Fed toplantısı öncesinde kayıplar yaşayan altın, Putin’in seferberlik konuşması ardından kayıplarının bir kısmını geri kazandı.
Putin televizyonda ulusa sesleniş konuşmasında, "Ülkemizin toprak bütünlüğü tehdit edilirse, halkımızı korumak için mevcut tüm araçları kullanacağız - bu bir blöf değil" dedi ve Rusya'nın "cevap verecek çok silahı" olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu akşam yapılacak olan FOMC açıklamalarında FED’in yüksek ihtimalle 0,75 puan faiz artırması beklenmektedir. Ağustos ayı ABD TÜFE verisinin ardından 0,75 puanlık faiz artırım ihtimali yükselirken, 1 puanlık bir faiz artışı da ihtimaller dâhiline girmişti. Bu nedenle bu akşam açıklanacak faiz artış oranı ve yapılan açıklamalar piyasalardaki volatiliteyi artırabilme gücüne sahiptir. Eğer piyasa beklentisi olan 0,75 puanlık bir faiz artışı yapılıp, açıklamalar nispeten güvercin bir tonda gelirse piyasada beklentilerin gerçekleşmesi algısı ile iyimser bir hava oluşabilir. Fakat bu ihtimali düşük buluyorum. 0,75 puanlık faiz artırım ihtimali yüksek olmakla birlikte, yapılacak açıklamaların tonunun da nispeten şahin olacağını düşünüyorum. Bu aşamada sözlü yönlendirmenin gücü de kullanılmak istenecektir. Bu nedenle toplantı öncesinde temkinli olmakta fayda görüyorum.
Bu hafta Financial Times’ta yayınlanan bir makalede 44 ekonomistin katıldığı bir ankette politika faizinin yüzde 4 ile yüzde 5 aralığına çıkarılmasının ve 2023 yılı sonuna kadar bu bantta kalmasının gerekliliği vurgulandı. Ekonomistlerin yüzde 20’sinin ise politika faizlerinin daha da yükseltilerek yüzde 5 ile yüzde 6 bandına çekilmesinin gerekliliği vurgulanmış. Beklentilerin bu denli yüksek açıklanması ve daha da önemlisi yüksek faizlerin 2023 yıl sonuna dek sürdürülmesi beklentisi muhakkak ki değerli metaller ve riskli varlıkların fiyatlaması üzerinde baskıya neden olan unsurlardan birini ifade etmektedir.
Yukarıdaki grafik gram altının günlük grafiğinin bir kesitini göstermektedir. Görüldüğü üzere gram altın uzun zamandır yukarı yönlü bir kanal hareketi sergilemişti. Gram altının 1040 TL’den başlattığı düşen hareketi de yeni bir ara düşen kanal hareketini başlatmış oldu. Özellikle 1000 TL’de bulunan destek seviyesinin kırılması ile birlikte yaşanan 8 günlük yükseliş denemeleri her seferinde yükselen kanala takılarak başarısız oldu. Bu nedenle fiyat yeniden yükselen kanal içerisine giremedi. Özellikle 1014 TL’den başlayan ve 975 TL’ye dek süren 3 günlük düşüş hareketi gram altının yükselen kanaldan uzaklaşmasına neden oldu.
Gram altın içinde bulunduğu düşen kanal hareketi içinde öncelikle 8 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 991 TL seviyesinin, ardından ise düşen kanal direnci olan 1005 TL seviyesinin altında hareket etmektedir. Olası bir yükseliş hareketinde bu iki seviyenin de yukarı yönde kırılması gerekecektir. Fakat asıl yükseliş hareketi için gram altın fiyatının tekrar yükselen kanal içerisine girmesi, yani 1025 TL seviyesini yukarı yönlü kırması son derece önemlidir. Olası güç kaybının devam ettiği bir senaryoda ise 965 TL seviyesi kritik bir destek seviyesi olarak takibimizde olacaktır.
Ons altın tarafında ise son 3 gündür yaşanan yükseliş denemeleri her seferinde 1680 USD seviyesine takılmaktadır. Son 3 günün gün içi zirve seviyeleri 1680 USD etrafında gerçekleştiği için 1680 USD seviyesinin kritik bir direnç haline geldiğini söyleyebiliriz. Olası bir tepki yükselişinde öncelikle 1680 USD seviyesinin geçilmesi, ardından ise 1720 USD seviyesinden geçen düşen trendin yukarı yönde kırılması ve kalıcılık göstermesi yeni bir yükseliş hareketinden bahsedebilmek için görülmesi gereken bir ön koşul haline gelmiştir.