Kripto para piyasasındaki volatilitenin arttığı bu dönemde, yatırımcılar için doğru bilgiye ulaşmak hayati önem taşıyor. İsrail-Filistin gerilimi ve global ekonomik belirsizlikler gibi faktörlerin piyasayı etkilediği bu kritik zamanda, piyasa değeri açısından en büyük beş kripto para birimi olan Bitcoin, Ethereum, BNB, Ripple ve Solana'nın performansını yakından inceledik.
İşte piyasa değerine göre en büyük 5 kripto paranın teknik analizi:
Bitcoin (BTC)
Kaynak: TradingView
Son hafta İsrail-Filistin arasındaki olaylar piyasayı olumsuz etkiledi. Kısa vadeli de olsa düşüş trendine giren BTC, SEC’nin Bitcoin ETF’ini onayladığına yönelik haberlerle yükselişine hız kazandırdı. Bu haberin ardından fiyat 30 bin dolara ulaştı. Ancak, bu haberin yalanlanması sonrasında Bitcoin fiyatında düşüş kaydedildi.
Eğer ki yükselişe devam etme şansı bulursa, ilk olarak 28.500$ - 28.665$ seviyesini kırması gerekecek. Aksi halde 28.180$ - 28.000$ desteğine kadar gerileyebilir.
Düşüşün devamında ise 27.280$ - 27.170$ seviyesi zayıf da olsa destek görevi görebilir. Ancak, burayı da aşağı yönlü kırarsa 26.730$ - 26.560$ bölgesine düşüş yaşayabilir.
Global ekonomi ve Orta Doğu’daki gerilimin seyri piyasaları olumsuz etkilerse 26.120$ - 26.000$ seviyeleri destek olarak yeniden test edilebilir.
Özetle, şu anda destek ve direnç arasındaki küçük bir alanda işlem gören Bitcoin’in durumu çok iç açıcı görünmüyor. Bu süreçte temkinli olmakta fayda bulunuyor.
Ethereum (ETH)
Kaynak: TradingView
Ethereum’da ise durum Bitcoin’den biraz farklı. Son zamanlarda düşüş trendinde olan Ethereum, Bitcoin ETF haberine BTC kadar tepki veremedi. Ayrıca, düşüş trendinde bulunmasından kaynaklı olarak şu anki yükselişi yatırımcılarını tatmin etmedi.
Düşüşün devam etmesi durumunda ise ilk etapta karşısına 1570$ - 1560$ desteği çıkıyor. Devamında 1530$ - 1520$ seviyesi oldukça önemli bir destek olarak görev görebilir.
Tam tersi bir senaryoda ilk olarak 1600$ - 1610$ direncini test etmesi gerekiyor. Bu seviyeyi kırmayı başarabilirse 1650$ - 1660$ seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirebilir. Yükseliş havasının devam etmesi, Ethereum’u 1686$ - 1695$ seviyesine ve ardından 1730$ - 1740$ seviyesine ulaştırabilir.
Ethereum açısından Bitcoin’de de olduğu gibi durum çok iç açıcı görünmüyor. Öte yandan, hacimsiz piyasada aşağı ve yukarı hareketler büyük iğneler ile gerçekleşebileceğinden, yatırımcıların bu konuda oldukça dikkatli olması gerekiyor.
BNB (BNB)
Kaynak: TradingView
Uzun süredir düşüş trendinde olan BNB, son zamanlarda konsolide olmaya devam ediyor. BNB tarafında uzun süredir ayı görünümü hakim. Buna rağmen piyasa değeri açısından en büyük 3. altcoin olmaya devam ediyor. Bir kripto borsasının varlığı olduğu için ilgili borsanın yaşadığı yasal sorunlar BNB için işleri kötü duruma sokmaya devam ediyor.
Teknik açıdan düşüşe devam ederse, 211$ - 210$ desteğini test etmesi beklenebilir. Burada tutunamaması durumunda ise 208$ - 207$ seviyesine ve devamında 205$ - 204$ desteğine kadar gerileme ihtimali mevcut.
Tam tersi bir senaryoda ise ilk olarak 214$ - 215$ direncini kırmak isteyecektir. Kırılım sonrasında karşısına 219$ - 221$ direnci çıkacaktır. Eğer ki konsolide olmaya devam edecekse bu seviyeden ret yiyerek sırasıyla aşağıdaki seviyeleri tekrardan test edebilir.
Binance borsasının ABD kanadında yaşanan yasal sorunlar nedeniyle BNB tarafında oldukça fazla baskı oluştu. Binance’in alacağı olası hukuksal zaferler sonucunda BNB’de hareketlilik gözlemlememiz mümkün.
Ripple (XRP)
Kaynak: TradingView
Yaşadığı düşüşten önce yükseliş trendinde işlem gören XRP, aşağı kırılım sonrasında (daire ile gösterilmiştir) büyük bir düşüş yaşadı. Şimdi ise tekrardan yükseliş trendine geçmiş gibi görünüyor.
Şu anda bulunduğu trendi aşağı yönlü kırdığı takdirde ilk olarak 0,480$ - 0,475$ seviyesi ile karşı karşıya kalacak. Bu seviye trendin başladığı nokta olduğu için güçlü bir destek olarak kabul edilebilir. Ancak, aşağı yönlü hareketin devamında 0,470$ - 0,466$ bölgesinde tutunmak isteyecektir.
Tam tersi bir senaryoda ise yükseliş trendini sürdürmeye devam edebilir. Kırması gereken ilk direnç 0,495$ - 0,500$ bölgesi olacak. Yükselişe devam ettiği durumda ise 0,506$ - 0,508$ hattını test etmek isteyecektir. Diğer direnç seviyeleri ise sırasıyla 0,524$ - 0,528$ ve 0,537$ - 0,542$ olarak kabul edilebilir.
XRP’nin son zamanlarda hukuksal baskıdan bir nebze sıyrılmış olması yükselişini tetikledi. Ancak, global çapta yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı piyasanın geneli ile birlikte hareket ederek düşüş kaydetti.
Solana (SOL)
Kaynak: TradingView
Piyasanın genelinden ayrı hareket eden SOL, düşen trendini yukarı yönlü kırmayı (daire ile gösterilmiştir) başardı. Şu anda ise kritik bir seviyede işlem görmeye devam ediyor.
Solana, düşen trendi kırdıktan sonra 24,5$ - 24,7$ direncini test etti. Ancak burada kırılım gerçekleştiremedi. Kısmi bir düşüş yaşadı ve bu yazının yazıldığı sırada 23,8$ - 23,5$ desteğine çok yakın işlem görüyor. Bu seviyenin aşağısına düşerse 22,8$ - 22,6$ bölgesine gerileyebilir. Düşüşün derinleşmesi, sırasıyla, 21,2$ - 21$, 20,2$ - 20$ ve 19$ - 18,7$ seviyelerini test etmesine neden olabilir.
Olası yükseliş senaryosunda ise ilk etapta 24,5$ - 24,7$ direncini aşması gerekiyor. Bu yükselişin devamında 25 dolar seviyesi bir direnç olarak görev alıyor.
FTX olaylarından dolayı darbe almasına rağmen ağda yapılan güncellemeler sonrasında kullanıcıları kendine çekmeyi başardı. Ağın kullanımının artması sonrasında SOL coin’e rağbet arttı ve yükseliş gerçekleşti. Ancak, FTX tarafındaki gelişmeler de fiyatlanma açısından oldukça önemli olacaktır.