TCMB’nin geçtiğimiz hafta gerçekleşen PPK toplantısına ilişkin tutanaklarda, mevcut enflasyon beklentilerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu vurgulandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin tutanakları bugün kamuoyuyla paylaştı.
Tutanaklarda özellikle mevcut enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma sebebiyle enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risklerin canlı kaldğı ifade edildi.
Toplantı özetindeki satır başları ise şu şekilde oldu:
- Enflasyon, temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Tüketici fiyatları ağustos ayında yüzde 9,09 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 11,11 puan artarak yüzde 58,94 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede, vergi ve yönetilen-yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuz ayından sarkan etkilerinin yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışlarının gecikmeli etkileri ile küresel enerji fiyatlarındaki yükseliş ve hizmet fiyatlarındaki katılık etkili olmuştur. Akaryakıt fiyatlarında sık fiyat güncellemeleri sonucunda ulaşılan yüksek seviyeler doğrudan ve dolaylı kanallarla enflasyondaki yükselişe ilave etki yapmış ve fiyat artışlarının genele yayılmasına katkıda bulunmuştur.
- Gıda ve alkolsüz içecekler grubu, enerji, hizmet, temel mal, alkollü içecekler ve tütün ürünleri grubu fiyatları artışını sürdürmüştür. Enerji grubu aylık enflasyonunda bir önceki ay ortasında gerçekleşen vergi artışının sarkan etkisi yanında, uluslararası enerji fiyatlarındaki yükseliş belirleyici olmuştur. Enflasyonun ana eğilimi ağustos ayında yüksek seyrini sürdürmüştür ancak öncü göstergeler, son iki ayda gözlenen yüksek fiyat artışlarının yavaşlayacağına işaret etmektedir. Öncü verilere göre, gıda fiyatlarındaki artış önceki aylara kıyasla hız kesmekte, ücret, döviz kuru ve vergilerin enflasyon üzerindeki gecikmeli etkileri belirgin zayıflama göstermektedir.
- Diğer taraftan, hizmet fiyatlarında okulların açılmasına bağlı dönemsel unsurların da etkisiyle yüksek seyir korunmakta, petrol fiyatlarındaki artışın enerji kalemlerine yansıması sürmektedir.
- Enflasyon beklentilerindeki mevcut seyir ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma, enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Tüketici enflasyonu yayılım endeksi ağustos ayında da artmaya devam ederek tarihsel ortalamasının üç standart sapması üzerinde değer almayı sürdürmüştür.
- Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre on iki ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 42,01’den 2,93 puan artışla yüzde 44,94; gelecek yirmi dört ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 22,54’den 1,33 puan yükselerek yüzde 23,87; beş yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 10,42’den 0,39 puan aşağı güncellenerek yüzde 10,03 olmuştur.
- Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.
- Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında Kurul, para politikası çerçevesinin yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirme kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunmuştur. Fiyat istikrarındaki bozulmanın makroekonomik istikrar ve özellikle finansal istikrar üzerinde oluşturabileceği risklere de dikkat çekilmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.
BoFA ve Goldman, Türkiye ile ilgili analizlerini revize etti
Bank of America (BoFA) ve Goldman Sachs, dolar/TL çaprazına ilişkin tahminlerini de içeren birer analiz yayımladılar.
Buna göre Goldman, yıl sonunda politika faizinin yüzde 40’ın üzerinde olacağını öngörürken, dolar/TL çaprazının da üç ay sonra 28, altı ay sonra ise 29 seviyesine yükselebileceğini paylaştı.
BoFA ise dolar/TL’nin son çeyrekte 30 seviyesini göreceği öngördü.
S&P yarın Türkiye için kredi notunu açıklayacak
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) yarın Türkiye’nin kredi not için yapacağı gözden geçirmeyi kamuoyu ile paylaşacak. Bu ay içerisinde Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra ‘negatif’ görünümden ‘durağan’ görünüme çekmiş; Moody's ise seçim sonrası ekonomi politikalarındaki değişimin kredi notu açısından pozitif olduğunu vurgulamıştı. Şu anda Türkiye’nin not görünümü Moody’s ve Fitch için durağan iken, S&P’de negatif. Yarın kredi notunda herhangi bir değişiklik gelmese de, S&P kredi görünümünü durağan olarak belirleyebilir.