ABD’den gelen verilerin resesyon endişelerini kuvvetlendirmesinin ardından piyasalar güvenli liman arayışıyla dolara yöneldi.
ABD’de pazartesi günü beklentilerin altında açıklanan ve arka arkaya dördüncü ayda da daralma bölgesinde kalan Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) İmalat Satın Alma Müdürleri (PMI) Endeksi verisinin ardından dün açıklanan ADP istihdam ve ISM hizmetler endeksi verilerinin de beklentilerin altında kalmasıyla, resesyon endişeleri de artış gösterdi. Bu gelişmelerin ardından vadeli işlemler ise negatif seyrin sürdüğü yönünde bir tablo çizerken, dün hisse senedi endeksleri günü kayıpla kapattı.
Gelişmelerin ardından piyasalar ise risk iştahının düşmesiyle birlikte güvenli liman arayışıyla dolara yönelirken, dün 2032 dolara kadar yükselen ons altın düşüşe geçti.
Sabah saatlerinde açıklanan Almanya aylık sanayi üretimi verisi ise yükselişe işaret etse de piyasaları etkileyemedi ve bu durum euro/dolar üzerinde negatif bir etki yarattı.
ABD verileri resesyon korkularını artırdı
ABD’de pazartesi günü açıklanan ISM İmalat PMI Endeksi piyasaların öngördüğü sınırlı düşüşün hayli altında kalarak şubat ayındaki 47,7 seviyesinden 1,4 puan düşüşle 46,3 seviyesine gerilemiş, arka arkaya dördüncü ayda da daralma bölgesi olan 50 seviyesinin altında kalmıştı. Bu seviye, pandemi dönemi olan Mayıs 2020’den bu yana görülen en kötü dönem olarak da kayıtlara geçmişti.
Pazartesi günü ayrıca ISM Yeni İmalat Sipariş Endeksi de gerilemiş; Üretim PMI Endeksi ise sınırlı yükselişe rağmen beklentilerin altında kalmıştı.
Dün ise ABD’de haftanın başka bir önemli verisi olan ve hizmet sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi veren ISM İmalat Dışı PMI Endeksi açıklandı. Piyasaların beklentisi; endeksin düşmesinden yanaydı fakat veri, ABD hizmet sektörünün mart ayında azalan talebin de etkisiyle beklentilerin de üzerinde yavaşlandığını gösterdi. Buna göre şubat ayında 55,1 olan ve 54,6’ya düşmesi beklenen veri 51,2 olarak açıklandı. Hizmet işletmeleri tarafından ödenen fiyatların ölçümü yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesine inerken; hizmet işletmelerinin aldıkları yeni siparişleri ölçen alt endeks, mart ayında ödenen fiyatlar endeksi ve hizmet sektörü istihdam PMI verisi de geriledi.
Buna ek olarak dün açıklanan ve beklentilerin altında kalan bir diğer veri ise ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği raporu oldu. Bu rapor, cuma günü açıklanacak olan ve ABD iş gücü sektörünün mevcut durumu hakkında piyasalara fikir verecek olması açısından bu haftanın piyasalar tarafından beklenen en önemli gelişmesi olan Tarım Dışı İstihdam verisine zemin hazırlayacak olması açısından önem teşkil ediyor.
Beklenti, yarın açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisinin mart ayında şubat ayındaki rakamdan daha aşağıda, 240 bin istihdam artışına işaret etmesi yönünde. Fakat veri her ne kadar önemli olsa da yarın Hıristiyan dünyasında Kutsal Cuma olması sebebiyle hem ABD hem Avrupa piyasalarının çoğunun kapalı olacak olması, açıklanacak verinin hisse senetleri üzerine olacak etkisini sınırlayacaktır.
Bugün ise geçen haftaya ait işsizlik başvuruları açıklanacak; beklenti son haftada 200 bin başvuru yapılmış olması yönünde.
Verilerin ardından piyasalar güvenli liman arayışıyla dolara yöneldi
Açıklanan verilerin piyasalardaki resesyon endişesini artırması piyasalardaki risk iştahını düşürdü; yatırımcılar güvenli liman arayışıyla dolara yöneldi. Zayıf bir hafta geçiren ve bir ara 101 sınırına dek yaklaşan dolar endeksi 101,95 seviyesine dek yükseldi. Dün 2032 dolara kadar yükselen ons altın da düşüşe geçti. Ons altın şu dakikalarda yüzde 0,17’lik bir düşüşle 2017,30 seviyesinden işlem görüyor.
Dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket euro üzerinde de baskı yarattı. Hafta içinde 1,09 seviyesini aşan ve 1,10 seviyesine göz diken euro/dolar paritesi gün içinde 1,09 seviyesinin altında düşmüş olsa da şu dakikalarda yukarı yönlü bir hareketle tekrar 1,09 seviyesini aşmış durumda bulunuyor.