TCMB, 2024 yılının son enflasyon raporunda yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yeniden yükseltti. Peki, TCMB’nin enflasyon hedefleri yıl boyunca nasıl değişiklik gösterdi?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bugün 2024 yılının son enflasyon raporunu kamuoyu ile paylaşmak üzere kameralar karşısına geçti. Açıklanan raporda 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 38 seviyesinden yüzde 44 seviyesine, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin ise yüzde 14 seviyesinden yüzde 21 seviyesine yükseltildiği bildirildi.
Ortaya konan yıl sonu enflasyon tahminleri zaman içerisinde yavaş yavaş artırıldı. Şöyle ki, 2024 yılı şubat ayında kamuoyu ile paylaşılan birinci enflasyon raporunda 2024 yıl sonu enflasyon oranı yüzde 36, 2025 yıl sonu enflasyon oranı ise yüzde 14 olarak tahmin edilmişti.
Sonrasında, 2024 yılı mayıs ayında paylaşılan ikinci enflasyon raporunda işe 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36 seviyesine çıkarılırken 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak korundu. Ağustos ayında kamuoyu ile paylaşılan üçüncü raporda ise 2024 yılı yıl sonu tahmin aralığı orta notası yüzde 38 olmak üzere yüzde 34 ile yüzde 42 aralığında açıklanıp 2025 yıl sonu tahmini ise yine yüzde 14 olarak korunmuştu.
Türkiye ekonomisinin 2025-2027 yılları arasında tekabül eden dönemine dair 3 yıllık bir yol haritası sunan Orta Vadeli Program’a (OVP) göre 2024 yılı yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmini yüzde 33 seviyesinde, 2025 yılı yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 15,2 seviyesinde idi. Sonrasında 2024 yılı eylül ayına bu tahminler revize edildi. 2024 yılı yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 41,5 seviyesine 2025 yılı yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 17,5 seviyesine revize edildi.
Günün sonunda geldiğimiz tabloda ise yukarıda da belirtildiği üzere 2024 yılı yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 44 seviyesine, 2025 yılı yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 21 seviyesine revize edildi.
Başkan Karahan kararlılık vurgusunu yineledi
TCMB Başkanı Karahan ise basın toplantısında enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusunu yineledi. Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini vurgulayan Karahan, iç talebin yavaşladığını ve buna bağlı olarak cari işlemler açığındaki düşüşün de sürdüğünü ve bu gelişmelerin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ifade ederek enflasyonun ana eğiliminin öngörülenden daha yavaş olduğunu sözlerine ekledi. Karahan, faiz indirimine gidilmesi durumunda bile para politikasındaki sıkı duruşun korunacağını da dile getirdi.
Ekonomi uzmanları, Karahan’ın açıklamalarını değerlendirirken mevcut durumun artık maliye ve hükümet politikaları ile desteklenmesi gereken bir noktaya geldiği konusunda görüş ifade etti. Enflasyonel risklerin halen yukarı yönlü olduğunu değerlendiren uzmanlar, TCMB’nin yukarı yönlü revizesinin daha gerçekçi bir tabloya işaret ettiğine de dikkat çekti. Mevcut tabloda TCMB kanadından 2024’ün aralık ayında ya da 2025’in ocak ayında ilk faiz indiriminin gelmesi beklenebilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizle birlikte enflasyon da düşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan da enflasyonun düşeceğine vurgu yaptı. Erdoğan, enflasyonun artık sürekli inişte olacağını vurgulayarak son iki ay içerisinde enflasyondaki bu düşüşleri görmeyi umduğunu dile getirdi. Erdoğan ayrıca “Benim yaklaşım tarzımı biliyorsunuz. İnşallah faizle birlikte enflasyon da düşecek. Bundan hiç endişeniz olmasın. Benim ekonomideki mantığım bu. Bir ekonomist olarak aldığım, öğrendiğim bilgi bu.” ifadelerini de kullandı.
Hükümet kanadından TCMB’nin açıklamalarını destekleyen açıklamalar duymak umut verici; fakat burada dikkatli olunması gereken nokta, başlanması beklenen olası faiz indirimlerinde aceleci davranmak. Zira enflasyonel riskler azalmadan faiz indirimlerinin başlaması halinde enflasyon tekrar ve daha yüksek seviyelere çıkabilir. Ekim ayında yıllık TÜFE yüzde 48,58; aylık TÜFE ise yüzde 2,88 olarak açıklanmıştı.