Cuma günü dip seviye olarak 1617 USD seviyesinin test edilmesiyle birlikte, ons altının günlük grafiğinde ikili dip ihtimali yükselmiş oldu.
Cuma gününe düşüşle başlayan ons altın, saat 15:00’a dek düşüş hareketini devam ettirdi. Fakat 15:00 sonrasında başlayan tepki yükselişi ons altın fiyatını 1617 USD seviyesinden 1657 USD seviyesine dek yükseltti.
Geçtiğimiz cuma günü ons altında görülen %1,81’lik yükseliş, 1730 USD seviyesinden başlayan düşen trendin kırılmasını da sağladı. Bu yükselişin 2 ana sebebi bulunuyor.
İlk sebep, Japon Merkez Bankası’nın Japon yenine olan müdahalesiydi. Müdahale öncesinde Japon yeni, ABD doları karşısında 152 seviyesini görmüştü. Bu seviyeden başlayan düşüş hareketi Japon yenini 146 seviyesine kadar düşürdü. Burada görülen %3,7’lik düşüş ve sonrasında oluşan ters bayrak formasyonu ons altın fiyat hareketinin tetikleyicisi oldu.
İkinci sebep ise, benzer saatlerde Wall Street Journal’da çıkan bir haberdi. Haberde Fed’in kasım ayında %0,75’lik bir faiz artışından sonra Fed’in gelecek faiz artış oranlarında bir indirime gitmeyi tartıştığından bahsediliyordu. Bu haber kapsamında paylaşılan yaklaşım ile Fed’in kasım ayı sonrasında 0,5 ya da 0,25 baz puan faiz artışına gidebileceğinden bahsediliyordu. Bu da demek oluyor ki Fed açısından faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşılmış olabilir. Bu ihtimal bile ABD borsa endekslerinin ve değerli metallerin güçlenmesine büyük ölçüde olanak sağladı.
Ons Altın
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini sırası ile RSI ve MACD göstergeleri ile birlikte göstermektedir.
Bu grafikte açıkça görülebileceği gibi geçtiğimiz cuma günü ons altın 1617 USD seviyesini ikinci kez test etmesine rağmen RSI göstergesi bir önceki seviyesinin üzerinde bir değere sahip oldu. Bu nedenle de RSI göstergesinde yukarı yönlü bir trend oluştu.
Ons altın açısından ikinci olumlu durum ise cuma günü gün kapanışının zirve değerden oluşmasıdır. Ons altın haftayı 1657 USD seviyesinden kapatırken, ons altının 8 günlük hareketli ortalaması 1650 USD seviyesindeydi. Yaklaşık 2 haftadır 8 günlük hareketli ortalama ons altın için direnç olurken, cuma gün kapanışı itibariyle bu direnç seviye yukarı yönde kırılmış oldu.
İkili dip seviyenin işlerlik kazanabilmesi için ons altının daha kuvvetli dirençlerden destek bulması şarttır. Bu nedenle bu hafta ons altının öncelikle 1680 USD, ardından ise 1730 USD direnç seviyelerine kadar yükselip yükselemeyeceği yakın takibimizde olacaktır. Özellikle 1730 USD seviyesi bir kalıcılaşma olması halinde ikili dip desteği ile birlikte ons altının düşüşünün sonlanabileceğinden bahsedebiliriz.
Gram Altın
Ons altına benzer şekilde gram altın da düşen hareketini kırarak haftayı 990 TL’den kapattı. Gün kapanışı sırasında düşen trend direnci ve 8 günlük hareketli ortalamanın 984 TL seviyesinden geçmesi kapanış rakamını daha anlamlı hale getirdi.
Gram altında da yeni bir yükseliş hareketinin başlaması için gram altının bir önceki zirve seviyesi olan 1030 TL direncin ilk etapta aşılması son derece önemli hale gelmektedir. 1030 TL üzerinde ise potansiyel ilk direnç bölgesi 1060-1065 TL olabilir. Çünkü gram altının ana yükselen kanalının dip bölgesi bu belirttiğim seviyelerden geçmektedir.