TCMB, yılın üçüncü enflasyon raporunda, 2024 yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 38 seviyesinde sabit bırakırken bu hedefin ne kadar gerçekçi ve ulaşılabilir olduğu tartışma konusu oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan 2024 yılı üçüncü enflasyon raporunu 8 Ağustos 2024 Perşembe günü gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Paylaşılan bu raporda, mayıs ayında paylaşılan bir önceki raporda ortaya konan 2024 yılı yıl sonu enflasyon hedefinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı görüldü.
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 seviyesinde sabit bırakıldı
Bu kapsamda Başkan Karahan, enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gidilmediğini duyurdu. Bu durumda 2024 yılı yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak korundu. Tahminde alt sınır yüzde 34, üst sınır ise yüzde 42 seviyesinde sabit bırakıldı. 2025 yılı yıl sonu tahmini yüzde 14, 2026 yılı yıl sonu tahmini ise yüzde 9 seviyesinde sabit kaldı. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasının hedeflendiği aktarıldı.
Kaynak: TCMB
Karahan, konuşmasında ekonominin dezenflasyon dönemine girdiğini vurgulayarak para politikasındaki kararlı duruşu ilerleyen dönemde de sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceklerini dile getirdi.
Makro göstergelerin dezenflasyon süreci ile uyumlu ilerlediğini, sıkı para politikası sebebiyle kredi büyümesinde yavaşlamanın belirginleştiğini ve yurt içi talebin ikinci çeyrekten bu yana düştüğünü vurgulayan Karahan, talepteki dengelenmenin ve cari işlemler açığındaki düşüşün devam edeceğini belirtti.
Karahan, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıldan gelen olumlu baz etkisinin de katkısıyla yıllık enflasyonun belirgin şekilde gerileyeceğini ifade etti. Başkan Karahan bunun yanında aylık enflasyonu da yakından takip ettiklerini para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenmenin, Türk lirasındaki reel değerlenmenin ve enflasyon beklentilerindeki düzelmenin aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edeceğini ifade etti. Karahan, olası bir faiz indirimi için de aylık enflasyonun ana eğiliminde ikna edici bir düşüş görülmesi gerektiğini belirtti.
Karahan, TÜİK ile ortak komite kurulduğunu duyurdu
Karahan konuşması esnasında hedef enflasyon göstergesi olarak mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,5 civarına, son çeyrekte ise yüzde 1,5’in bir miktar altına ineceğini öngördüklerini paylaştı. Bu noktada doğal olarak mevsimsellikten arındırılmış verinin nasıl hazırlanacağı ve ne kadar şeffaf olacağı sorusu akıllara geldi. Bu kapsamda Başkan Karahan, hedeflenen enflasyon rakamını TCMB'nin kendisinin açıklamasının, arındırmayı kendisinin yapmasının ideal olmadığını, bu sebeple TÜİK ve TCMB arasında bir komite oluşturulduğunu dile getirdi. Bu bağlamda TÜİK uzmanları ile TCMB ekibi ortak bir teknik çalışma yürütecek. Bu gelişme ise süreç açısından oldukça önemli ve olumlu bir gelişme olarak kabul edilebilir.
TCMB’nin yıl sonu hedefi ne kadar gerçekçi?
Karahan yıl sonu enflasyon hedeflerinin noktasal olarak değil de aralık olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederken aslında yüzde 38’lik yıl sonu hedefine de o şekilde bakılmasını ve yüzde 42’lik üst sınırın da göz önünde tutulması gerektiğini vurguladı. TCMB’nin attığı adımları güven verici görünmekle birlikte, bu adımlar benzer bir maliye politikası ile desteklenmediği sürece başarısızlığa mahkum olacaktır. Maliye politikasında somut adımlar atılmadığı takdirde 2024 yıl sonu enflasyonu da çok gerçekçi bir hedef olarak görünmüyor. Zira TCMB’nin yüzde 38’lik enflasyon hedefinin tutabilmesi için bundan sonraki aylarda aylık enflasyonun ortalama yüzde 1,4 seviyesinde açıklanması gerekiyor. TCMB’nin beklentisine göre enflasyon yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,5 seviyesine inerse, yıl sonu hedefinin tutabilmesi için son çeyrekte yüzde 1,4 seviyesinden daha da aşağı inmeli.