Piyasalar Fed’in faiz indiriminin büyüklüğünü tartışıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalar Fed’in faiz indiriminin büyüklüğünü tartışıyor
Hamit Alp Ünlü
18.09.2024 09:58

Bugün açıklanacak olan eylül ayı faiz kararı ile birlikte Fed’in dört yıl sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılırken piyasalar gerçekleşecek indirimin hangi oranda olacağını fiyatlamaya çalışıyor.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) 2020 yılının mart ayından bu yana ilk defa faiz indirmeye hazırlanıyor. Fed, 2022 yılının mart ayında faiz artış döngüsüne başladı; 2023 yılının temmuz ayına dek faiz oranını yüzde 0,25’ten yüzde 5,5 seviyesine çekti. Bunun takip eden süreçte yüzde 5,5 seviyesindeki faiz oranı o tarihten bu yana muhafaza edilmekteydi. Piyasalar, Fed’i nasıl ki faiz artış dönemi başlangıcında yeterince şahin davranmamakla suçladılarsa, son aylarda da parasal gevşemeye başlamakta geç kalmakla suçladılar. Avrupa Merkez Bankası (ECB) eylül ayı ile birlikte toplamda 25’er baz puanlık 2 faiz indirimi gerçekleştirmiş olduğu halde Fed henüz faiz indirimlerine başlamadı.

Fed’in eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 17 Eylül 2024 tarihinde başladı. İki gün sürecek  toplantının ilk günü geride kalırken ağustos ayına ilişkin perakende satış verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan veri yıllık bazda beklentilerin hafifçe altında olacak biçimde yüzde 2,1 olarak açıklandı. Ancak asıl olumlu gelişme aylık perakende satışlarda görüldü. Temmuz ayında yüzde 1,1 olan ve yüzde eksi 0,2 seviyesine inmesi beklenen aylık perakende satış verisi yüzde 0,1 olarak açıklandı ve tüketici talebinin beklentilerden kuvvetli olduğunu işaret etti. Buna ek olarak yüzde 0,2 olarak açıklanması beklenen ağustos ayı sanayi üretimi verisi de yüzde 0,8 olarak açıklandı.

İlk senaryo: 25 baz puanlık indirim

Gerçekleşmesi muhtemel ilk senaryo 25 baz puanlık faiz indirimi. Bu ihtimalin gerçekleşmesi şu anda yüzde 36 olarak fiyatlanıyor. Hafta sonu bu ihtimal yüzde 59 olarak fiyatlanmakta idi. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde, şu anda zayıf bir görüntü çizen dolar faiz indirimi sebebiyle bir miktar daha gevşeyecektir; fakat piyasa beklentilerinden daha şahin algılanacak bu karar dolardaki gerilemenin sınırlı kalmasına ve ardından dolarda yukarı yönlü bir hareket görülmesine neden olabilir. Bu senaryoda altın fiyatları da gerileyebilir.

Eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleşirse Fed’in bir sonraki toplantısında bir faiz indirimi daha gerçekleştirmesi beklenebilir..

İkinci senaryo: 50 baz puanlık indirim

Gerçekleşmesi muhtemel ikinci senaryo 50 baz puanlık faiz indirimi. Bu ihtimalin gerçekleşmesi şu anda yüzde 74 olarak fiyatlanıyor. Hafta sonu bu ihtimal yüzde 41 olarak fiyatlanmakta idi; fakat bugün açıklanan verilerle birlikte 50 baz puanlık faiz indirimi senaryosu daha da ağırlık kazandı.

Goldman Sachs ve JPMorgan gibi kuruluşlar da geçtiğimiz haftadan beri faiz indiriminin 50 baz puan olarak gerçekleşmesini beklediklerini piyasa ile paylaşmışlardı.

176 bin olarak açıklanması beklenen temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin bir hayli altında kalarak 114 bin olarak açıklanması piyasalarda şok etkisi yaratarak resesyon korkularını körüklemişti. Ağustos ayı verisi her ne kadar temmuz ayı verisi kadar şok etkisi yaratmasa da yine beklentilerin altında kalmıştı.

İstihdam piyasasının bu durumu sebebiyle Fed’in risk almayacağı ve 50 baz puan faiz indirimi gerçekleştireceği görüşündeyim. Şayet bu senaryo gerçekleşirse Fed’in sonraki toplantılarda faiz indirimlerini çok hızlı gerçekleştirmemek adına veri bazlı hareket etmesi beklenebilir.

50 baz puanlık faiz indirimi piyasalardaki iştahı artıracak ve doları bir nebze daha gevşetecektir. Bu senaryoda altın ve BTC’nin yukarı yönlü harekete geçmesi beklenebilir.

REKLAMI KAPAT X