Piyasaların bu hafta yakından takip edeceği 5 gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasaların bu hafta yakından takip edeceği 5 gelişme
Hamit Alp Ünlü
26.08.2024 08:41

Piyasalar bu hafta cuma günü açıklanacak olan ABD enflasyon göstergesi ve Euro Bölgesi enflasyon oranını, çarşamba günü açıklanacak olan Nvidia bilanço raporunu, perşembe günü açıklanacak olan TCMB toplantı özetini ve hafta boyunca da altın fiyatlarını takip edecek.

 

Bu hafta iç piyasada veri açısından nispeten sakin bir hafta olacak. Perşembe günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ağustos ayı toplantı tutanağı bu hafta izlenecek en önemli gelişme olacak. Cuma gününün 30 Ağustos Zafer Bayramı olması sebebiyle piyasalar kapalı olacağını hatırlatmakta fayda var.

Bunu dışında cuma günü Amerikan Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Endeksi verisi ve Euro Bölgesi ağustos ayı enflasyon verisi açıklanacak. Çarşamba günü Nvidia’nın açıklayacağı bilanço verisi piyasalara hareket getirebilir. Geçtiğimiz günlerde tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselen altının bu haftaki performansı da izlenecek.

 

 

TCMB PPK ağustos ayı toplantı tutanakları

TCMB PPK ağustos ayı toplantısını geçtiğimiz hafta salı günü gerçekleştirdi ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını piyasaların beklentisi doğrultusunda ağustos ayında da yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan ve Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay gerek 2024 yılı enflasyon raporu üçüncü toplantısında, gerekse bu toplantının öncesinde ve sonrasında yaptıkları açıklamalarla yüksek faizlerin ve sıkı para politikasının bir süre daha devam edeceğine yönelik sinyaller verdiler.  Bu sebeple söz konusu TCMB kararı piyasalar için çok büyük bir sürpriz oluşturmadı.

Perşembe günü açıklanacak olan tutanaklar PPK toplantısı esnasında görüşülen konularla ilgili daha detaylı bir bilgi verecek.

 

 

ABD PCE Endeksi

ABD PCE Endeksi, Fed tarafından tüketici enflasyonu göstergesi olarak kabul edilmesi sebebiyle bir hayli önem taşıyor. Bu ay da açıklanacak olan veri piyasaların mevcut enflasyon oranını fiyatlayabilmesi açısından önemli olacak.

Cuma günü açıklanacak olan PCE Endeksi verisinin çok büyük değişikliklere gebe olması beklenmiyor. Aylık manşet verinin yüzde 0,1 artışla yüzde 0,2 seviyesine yükselmesi beklenirken yıllık manşet verinin yüzde 2,5 seviyesinde, aylık çekirdek verinin yüzde 0,2 seviyesinde, yıllık çekirdek verinin ise yüze 2,6 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Geçtiğimiz cuma günü Jackson Hole Sempozyumu’nda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, para politikasında değişikliğe gidilmesinin zamanının geldiğini işaret etti. Bu açıklama, enflasyonda beklenmedik koşullar görülmediği takdirde yılın geri kalanında en az bir faiz indirimi görüleceğini neredeyse garanti eden bir açıklama.

 

 

Euro Bölgesi ağustos ayı enflasyon verisi

Euro Bölgesi ağustos ayı enflasyon verisi de cuma günü açıklanacak. Açıklanacak olan bu veri Avrupa Merkez Bankasının (ECB) eylül ayı toplantısında alacağı faiz kararına etki edecek olması sebebiyle önemli olacak.

Hatırlanacağı üzere ECB haziran ayı toplantısında 25 baz puan faiz indirimi gerçekleştirme kararı aldı ve ana finansman oranını yüzde 4,25 seviyesine, marjinal borç verme oranını yüzde 4,50 seviyesine ve gösterge faiz olan mevduat oranını da yüzde 3,75 seviyesine indirdi. Enflasyon verisinin piyasa beklentilerine paralel gelmesi durumunda eylül ayı toplantısında ECB’den 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha bekleniyor.

 

 

Nvidia bilanço raporu

Nvidia çarşamba günü kapanıştan sonra bilanço açıklayacak. Bunun ardından yapay zeka sektörüne olan ilginin artabileceği düşünülürken S&P 500 endeksinde de buna bağlı değişiklikler görülebilir.

 

Altın fiyatları

Devam eden jeopolitik gerginliklerle birlikte altın fiyatları art arda rekor kırdı ve geçtiğimiz günlerde altının ons fiyatı 3000 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı, sonrasında ise aşağı ve yukarı yönlü hareketlerle konsolide oldu. Fed faiz indirimi beklentileriyle doları zayıflarken altın fiyatları yukarı yönlü hareket edebilir. Yine de altın yatırımcısının

REKLAMI KAPAT X