İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında Borsa İstanbul’da performansını artıran sektörlerin hangileri olduğunu bu yazımızda sizler için inceledik.
İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı ekonomik ve politik olarak ilginç olaylara gebe oldu ve olmaya devam edecek gibi duruyor. Uluslararası piyasalarda çalkantılı grafiğine devam eden brent petrol fiyatları Türkiye’de görülmeye devam eden inatçı enflasyon ve kurdaki değer kaybı ile birleşince bu denklemin akaryakıt pompa fiyatlarına etkisi yaklaşık iki hafta içinde çifte zam şeklinde oldu. Güvercin Fed sonrasında gerileyen dolar endeksi sebebiyle rekor seviyeye çıkan altın ve ilerleyişine devam eden Bitcoin ise İsviçre Merkez Bankasından gelen sürpriz faiz indiriminin ardından dolar endeksinin yeniden yükselişe geçmesi ve dolara endeksli yatırım araçlarını baskılaması ile aşağı yönlü hareket gösterdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da bu hafta gerçekleştirdiği mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini sürpriz biçimde 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine çıkarma kararı aldı. Alınan bu karar, dolar endeksindeki ve altındaki düşüş ile birleşince haftanın son iş gününde Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareket görülse de sonra düşüş yaşandı ve BIST100 endeksi haftayı yüzde 0,32 düşüş ile 9 bin 111 puan seviyesinde kapattı.
2024 yılında Borsa İstanbul’un özellikle küçük yatırımcı arasındaki popülerliği artarak devam ediyorken son dönemde Türk lirasında devam eden değer kaybı ve yapışkan enflasyon daha fazla sayıda yatırımcının yüzünü borsaya çevirmesine neden oluyor ve olacaktır. Bu yıl Ramazan ayı, önceki yıllarda olduğu gibi, bazı sektörlerdeki performans artışı ile yatırımcıların merakla beklediği bir dönem olmakta.
Şunu belirtmekte fayda var ki, son 12 aylık döneme gerek fiyat gerekse getiri olarak bakıldığında tüm sektörlerin pozitif bölgede olduğu görülüyor. Piyasa değeri ağırlıklı verilere bakıldığında fiyat bazında en düşük artış yüzde 4,34 ile aracı kurumlar endeksinde iken en yüksek artış ise yüzde 75,58 ile bilişim endeksinde görülüyor. Peki son bir aylık sürece bakıldığında sektörlerdeki değişim bize ne söylüyor?
Son bir aylık süreçte Borsa İstanbul’da pozitif yönde ayrışan yalnızca beş sektör endeksi olduğu görülüyor. Fiyat bazında bakıldığında bu endekslerden en fazla artışın yüzde 7,62 ile sigorta endeksinde olduğu görülüyor. İkinci sırada yüzde 7,06 artış ile banka endeksi yer alıyor. Üçüncü sırada yüzde 2,64 ile bilişim endeksi, dördüncü sırada yüzde 2,30 ile ulaştırma endeksi ve beşinci sırada da yüzde 0,62 ile BIST mali endeksi yer almakta. Getiri bazında da benzer tablo aynı oranlarla yer alıyor.
Gıda ve perakende sektöründe şaşırtıcı seyir
Ramazan ayı genellikle gıda ve perakende sektörü için Borsa İstanbul’da pozitif ayrışan bir zaman dilimi olmakla birlikte 2024 yılı bu açından ilgili sektörle alakalı olarak olumsuz anlamda şaşırtıcı bir seyir izliyor.
BIM Mağazalar 1 aylık süreçte performans bazında yüzde 6,20 gerilerken haftalık kayıp ise yüzde 2,11 seviyesinde. Migros aylık bazda yüzde 8 gerilerken hissenin performansı geçtiğimiz haftadan bu yana ise yüzde 9,52 oranında düşüş gösterdi. Şok Marketler de performans bazında bir aylık sürede yüzde 11,14 bir haftalık sürede ise yüzde 4,35 geriledi. Gıda sektöründe artış gösteren hisselerden biri olarak dikkat çeken Ülker Gıda son bir ayda yüzde 0,66 artarken son haftada ise yüzde 0,47 artış gösterdi.
Geçmiş yıllarda Ramazan ayında artık “gelenekselleşen” artışını gerçekleştiren BIST100 endeksi ise bu yıl Ramazan ayının ilk on üç gününde yüzde 0,48 oranında düşüş gösterdi.