Ons altının 1950 USD bölgesindeki desteğinden ikinci kez yukarı dönmesi, takip edilmesi gereken destek ve direnç rakamlarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Ons altın düşen kanal içindeki hareketine devam ederken, yaşanan zayıflığı üçüncü haftada da sürdürmektedir. Ancak bu hafta, kritik önemde olmasını beklediğimiz 1950 USD bölgesi, güçlü bir destek olarak düşen fiyatı karşılamayı başardı.
Ons altının bu bölgeyi ilk ziyareti de 1952 USD seviyesinden dönerek sonlanmıştı. Fakat düşen kanalın orta bölgesinden yönünü tekrar aşağı çeviren ons altın tekrar destek seviyesine geldi. Ons altın bu kez de 1954 USD seviyesini test ederek yönünü yukarı çevirdi. Son 4 iş gününde yaşanan hareketleri gözlemlediğimizde ise dikkatimi çeken 3 önemli detayı şu şekilde özetleyebilirim:
1. Ons altının içinde bulunduğu düşen kanalın orta seviyesi, ons altına direnç oluşturmaktadır. Böylelikle, kabaca 1975-1985 USD bölgesini aşmakta zorlanan ons altın yönünü tekrar aşağı çevirmektedir.
2. Ons altının ikinci kez 1950 USD testinde ise göstergeler net bir şekilde pozitif uyumsuzluk sergiledi. Özellikle saatlik ve 4 saatlik grafiklerde MACD ve RSI göstergeleri fiyatın aksine eski dip seviyelerini test etmedi.
3. Ons altının dün aldığı günlük kapanış ise bir çekiç formasyonu oldu. Bu formasyon, göstergelerde yaşanan pozitif uyumsuzluk ile birlikte düşünüldüğünde ise daha anlamlı hale geldi.
Takip edilecek iki önemli seviye
Ons altın için önümüzdeki süreçte ise iki önemli seviyeye dikkat edilmesi gerekecektir.
Buna göre, ons altın bugün itibarıyla 1975 USD üzerinde kalıcılık sergileyip 2000 USD bölgesine doğru giderse kısa vadeli düşüş riskleri azalacaktır. Bu yöndeki bir senaryoda ana hedef 1995 USD olacaktır. Burada düşen kanal direnç seviyesi ile karşılaşacak olan ons altının bu direnç seviyesini ilk denemede aşması ise kolay görünmemektedir (Temel anlamda yeni bir gelişme gündeme gelmezse).
İkinci senaryo ise 1950 USD seviyesinin kırılmasıdır. Bu seviye kısa vadede ons altın için son derece iyi bir destek olarak fiyatı göğüslemeyi başarmıştı. Fakat bu seviye 2 kez test edildi. Bu sebeple bir kez daha bu seviyeye gelmeye çalışan ons altını ilk iki seferdekinden daha zayıf bir destek bölgesi karşılayabilir. Özellikle bu seviyenin kırılması halinde 1878 USD seviyesi ana hedef olarak gündeme gelecektir. Günlük grafiklerdeki göstergelerin zayıflığı da 1950 USD’nin kırılması halinde olası düşüşü destekleyebilecek yönde bir argüman olarak kullanılabilir.
ABD dolar endeksi (DXY)
Ons altın için nasıl ki son 3 hafta zayıflıkla geçti ise DXY endeksinde de son 3 haftada yeşil mumlar hâkimdi. Önemli bir yükseliş mumundan sonra yükselişine devam eden DXY endeksi ons altındaki yükseliş hareketlerinin de tepki yükselişi olarak sınırlı kalmasına neden olmaktadır.
Ayrıca DXY endeksi 113 seviyesinden başlattığı düşen trendi yukarı kırarak önemli bir yükseliş hareketini başlatmış oldu. DXY endeksinin göstergeleri de göz önüne alındığında haftalık grafikler de dahi pozitif bir havanın esmeye başladığını görmekteyiz. Bu durum da ons altın üzerindeki baskıyı bir başka açıdan açıklamaktadır. 103,4 seviyesinde bulunan DXY endeksi için en önemli direnç seviyesi ise 105,5 olup, bu seviyeyi aşıp aşmaması değerli metallerin kısa vadeli hareketlerinin yönünü tayin edebilecek güçtedir. Bu nedenle de DXY endeksini yakından izlemeye devam edeceğiz.