Ons altın dün uzunca bir süredir dikkatleri çekmeye çalıştığım kritik 1930 USD desteğine kadar geri çekildi. Peki, bundan sonra ne olabilir?
31 Mayıs tarihinde “Ons altın için 1930 USD seviyesi önemli” başlıklı bir yazı yayınlamıştım. Bu yazıda mayıs ayı sonunda test edilen yükselen trendin destek bölgesi 1940 USD’den geçiyordu. Bu seviyeden yönünü yukarı çeviren ons altının ise bir önceki zirve seviyesini aşamaması durumunda, daha kuvvetli bir şekilde yönünü aşağı çevirmesi bekleniyordu. Ki beklenen, ons altının 1984 USD seviyesine dek tırmanması sonrasında gerçekleşti. Teknik anlamda oluşan bu yapı ise “lower high” olarak anılmaktadır (Daha düşük zirve seviye). Bu yapının anlamı ise yükselen trendde fiyatın artık yeni zirveler yapmaya isteksiz ya da takatsiz olduğudur. Bu yapıda fiyat ise gördüğü son zirveden her zaman düşme eğiliminde olmaktadır.
Dilerseniz anlattıklarımı grafik üzerinden de inceleyelim. Son dönemde yakından takip ettiğimiz son derece yalın ons altın grafiğinin güncel halini aşağıda paylaşıyorum. Görüldüğü üzere son 3 gündür açık ara trend altı kalan ons altın, dün sert bir geri çekilme ile 1930 USD seviyesine kadar düştü. Bir süredir yatay bant hareketi yapan ons altının yükselen trendin altında daha fazla satış ile karşılaşması ise düşüşü kaçınılmaz kıldı.
Kaynak: Tradingview
Eğer ons altını bu hafta 15 dakikalık grafik ile takip ettiyseniz aşağıdaki teknik oluşumu görmüş olmalısınız. Teknik anlamda çalışması halinde çok bariz bir düşüş hareketine işaret eden OBO yapısı oluştuğu için ons altının son düşüşü teknik anlamda da sürpriz olmadı hiçbirimize.
Kaynak: Tradingview
Peki, bundan sonra ne olabilir?
1930 USD seviyesine kadar gerileyen ons altın eğer 1930 USD seviyesi altında kalıcı olmaya devam ederse, olası geri çekilmelerde ilk dikkat edeceğimiz seviye 200 günlük hareketli ortalama olacaktır. Buna göre ons altının 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1893 USD seviyesine kadar bir geri çekilme yaşanabilir.
Gram altın
Gram altının günlük hareketlerini takip ettiğimiz grafiğin son hali de aşağıdadır.
Kaynak: Tradingview
Gram altın, kanal katlama hedefine çok yakın bir bölgeden ons altının etkisi ile yönünü aşağı çevirmiştir. Burada şu an için görülen zirve seviye olan 1500 TL önemli bir direnç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu hafta son dönemin en önemli PPK toplantısı yapılacağı için gram altına teknik analizden çok temel analiz bakış açısı ile yaklaşmayı daha sağlıklı buluyorum.
Buna göre perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak olan PPK kararının özellikle dolar/TL fiyatlaması üzerinde etkisi olması beklenebilir. Burada “beklenebilir” fiilini özellikle kullanıyorum çünkü kesin yargıya varılabilecek bir piyasa olduğunu düşünmüyorum.
Şu ana kadar yapılan açıklamalara göre ise daha ortodoks politikalar görme ihtimalimiz yükselmiş görünmektedir. Bu kapsamda piyasalarda agresif bir faiz artışı beklemektedir. Fakat piyasada özellikle yabancı kuruluşların afaki faiz artış beklentilerinin manipülatif olduğunu düşünüyorum. Şu an piyasada faiz artış oranı konusunda bir konsensüs olmadığı için verilecek artış kararı ve ardından gelecek olan metnin içeriğinin dolar/TL üzerinde ne denli bir etkisi olacağı ve bu etkinin ne kadar süreceği konusundaki fikirler bu sebeple “tahminden” öteye gitmeyecektir.
Son olarak, önemli oranda bir faiz artırımı en son 13 Eylül 2018’de yapılmıştı. Dolar/TL’nin o dönemki hareketlerini bir örnek olarak günlük grafiklerden inceleyebilirsiniz. O dönemi incelediğinizde karar sonrasında volatilitenin son derece yükseldiğini göreceksiniz. Fakat koşulların her iki dönemde yerel ve global olarak farklı olduğunu, verilecek kararların farklı olabileceğini ve dolayısı ile etkilerinin farklı olabileceğinin de farkında olmalıyız.
Oluşabilecek volatiliteden korunmak için ise en geç bu akşam bir strateji oluşturmanız ve yarın ekranda yanıp sönecek rakamların yarattığı volatilite ışığında değil de stratejiniz ışığında hareket etmeniz faydanıza olacaktır.