Ons altın geçtiğimiz haftayı kritik destek bölgesi olan 1960 USD seviyesini kırarak 1938 USD seviyesinden kapattı.
Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
8 Kasım’da sizlerle paylaştığım analizde ons altında görülen zayıflığı detaylı şekilde anlatmıştım. Yukarıdaki grafiğin üst kısmında yer alan mavi yatay kanalın destek bölgesinde fiyatlanan ons altın geçtiğimiz haftanın son 2 gününde destek bölgeyi aşağı kırdı. Bir süredir ons altın cephesinde devam eden zayıflık teknik anlamda bu kırılımın yegâne sebebi olarak görünmektedir.
Bu tarz yatay paralel kanal içinde bir süre hareket eden bir yatırım aracı destek ya da direnç bölgesi dışına çıkarsa yeni bir yön arayışı olduğundan bahsedebiliriz. Ons altında da geçtiğimiz hafta birden çok kez test edilen 1960 USD destek bölgesinin kırılmasını sert satışlar takip etti. Yukarıdaki hareketlerde düşüş yönlü hareketi destekleyen bir diğer detay ise kırılan desteğin tekrar test edilmesi oldu. İlk kırılımda henüz kararını veremeyen yatırımcı için back test önemli bir fırsat sunmuşa benziyor. Kırılım sonrası tekrar içinden çıktığı yatay kanala giremeyen ons altın, 4 saatlik zaman diliminde ciddi satışlar ile karşılaşarak bir önceki dibini de aşağı yönde geçerek yeni bir “lower low” yani daha düşük bir dip oluşturmuş oldu. Yaşanan tüm bu kısa vadeli hareketler 8 Kasım analizimi dikkatli inceleyenler için sürpriz olmamıştır. Değerlendirenlere bereketli olsun.
Peki, bundan sonra ne olabilir? Ons altın için artık dirençlerden daha çok destekler hayati görünmektedir. Çünkü karşımızda dar zaman dilimlerinde daha düşük seviyeleri gören bir ons altın var. Bu da bizlere ons altın üzerinde kısa vadeli düşüş baskısının hâkim olduğunu işaret etmektedir. Bu nedenle de bu aşamada ons altının 4 saatlik değil, günlük hareketlerine odaklanmalıyız.
Ons altının son yaşadığı çıkışın fibonacci destek seviyelerini kontrol ettiğimizde, ilk olarak fibo 0,236 seviyesinin kırıldığını görüyoruz. Bir sonraki fibo desteği 0,382 ile 1933,5 USD’dir. Tesadüfe bakın ki cuma günü ons altının gördüğü dip seviye de 1933 USD. Tabi ki bu hareket bir tesadüf değil, en azından teknik analizlerimi takip edenler için. Ons altının bundan sonraki destek seviyeleri sırası ile 1933 USD ve 1910 USD olacaktır. Ben bu desteklerden 1910 USD’yi özel önemsiyorum. Çünkü:
- Ons altının fibonacci 0,5 desteği 1910 USD’den geçmektedir.
- Ons altının EMA (200)’ü 1915 USD’den geçmektedir.
- Son olarak ons altının içinden sıyrıldığı yatay kanalın, paralel kanal destek hedefi 1920 USD’den geçmektedir.
Bu kadar önemli desteklerden birinin ons altın için frenleyici etki göstermesi muhtemel görünmektedir. Aksi takdirde ons altının soluğu 1885 USD’den alması kaçınılmaz hale gelebilir.
Gram Altın
Ons altında yaşanan geri çekilme gram altını da destek seviyesinin altına doğru sürükledi. Gram altın için çok önemli bir destek olan 1800 TL seviyesi aşağı kırıldı ve tekrar test edilmesine rağmen üzerinde kalamayarak haftayı neredeyse test ettiği dip seviyeden kapattı. Bu durum kısa vade için gram altın üzerinde de bir baskının süreceği izlenimini vermektedir. Bu nedenle 1800 TL üzerinde kalıcı olmadıkça gram altında kısa vadeli yukarı yönlü bir hareketin yaşanması düşük olasılıktadır.