Piyasalarda gözler ECB’de: Döviz kurları faiz kararına nasıl tepki verir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalarda gözler ECB’de: Döviz kurları faiz kararına nasıl tepki verir?
Hamit Alp Ünlü
18.07.2024 09:33

Piyasalar, bugün açıklanacak olan temmuz ayı ECB faiz kararını beklerken, ekonomistler ise temmuz ayı toplantısı sonrasında herhangi bir sürpriz yaşanmayacağını tahmin ediyor. Bu sebeple kararın ardından döviz kurlarında da çok büyük bir hareket beklenmiyor.

18 Temmuz 2024 perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) temmuz ayı para politikası toplantısını gerçekleştirecek ve ardından faiz kararını açıklayacak. Üç temel politika faizi olan marjinal fonlama faizinin yüzde 4,5 seviyesinde, refinansman faizinin yüzde 4,25 seviyesinde ve mevduat faizinin ise yüzde 3,75 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor.

ECB haziran ayında ilk faiz indirimini gerçekleştirmişti

ECB haziran ayı toplantısının ardından üç temel politika faizinde 25’er baz puanlık indirime gitmiş ve 2019 yılının eylül ayından bu yana ilk defa faiz indirimi gerçekleştirmişti. Hatırlanacağı üzere ECB, 2022 yılının temmuz ayında, refinansman faizi yüzde 0 seviyesinde iken başladığı faiz artış döngüsünde 2023 yılının ekim ayına dek 10 kere faiz artışı gerçekleştirmiş ve sonrasında faiz artış döngüsünü sonlandırıp hamlelerin etkilerini görmek adına beklemeye çekilmişti.

ECB’nin yıllık enflasyon için koyduğu hedef seviye yüzde 2 olarak belirlenmiş durumda. Enflasyonla mücadele sürecinde yalnızca manşet enflasyon değil inatçı çekirdek enflasyon da dikkat çekti ve politika yapıcılar bunu da kontrol altına almak adına daha şahin bir duruş sergilediler diyebiliriz. Çarşamba günü açıklanan haziran ayı ikinci okumalarına göre Euro Bölgesinde yıllık manşet tüketici fiyat endeksi (TÜFE) piyasa beklentilerine paralel şekilde yüzde 2,5 olarak açıklanırken yıllık çekirdek TÜFE de benzer şekilde beklentilere uygun olacak şekilde yüzde 2,9 olarak açıklandı. Aylık manşet TÜFE de aynı şekilde piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 0,2 olarak açıklanırken yüzde 0,3 seviyesine gerilemesi beklenen aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,4 seviyesinde sabit kaldı.

Temmuz ayında faizlerin sabit kalması bekleniyor, sonraki faiz indirimi eylülde

Enflasyonda görülen olumlu gelişmeler ile haziran ayında gerçekleştirilen 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından temmuz ayında ECB’nin daha ihtiyatlı bir tutum izlemesi hayli olası. Bunun nedenlerinden biri halen yüksek seyreden yurtiçi enflasyon, bir diğeri ise ücret artışlarının enflasyonu besleyebileceği endişesi. Ayrıca beklentilerin üzerinde gelen çekirdek enflasyon ve inatçı seyreden hizmet enflasyonu da ECB’nin temmuz ayı faiz kararına etki edecek hususlar olarak dikkat çekiyor.

Uzmanlar ECB’nin ihtiyatlı davranması beklenen bu dönemin ardından bir sonraki faiz indiriminin eylül ayında 25 baz puanlık bir indirim ile olmasını beklerken sene bitmeden aralık ayında da bir başka 25 baz puanlık faiz indirimi daha bekliyor. Piyasalar perşembe günü gerçekleştirilecek olan toplantının ardından yapılacak açıklamalarda da ileride gerçekleşmesi beklenen bu faiz indirimlerinin zamanını fiyatlayabilmek adına ipuçları arayacak.

Karar öncesinde euro değer kazandı

ECB faiz kararı öncesinde, Amerikan Merkez Bankası (Fed) kanadından gelen açıklamalarla da desteklenen eylül ayı Fed faiz indirimi beklentisi sebebiyle doların gerilediği görüldü. Yazının kaleme alındığı dakikalarda dolar endeksi 103,67 seviyesine gerilerken çarşamba günü 1,0953 seviyesine dek çıkarak mart ayından bu yana en yüksek seviyesini gören euro/dolar çaprazı da 1,0936 seviyesine geriledi. Perşembe günü açıklanacak olan ECB kararından bağımsız şekilde, Fed faiz indirimi beklentileriyle doların daha da yumuşaması halinde euro/dolar çaprazındaki artış sürecektir.

Temmuz ayından bu yana oldukça keskin şekilde artan euro/TL çaprazı 36,31 seviyesine dek yükselmiş durumda. Yine benzer bir şekilde artış çizgisi izleyen dolar/TL de 33 seviyesini aştı ve 33,10 civarında seyrediyor. Bu döviz kurlarındaki artış çizgisi bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABER Euro, dolar karşısında 4 ayın zirvesine çıktı Euro'nun dolar karşısında yükselişi devam ediyor. Buna göre euro/dolar paritesi bugün itibarıyla 1,0945 seviyesini test ederek, marttan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
REKLAMI KAPAT X