Ons altın yönünü yeniden yukarı çevirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın yönünü yeniden yukarı çevirdi
Osman Bayrak
16.10.2024 09:50

Kısa vadeli geri çekilmenin ardından yönünü yukarı çeviren ons altın tekrar yükselen kanal direncine temas etmeyi başardı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın kısa vadeli geri çekilmenin ardından yönünü tekrar başarılı şekilde yukarı çevirmeyi başardı. İkinci yükselen kanal içinde hareketini sürdüren ons altın için kritik direnç konumunda olan 2660 USD seviyesi dün itibarıyla ons altın fiyatını karşılamaya başladı. Daha önce de yükselen kanal direncini kırmaya çalışan ons altın her ne kadar direnç üzerinde kapanışlar almayı başarsa da direnç seviyesi üzerinde güçlü bir duruş sergileyememişti.

Dün itibarıyla ulaşılan kanal direnci üzerinde öncelikle gün kapanışı gelmesini bekleyeceğiz. Bu yükseliş ons altını direnç hattı üzerinde bir gün kapanışı yapmaya sürükleyebilirse, kanal üzerinde kalıcılık arayacağız. Bu da en az 2 günlük kapanış ve hatta mümkünse haftalık kapanış olacaktır. Bu ihtimalin hayata geçmesi halinde ise stop seviyesi tekrar yükselen kanalın direnç seviyesi olmak üzere artık grafik yukarı yönlü okunabilir hale gelecektir.

Önemli desteklerinin altına inmeyen ons altın için bu yükseliş hareketi çok değerli görünüyor. Fakat unutmamak gerekir ki hâlihazırda ons altın önemli bir direnç hattı üzerinde hayati hareketler sergilemektedir. Bu tarz durumlarda her zaman hatırlattığım önemli bir altın kuralı tekrar hatırlatmak istiyorum:

“Fiyat önemli bir direncin altında pahalı iken, kırılan bir direncin üzerinde bir anda ucuzlar!”

Peki, fiyat neden bu şekilde hareket eder?

Her şeyden önce dirençler yatırımcıların potansiyel maliyetlerinin de oluştuğu hatlardır. Tüm gelişmelere rağmen yatırımcıların ödemek isteyecekleri en uç fiyatları temsil eder. Bu direnç hatları kırılırsa, yatırımcılar “bir nedenle” (Ki bu teknik olarak çok da önemli değildir) daha yüksek fiyatları ödemeye razı olurlar. Direnç hatları üzerinde yoğunlaşmış bir maliyet bölgesi de kalmayacağı için satış için hazırlanacak bir yatırımcı kitlesi de kalmayacaktır. Bu nedenlerle de fiyatın yükselmesi daha kolay olacaktır.

Bu hafta için yükselen kanal direnci kadar, ATH seviyesi olan 2685 USD seviyesi de radarımızda olacaktır. Olası bir üzerinde kapanış yukarıda bahsettiğimiz yukarı yönlü alım iştahını artırabilir fakat olası bir zayıflık halinde kanal içindeki hareket devam edeceği için bu kez de 2600 USD desteği yakın takipte olacaktır. Bu seviyenin altında olası gerilemeler ons altın fiyatındaki zayıflığı artıracak etki gösterebilir.

 

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons altının haftalık hareketlerini göstermekte olup, geçtiğimiz hafta gelen yeşil çekiç mumun ardından hafta başında da belirttiğim gibi yeşil mumun oluşumunu izlemekteyiz. Hafta henüz kapanmadığı için haftalık kapanışı da bu bakış açısı ile merak ettiğimi özellikle belirtmek istiyorum.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Eğer elinizde doğru bir harita varsa, yolunuzu kolay kolay kaybetmezsiniz. Gram altın için işaret ettiğimiz yeni kısa vadeli kanal dün için dip seviyeyi bir kez daha doğru şekilde işaret etmiş oldu. Bu nedenle de bu hafta boyunca dipte 2900 TL, dirençte 3030 TL seviyeleri yakın takibimizde olacaktır. Ons altında görülen yukarı yönlü ufak adımlar gram altını da yukarı taşıdığı için özellikle ATH seviyesi olan 2950 TL’nin görülmesi halinde üzerinde kalıcı olup olamayacağı bu hafta için merak konusu olacaktır.

REKLAMI KAPAT X