Ons gümüşün düşen trendi kırması altın için neyi işaret ediyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons gümüşün düşen trendi kırması altın için neyi işaret ediyor?
Osman Bayrak
21.10.2021 16:52

Bir önceki gümüş analiz makalemi okuyanlar, 22,80 USD seviyesinde bulunan Ons gümüş TOBO boyun çizgisinin kırılmasını umarım bir fırsat olarak değerlendirebilmiştir. 13 Ekim tarihinde 22,80 USD seviyesinin kırılması ile birlikte dün itibariyle TOBO hedefine 24,20 USD ile ulaşılmış olup, yaklaşık % 6,27’lik bir yükseliş kaydedilmiştir. Bu yükselişin VİOP’ta karşılığı ise yaklaşık %50’lik bir kazanca denk gelmektedir. Peki, uzun vade gümüş ve altın yatırımcıları için son bir haftadaki yükseliş ne anlama gelmektedir?

Ons Gümüş

Ons gümüş 4,5 aylık düşüşünü 14 Ekim itibariyle ilk kez kırıp, trend üzerinde kapanış aldı. Takip eden 2 günde yaşanan hafif düşüş hareketini pull back olarak değerlendiriyoruz. Çünkü 19 ve 20 Ekim tarihlerinde yaşanan kuvvetli yükselişler ons gümüşün düşen kanal dışına çıkışını netleştirdi. Ons gümüşte yaşanan TOBO yapısı, bu çıkış ile hedefine ulaşmıştı. Bu nedenle bundan sonra devam edebilecek bir yükseliş hareketinin ilk hedefi 24,90 USD olacaktır. Özellikle RSI değerinin 70 seviyesine yaklaşıyor olması yükselişin devamı için ümit vermektedir. Bu noktada aklımızda olması gereken 2 soru var: Düşenin kırılması bizi bir “V” çıkışına mı, yoksa bir yatay bant hareketine mi sevk edecek? Bu sorunun cevabını genel hatları ile 3 Kasım tarihinde yapılacak FED toplantısı ve toplantıda çıkacak tapering kararı etkileyecektir. Bu nedenle gelişmeleri ilk paylaştığım grafiğin son hali ile izlemeye devam edeceğiz.

Gram Gümüş

“Gram gümüşte de 6,15-6,70 TL arasında oluşan yatay bandın kırılım yaptığı yönde 55-60 kuruşluk bir hareketi başlatması gündemimizde olacaktır.” Bir önceki yazmda vurguladığım bu cümledeki analizim, 13 Ekim tarihinde gram gümüşün 6,70 TL üzerindeki fiyatlaması ile çalışmış olup, yine hedef olarak belirttiğim 7,30 TL seviyesi dün itibariyle görülmüş oldu. Bu yükseliş ile birlikte gram gümüş fiyatlarında Dolar/TL’nin de desteği ile %10’luk bir yükselişi 5 iş günü içinde görmüş olduk. Yatay kanal hedefine ulaşan gram gümüş için bir sonraki ara direnç seviyesi 7,50 TL’den geçmektedir. RSI değerinin de 70 seviyesi üzerinde olması yükselişi destekler niteliktedir. Fakat USD/TL’de yaşanabilecek olası düşüşler, gram gümüş üzerinde negatif etki oluşturabilir. Bu durumda ilk takip edeceğimiz seviye 7 TL’den geçmekte olup, bu seviyesinin kırılması halinde 6,80 TL seviyesi gündeme gelebilir. Yükseliş trendinin kırıldığı yorumuna sahip olabilmemiz için ise gram gümüş fiyatının 6,80 TL altında sarkması gerekecektir.

Ons gümüşteki yükselmenin altına bir etkisi var mı?

Altın/Gümüş rasyosu olarak takip ettiğimiz 1 ons Altın ile kaç ons Gümüş satın alınabilir sorusuna cevap veren rasyo haftalık grafiklerde ciddi bir kırılım sergileyerek dün itibariyle 74 seviyesine geldi. Bu rasyodaki düşüşün devam etmesi, yani ons gümüşün ons altından daha hızlı hareket etmesi, ons altına da gelebilecek bir alımın öncü işareti olabilir. Çünkü Dünya ons gümüş piyasası ons altın piyasasından daha sığ olup değerli metallere gelebilecek bir alım dalgası ilk etkisini ons gümüşte gösterebilir. Bu nedenle bu rasyodaki değişimi de yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X