Seçim sonuçlarının döviz kurları üzerindeki etkisi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Seçim sonuçlarının döviz kurları üzerindeki etkisi
Hamit Alp Ünlü
09.07.2024 10:20

İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen erken seçimlerin sterlin üzerinde pozitif etkisi olurken, euroda etki ise negatif oldu. Önümüzdeki günlerde ABD’de yapılacak olan başkanlık seçiminin dolar üzerinde nasıl bir etki yapacağını şimdiden kestirmek ise oldukça zor.

Seçimler her zaman, öyle ya da böyle, ekonomi üzerinde de etkilerini göstermiştir. Gerek istikrar gerekse değişim dönemlerinde ekonomiler seçim ve sonrasında yaşanan gelişmelerden nasibini her zaman almıştır. Para birimleri de şüphesiz seçim sonuçlarına piyasanın ve yatırımcının verdiği tepkiden şu ya da bu şekilde etkilenmektedir.

Hatırlanacağı üzere İngiltere ve Fransa geçtiğimiz günlerde erken seçime gittiler. Bu iki ülkede seçimler geçen hafta itibarıyla tamamlandı. Bu yılın en çok beklenen olaylarından biri olan ABD başkanlık seçimleri ise ufukta. 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşecek olan ve ABD eski Başkanı Donald Trump ile şimdiki Başkan Joe Biden’ın yarışacağı seçimin sonuçları küresel ekonomi üzerinde büyük etkiye sahip olacak.

İngiltere’de 14 yıl sonra kan değişimi yaşandı, sterlin yükseldi

İngiltere eski Başbakanı Rishi Sunak’ın 22 Mayıs 2024 tarihinde aldığı sürpriz seçim kararının ardından ülkede yapılan erken seçim 4 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşti. Seçimin ardından 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı sona ererken seçimin galibi İşçi Partisi oldu. İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer ise Başbakan oldu.

Seçim sonuçlarının ardından İngiliz sterlini yukarı yönlü bir hareket gösterdi. Sterlin, dolar karşısında pozitif bir görüntü çizerken euro karşısında ise önce temkinli bir görüntü çizmesine rağmen Fransa’da sandıktan solun zaferinin çıkmasıyla euro karşısında sınırlı da olsa bir artış gösterdi. Seçimlerden bu yana pound, Türk lirası karşısında 4 günde 40 kuruştan daha fazla yükselerek 42 seviyesine dayandı.

Sterlinin performansındaki bu ivmenin sebebi, 14 yılda ara ara skandallara ve istikrarsız hükümetlere sahne olan Muhafazakar Parti iktidarının ardından İşçi Partisi iktidarından beklenen istikrar umudu.

Fransa’da sandıktan sol zaferle ayrıldı, euro geriledi

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin zafer kazanmasının ardından Fransa Başkanı Macron erken seçim kararı almıştı.

Seçimin bir önceki hafta sonu gerçekleşen ilk ayağında beklendiği gibi Ulusal Birlik Partisi zafer kazamıştı. Geride bıraktığımız hafta sonunda gerçekleşen ikinci turda da benzer bir sonuç beklenmesine karşın sandıktan sürpriz bir sonuç çıktı. İkinci turun ardından seçimleri sol ittifak kazanırken Ulusal Birlik Partisi ise üçüncü sıraya geriledi.

Piyasanın sürpriz sonuçlara tepkisi de ilginç oldu. Aşırı sağın yükselişinin önlenmesi memnuniyetle karşılanmakla birlikte piyasaların, sol ittifakın iktidarında harcamaların ve bütçe açığının artabileceğini fiyatlaması neticesinde euro geriledi.

Euro dolar karşısında pazartesi günü yüzde 0,1’e yakın değer kaybetse de haftanın ikinci iş günü kayıplarını telafi ederek yeniden pozitif kısma geçti ve 1,0830 civarında işlem gördü.

Lira karşısında ise haftanın ikinci iş günü yüzde 0,28 artan euro 35,48 seviyesine yükseldi.

İLGİLİ HABER Fransa’daki sürpriz seçim sonuçlarına euro nasıl tepki verdi? Fransa'da erken genel seçimlerin 2. turunda sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak ilk sıraya yerleşirken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ittifakı ikinci oldu. İlk turun birincisi aşırı sağ ise üçüncü sıraya geriledi. Peki, seçim sonuçlarına euro nasıl tepki verdi? İşte detaylar..

Sırada ABD seçimleri var

Yılın en merakla beklenen seçimi 5 Kasım 2024 tarihinde ABD’de gerçekleşecek olan başkanlık seçimi olacak. Sandıktan çıkacak sonuç yalnızca ABD’yi değil dünya politikasını ve ekonomisini de yakından ilgilendirecek. ABD eski Başkanı Donald Trump ile şimdiki Başkan Joe Biden’ın yarışacağı seçimin sonuçları üzerine şimdiden bir tahmin yürütmek zor, zira oldukça sıkı bir yarış geçeceğe benziyor. Ancak seçim zamanı yaklaştıkça tahminlere yönelik tablonun bir nebze daha netleşmesi mümkün. İbre Trump’tan yana olursa piyasaların nasıl tepki vereceği merak konusu olacak. Ancak seçimlere gelmeden önce Fed’in atacağı hamleler dolar açısından daha önemli olacak.

Dolar/TL çaprazı cuma gününden bu yana yükseliyor. Mevcut seviye 32,75 civarında.

İLGİLİ HABER Haziran ayının en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında enflasyon ile indirgendiğinde en yüksek reel getirinin mevduat faizinde olduğunu açıkladı.
REKLAMI KAPAT X