. Henüz net bir yön tayini için erken bir aşamada olduğumuzu düşündüğüm gram altında 970 USD seviyesi önemli bir destek bölgesi olarak öne çıkmaktadır. Bu seviyenin kırılması düşüşün derinleşmesine neden olacağı için yakından takibimizde olacaktır. Olası bir yükseliş hareketinde ise 1000 TL seviyesi ilk direnç, 1030 TL seviyesi ise ikinci direnç bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır.