Volatil dönemlerde altın neden değer kaybeder?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Volatil dönemlerde altın neden değer kaybeder?
Osman Bayrak
07.08.2024 09:02

Bu haftaya ABD ve Japonya kaynaklı bir kriz ile başlayan küresel borsalarda görülen muazzam geri çekilme, altına da sirayet etti. Yatırımcıların aklındaki soru işareti ise “riskli varlıklar ile birlikte altına neden satış geliyor?” oldu. Bugün hem teknik anlamda altını inceleyip hem de bu soruya cevap bulmaya çalışacağız.

Küresel piyasalarda yaşanan büyük çöküşler genellikle tahmin edilemez. Her şey güzel giderken bir bakmışsınız hiç beklenmedik bir panik piyasaya hâkim olur ve borsalarda sert satışlar yaşanır (Siyah kuğu etkisi).

1987 krizi, Asya krizi, .com krizi, Mortgage krizi ve son olarak Covid krizleri de beklenmedik zamanlarda patlak vermiştir. Bu krizler sırasında yatırımcılar birbirlerini panik anlamında tetikleyerek satışların olması gerekenden daha fazla derinleşmesine neden olurlar. Tam olarak bu dönemlerde güvenli liman algısına sahip değerli metallerde de satışların yaşandığı dönemler olur. Bunun pek çok sebebi olabileceği gibi en büyük sebep, nakit ihtiyacı olarak gösterilmektedir. Buna göre büyük yatırımcıların yatırım sepetlerinde her zaman kendisine yer bulan altın, vadeli piyasalarda terste kalan yatırımcıların acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabildikleri ilk hesap olmaktadır. Bu nedenle de bu tarz kriz ortamlarında kaldıraçlı pozisyonlardan oluşan nakit ihtiyaçlarından dolayı geçici bir satış dalgası değerli metaller için şaşırtıcı olmamalıdır.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yükselen iki kanal arasında hareket eden ons altın, oluşturduğu yatay kanalın direnç seviyesini son dönemde 2 kez test etmesine rağmen kırmayı başaramadı. Geçtiğimiz hafta yükselen kanal desteği ile yatay kanal direnci arasına sıkışan ons altın bu hafta bu sıkışmada yükselen kanal desteğini test etmeyi tercih etti. Bir türlü günlük yeşil mum alamayan ons altın bugün itibarıyla 2400 USD altında fiyatlanmaya devam ederse mavi yükselen kanal içine girmiş olacak. Bu sayede daha önce destek olarak takip ettiğimiz eğri artık direnç olarak çalışacak.

Bu tarz konsolidasyon bölgelerinin sonu gelip de sınırlardan biri aşıldığında kanal genişliği kadar yeni bir marjın açılması şaşırtıcı olmamaktadır. Bu sebeple ons altının orta vadeli hareketlerinde 2280-2450 USD seviyeleri yatay destek-direnç bölgeleri olarak takip edilmelidir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın fiyatını son dönemde ons altın kadar dolar/TL de etkilemektedir. Özellikle ons altının geri çekildiği dönemlerde dolar/TL’nin sınırlı da olsa yükselişi gram altının geri çekilmesini sınırlı hale getirmektedir.

İçinden çıktığı yeşil yatay kanalın direnç seviyesini kendisine destek yapan gram altın, mavi yükselen kanal içinde başarılı şekilde yükselişini sürdürmektedir. Her ne kadar son günlerde bir ikili tepe görünüm oluşturmuş olsa da bu teknik görünümün işlerlik kazanması için 2510 TL seviyesinin aşağı geçilmesi öncül bir koşul olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şu an için yatay kanal direncini test etmekle yetinen gram altının kısa-orta vadeli hedefi mavi yükselen trendin direnç seviyesi olan 2700 TL’dir. Bu hedefe giderken olası stop noktası olarak 2540 TL seviyesini kullanabiliriz. Çünkü bu seviye altına inen gram altının üzerinde artık yatay kanal baskısı hissedilir hale geleceğinden bir üst kanal direnci hedef olmaktan çıkacaktır.

REKLAMI KAPAT X