Ons altın cephesinde artan riskler: Takip edilmesi gereken yeni seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın cephesinde artan riskler: Takip edilmesi gereken yeni seviyeler
Osman Bayrak
24.06.2024 09:29

Ons altın cephesinde yaşanan son fiyat hareketleri, risklerin arttığına işaret ediyor. İşte risklerin arttığı bu dönemde takip edilmesi gereken yeni seviyeler..

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini gösteriyor.

Kaynak: Tradingview

Ons altının yukarıdaki hareketine odaklandığımızda, 2 ana yükselen kanal yapısı uzunca bir süredir dikkatimizi çekiyordu. Ons altın 2 kez yeşil yükselen kanal direncini test etse de direnci kırmayı başaramamıştı. Her test sonrası da yönünü tekrar aşağı çevirerek kanal desteğine kadar sürüklenmişti. Yaşanan hareketler ise grafikte oluşan kanalların gayet sağlıklı bir şekilde çalıştığına işaret etmişti.

Yükselen kanalların ana teması, oluşan zirvelerin her yükseliş hareketi ile egale edilmesi ve yeni yükseklerin ortaya çıkmasından oluşmaktadır. Benzer şekilde geri çekilmelerde de bir önceki dip seviye korunarak o seviyeye kadar inilmeden yön tekrar yukarı dönmektedir. Düşüş yapıları ise burada anlattığım yapının tam tersi özelliklere sahiptir. Dilerseniz ons altının kırmızı yatay destek üzerindeki hareketlerine bu açıdan yaklaşalım.

Kırmızı yatay destek üzerinde iki kez kanal direncini test eden ons altın, ikinci testin artından yönünü kararlı şekilde aşağı çevirdi. Bu durum ise henüz bir düşüş trendinden bahsedemesek bile orta vadeli düşüş risklerini gösteren bir yapının oluşmaya başladığına işaret etti. Burada her yükseliş denemesi bir önceki zirveye ulaşamadan gücünü kaybetti. 2450 USD zirvesinden sonra 2387 USD ve 2368 USD seviyelerinde oluşan lokal zirvelerde bu durumu teyit etti. Dikkat ederseniz her yükseliş denemesi, daha düşük zirveler ile sonlandı. Bu da bizi bir önceki paragraftaki anlatmaya çalıştığım düşen piyasa yapısının varlığına götürdü.

Bu tespiti yaptıktan sonra dilerseniz ufukta yükselen riske odaklanalım. Nisan ayı başından beri ons altın bir şekilde 2280 USD seviyesi üzerinde fiyatlanmaktadır. Dolayısı ile bu seviye ons altında kısa vadeli destek konumundadır. Bu desteğin üzerinde bir önceki zirvesini aşamayan bir ons altın adeta bir OBO (Omuz Baş Omuz) görüntüsü vermektedir. OBO yapıları, önemli yükselişler sonunda yükseliş adına momentumun kaybedilmesi ile oluşmaktadır. Piyasada yükseliş yönlü açılan pozisyonların gücü, fiyatı yeni yükseklere götüremediği için, yükseliş hareketinin yapısı bozulmaktadır. Ancak, oluşan bu yapıyı henüz bir OBO olarak tanımlamıyorum çünkü ons altın fiyatı hala 2280 USD seviyesi üzerinde fiyatlanıyor.

İLGİLİ ANALİZ Altında 2280 USD destek seviyesinin önemi Geçtiğimiz haftayı sert bir geri çekilme ile kapatan ons altın haftanın ilk günlerini kısmi toparlanma ile tamamladı. Henüz net bir dönüş momentumu yaşanmayan ons altında yükselişin devamı için ise 2280 USD desteğinin korunuyor olması kritik öneme sahip olacak.

Teknik anlamda oluşan her yapı çalışsa idi, grafik takip ettiğimiz uygulamalar üzerinden bu yapıların taramasını yapar ve pozisyon açabilirdik. Maalesef finans piyasaları bu denli doğrusal değil. Ons altında görülen bu OBO yapısının aktive olması için ons altın fiyatının 2280 USD seviyesi altında kalıcılık göstermesi gerekmektedir (En az 2 günlük kapanış). Eğer bu kalıcılık görülürse şu an sizlerle paylaştığım bu yapıyı takip eden ve düşüş yönlü pozisyon açmak için eli tetikte olan yatırımcıların emirleri muhtemelen aktive olacak ve dolayısı ile destek seviye sert şekilde kırılabilecektir.

Şu ana kadar bahsettiklerim bir ihtimal olarak masamızdaki yerini almaktadır eğer ons altın 2280 USD altına sarkar ise 2100 USD seviyesi yeni hedef olarak karşımıza çıkabilir. Bu da yaklaşık %8’e yakın bir düşüş anlamına gelmektedir. Burada not etmek isterim ki olası böyle bir düşüşte 2195 USD seviyesi mavi yükselen kanalın destek seviyesi olacağı için fiyatı ilk karşılayan seviye olmaya aday görünmektedir. Bu seviyenin de olası kırılımı ons altın talebindeki ciddi güç kaybını göstereceği için yakın takibimizde olacaktır.

Son söz olarak, lütfen bu analizi bir düşüş habercisi olarak değil; eğer bahsettiğim koşullar yaşanır ise hangi seviyelerin hedef olarak görülebileceği yönünde bir projeksiyon olarak değerlendirin.

İLGİLİ HABER UBS yanıtladı: Yatırım için altın mı gümüş mü alınmalı? UBS stratejistleri, yatırımcıların Fed'in bu yılki faiz rotasına ilişkin ipuçları beklediği bir dönemde, "altın mı yoksa gümüş mü alınmalı?" sorusuna yanıt verdi.
İLGİLİ HABER Yaz döneminde gram altın nerede olur?: 7 kurum beklentisini açıkladı Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan altın, haftanın son işlem gününde yükselse de haftalık bazda bu yılın en büyük kaybına hazırlanıyor. Peki kurumlar yaz döneminde gram altına yönelik ne bekliyor? İşte 7 kurumun gram altın beklentisi..
REKLAMI KAPAT X