Haftaya Omicron varyantı kaygıları ile başlayan finans piyasaları, gelişmelere net tepkiler gösterdi. Yükselen kaygılar ve kısıtlayıcı önlemlerin artma beklentileri borsa endekslerine sınırlı satışlar getirirken, değerli metal cephesinde sınırlı bir toparlanmaya neden oldu. Haftaya 1784 USD seviyesinden başlayan ons altın, 1808 USD seviyesine kadar yükselmeyi başarmışken dün akşam üzeri olanlar oldu. FED Başkanı Powell’ın konuşması, ons altın cephesinde sert geri çekilmelerin yaşanmasına neden oldu.
FED Başkanı Powell konuşmasının satır aralarında ABD’de yaşanan enflasyon için “geçici” sıfatının artık kullanımdan kaldırmanın tam zamanı olduğundan bahsetti. Uzun süredir ifade ettiğim gibi yaşanan enflasyonist sürecin geçici olduğunu vurgulamak çok da doğru bir yaklaşım olmadığını Powell ilk kez dile getirmiş oldu. Son zamanlarda izlediğimiz tüm veriler bize Dünya genelinde belirgin bir enflasyonist akım hakim olmaya başladığını göstermektedir. Ülkeler ticari ilişkileri nedeniyle birbirlerine enflasyon da ithal ettikleri için enflasyon olgusu tüm dünya için düşünülenden çok daha karmaşık bir hal almaktadır. Tüm bunlara ek olarak bir de enerji maliyetlerinin ciddi şekilde artması enflasyon ölçüm sepetlerine ciddi bir baskı unsuru olmaktadır. Örnek olarak Avrupa bölgesi enflasyon rakamlarını incelediğimizde, şu an içinde bulunduğumuz enflasyon rakamlarına en son 2008 krizinde erişildiğini göstermesi dikkat çekicidir.
FED Başkanı, tüm bu gelişmeler ışığında dün enflasyonun geçici olmayacağını ve bu nedenle enflasyonla mücadele etmek için öncelikle varlık alımlarını birkaç ay önce bitirmeyi değerlendirebileceklerini ifade etti. Fakat bu ifadeden sonra FED’in enflasyonla mücadele etmek için gerekli araçları kullanacağına dair bir açıklamada bulunması küresel dolar endeksinin ani şekilde yükselmesine, ons altının da içinde bulunduğu değerli metallere satışın gelmesine neden oldu. Tüm bu gelişmeler hafta başında ons altının lehine esen rüzgârı tersine çevirmeyi başarmışa benziyor. Aşağıda sıra ile ons altın ve DXY endeksinin Powell’ın açıklamalarına verdikleri tepkileri görebilirsiniz.
Bu aşamadan sonra akıllara ilk gelecek soru şu olacaktır: FED doğru zamanda, doğru miktarda faiz artırımı yapabilecek mi? Bu soru şu açıdan çok önemli. Eğer FED keskin bir faiz artırım patikasına girerse bu durum küresel borsa endeksleri için tehlike çanlarının çalmasına neden olur. Ayrıca faiz artırımı ekonomilerin hızlıca soğutulması anlamına da geleceği için özellikle pandemi belirsizliğinin devam ettiği bir süreçte yaratacağı negatif etkiler de çığ etkisi yaratabilir.
Peki, tüm bu değişkenlikler altında ons altın nasıl hareket edebilir? Ons altın kısa vadede faiz artırım riskini fiyatlayacaktır. (Aksi bir açıklama olmaz ise) Bu nedenle 1780 USD altındaki sıralı destekler daha da önem kazanmıştır. 1760 USD, 1720 USD ve 1680 USD seviyeleri düşüşlerin ara durakları için önem kazanmaktadır. Olası dönüşler için negatif haberlere tepkisizlikleri ve göstergelerdeki pozitif uyumsuzlukları takip edeceğiz.
Diğer taraftan, bu hafta Cuma günü ABD tarafında Tarım Dışı İstihdam rakamları açıklanacak. Açıklanacak rakamlar FED’in bundan sonraki açıklamalarının tonunu fazlasıyla etkileyecektir. Olası kötü gelebilecek bir veri ve Omicron varyantı hakkında yükselebilecek kaygılar FED tarafında bir kafa karışıklığına neden olup güvercin açıklamaların gelmesine ve dolayısı ile ons altının yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle ons altında ve diğer değerli metallerde yaşanabilecek volatiliteye son derece dikkat edilmesi gerekir.