Ons gümüş son zamanlarda her yükseliş denemesinde önemli bir satış ile karşılaşıyor. Buna göre yükseliş denemeleri özellikle paradigma değişikliğiyle yorumlanabilecek hareketler üzerindeki baskının artışı ile sönümlenmiş oluyor.
Gümüş yatırımcısı son zamanlarda gümüş üzerinde yaşanan baskıyı çok yakından hissediyor olmalı. Kısa zaman aralıklarındaki grafiklerde oluşan yükseliş yönlü fiyat hareketleri maalesef işlerlik kazanmıyor ve fiyat topu sürekli taca atıyor. Böyle olunca da yatırımcının planlarını kısa vadede sürekli revize etmesi gerekiyor. Bu dönemde belki de yapılacak en iyi şey ons gümüşün farklı zaman aralıklarındaki grafiklerine bakarak dikkat çeken detayları not etmek olmalı. Böylece oyun planınızı kurgularken genişten dara tüm zaman dilimlerindeki yapılara hâkim olabilirsiniz.
Ons gümüşün aylık analizi
Ons gümüşün aylık grafiğine baktığımızda çok net bir daralan üçgen formu göze çarpmaktadır. Grafik aylık olduğu için daralmanın bitişi Ekim 2024 olarak görünüyor. Bu tabi ki hareketin Ekim 2024’e kadar dar alanda devam edeceği anlamına gelmiyor. Fakat teknik bize 21-24 USD bandındaki hareketin ömrünün maksimum Ekim 2024’e kadar olabileceğine işaret ediyor.
Şubat ayı için dikkat çekici bir detay ise göstergeler tarafında oluşuyor. Henüz ay kapanışı gerçekleşmediği için bu yorumu yapmak erken olsa da dikkatimizi çekmesi açısından not etmekte yarar görüyorum. Eğer ons gümüş bu seviyelerde bir ay kapanışı alırsa MACD göstergesi 11 ay sonra ilk kez sat sinyali üretmiş olacak. Bu da ons gümüşün sonraki aylarda üzerindeki baskıların artma ihtimaline işaret eder. Tabii ki bu gelen işaret bir ayı tuzağı olarak kalmaz ise.
Ons gümüşün haftalık analizi
Aynı grafiğe haftalık zaman diliminde baktığımızda başarıyla kırılmış bir alçalan trendin üzerinde kalma çabasına şahit oluyoruz. Bu hafta görülen 22,10 USD dibi tam olarak alçalan trende temas etmiş ve trend üzerinde kapatmaya çalışan bir ons gümüş görüntüsü çizmektedir. Eğer ons gümüş haftayı 22 USD üzerinde kapatmayı başarırsa yükseliş umutlarını haftaya bırakacaktır.
Göstergeler tarafında MACD’nin zayıf seyrinin güçlenerek devam ettiğini görüyoruz. 5 hafta önce oluşan sat sinyali yaşanan yükselişlere rağmen artarak devam etmektedir.
Ons gümüşün günlük analizi
Ons gümüşün hareketlerine daha yakından bakmaya başladıkça görünüm bir miktar daha olumlu hale geliyor ama sadece “bir miktar”. Çünkü günlük grafikte kırılan alçalan trendin back-testi görünümü var. Kırılan direnç test edilmiş ve dün alınan yeşil mum ile yükselişe göz kırpılmış. Eğer bugünkü kapanış da yeşil olursa gelecek hafta için umutlar yükselebilir.
Göstergeler tarafında bu kez RSI tarafında bir miktar pozitif uyumsuzluk ile ilişkilendirilebilecek bir yapı oluşumu göze çarpıyor. Fakat yaşanan baskı nedeniyle kayda değer bir unsur olarak nitelendiremiyorum henüz.
Gram gümüş
Ons gümüş üzerindeki baskılı süreç nedeniyle gram gümüş de içinde bulunduğu yükselen kanalın destek seviyesine daha yakın bir şekilde yatay hareketini sürdürmektedir. 21 TL de kritik öneme sahip destek bölgesi olarak takibimizde olacaktır. Bu seviye üzerinde kaldıkça yükseliş umutları ons gümüşe gelebilecek bir momentum ile yükselebilir.