Ons altın geçtiğimiz haftaya sert bir geri çekilme ile başlamıştı fakat hafta sonuna doğru güç toplamaya çalıştı. Bu hafta için takip edeceğimiz kritik destek seviyenin korunması kısa-orta vadeli yükseliş hareketi adına son derece kritik görünmektedir.
Altın piyasasını son dönemde doğrudan etkileyen haber akışlarında her hafta yaşanan gelişmeler altının yeni bir yön bulmasına neden olmaktadır. Bir taraftan Orta Doğu coğrafyasında, diğer taraftan Rus coğrafyasında yaşanan gelişmeler (Artan ya da azalan tansiyon) fiyatları yönlendirmektedir.
Geçtiğimiz hafta sonuna girerken her iki coğrafyadan da ılımlı haberler gelmeye devam ediyordu. Bu gelişmeler de olası yükseliş hareketini sınırlamaktadır.
Hafta sonu Çin'den gelen yeni altın rezerv haberleri de dikkat çekiciydi. 80 milyar USD üzerinde bir rezerve sahip olduğu düşünülen yeni maden haberi dikkat çekiciydi. Bu gelişmenin olası etkilerini düşünürken ilan edilen rezervin Dünya altın rezervinin yaklaşık % 2’sine denk geldiği, maden rezerv hesaplarına dikkat edilmesi gerektiği ve rezervin çıkarılması planlanan takvim gibi konular birlikte düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ons Altın
Sizlerle ilk kez 20 Kasım tarihinde paylaştığım ve ons altında acaba Omuz Baş Omuz formasyonunun sağ omzu mu oluşuyor dediğim teknik oluşum iyiden iyiye dikkat çekici hale geldi. Yeşil yükselen kanalın destek seviyesine kadar geri çekilen ons altının, önemli bir geri çekilme sonrası en yüksek seviyeyi aşamamış olması ons altının düşük bir tepe yapmasına neden oldu.
Böylece teknik anlamda bir dönüş formasyonu olan Omuz Baş Omuz formasyonu görünür hale gelmiş oldu. Şimdi gelelim en önemli yere. Teknik analizde oluşan her yapı çalışır mı?
Teknik analiz disiplini bizleri bir konuda gizli şekilde uyarır. Oluşan teknik yapıların çalışması için de hedeflerine ulaşmaları için de bir takım “tetiklenme” koşulları vardır. Bu koşullar meydana gelmedikçe, oluşan yapılar grafiklerin zamansallık etkisi ile bozulur.
Yukarıdaki grafikte ortaya çıkan OBO yapısının tetiklenmesi için omuz hizası dediğimiz 2600 USD seviyesinin aşağı geçilmesi gerekir. Burada aşağı geçilmekten kastım ons altının en az 2 gün 2600 USD altında fiyatlanmasıdır.
Bu koşul meydana gelse bile 2575 USD ve 2540 USD seviyeleri ons altının önüne önemli destek seviyeleri olarak çıkacaktır fakat olur da ons altın bu seviyeleri de aşağı kırarsa oluşan OBO yapısının ana hedefi 2410 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. Grafikte mavi çizgi ile gösterilen bu potansiyel hem OBO yapısının hedefi, hem de mavi yükselen kanalın destek seviyesi olması nedeniyle önemli bir hedef olarak karşımıza çıkmaktadır.
OBO yapısının 2,5 ayda oluştuğu düşünülürse olası geri çekilmelerde teknik disipline bağlı kalmamız gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.
Öte yandan oluşan yapının hangi koşullarda bozulacağından da bahsetmeyi bir zorunluluk olarak görüyorum zira oluşan her OBO ya da TOBO çalışıyor olsa idi tüm yatırımcılar kaldıraç etkisi ile zengin olabilirdi.
Eğer, ons altın bu hafta geçtiğimiz hafta yakaladığı tepki yükselişini sürdürür ve önce 2655 USD ardından ise 2735 USD seviyelerini aşabilirse hem OBO yapısının sağ omuz yapısı bozulacak hem de yeşil yükselen trendin direnç çizgisi kırılacaktır. Bu durumda artık bir OBO beklentisi içinde olmak teknik anlamda mümkün olmayacaktır.
Finans Piyasaları için ders niteliğinde bir metafor
İnsan vahşi doğada gezerken bir çalılıktan garip sesler çıktığını duyar, bir kıpırtı hissederse önce biraz geri çekilir, tedbirini alır ve kıpırtının ne olduğunu anlamaya çalışır. Eğer bir tehlike belirirse zaten tedbirini almıştır. Yok, eğer korkacak bir şey yoksa en fazla geri adım attığı birkaç adımı tekrar yürümek zorunda kalır. Unutmayalım ki doğada alınacak bir ayı pençesinin hayati etkileri olabilir. Peki, aynı şey finans piyasaları için de geçerli değil midir?