Yeni haftada altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler ve takip edilecek seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yeni haftada altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler ve takip edilecek seviyeler
Osman Bayrak
05.08.2024 08:07

Geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatan fakat net bir yön çizemeyen ons altının bu hafta yaşadığı sıkışmadan sıyrılıp sıyrılamayacağı merak konusu olmayı sürdürüyor. İşte yeni haftada altın fiyatlarında takip edilecek seviyeler ve fiyatları etkileyebilecek gelişmeler...

Ons altın ve gram altını teknik açıdan incelemeye başlamadan önce altın tarafında temel olarak değişmeye aday 2 faktörden bahsetmek istiyorum.

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası değerli metallerde bir hareketlenmenin görüldüğüne şahit olduk. Piyasa beklentisine paralel olarak 2024 yılı son çeyreğinde faiz indirim sürecinin başlayabileceğinden bahseden Başkan Powell, indirimlerin 25 baz puan (0,25) ya da 0,50 baz puan olup olmayacağı konusunda bir netlik olmadığını vurguladı fakat açıklamalar sonrası piyasada aksi yönde bir algı gelişti. Bu algıyı bir noktada tetikleyen işgücü piyasasına katılım ile ilgili gelen oldukça zayıf verilerdi. Bu 2 gelişme olası bir ABD resesyon korkusunu gündeme taşıdı ve faiz indirimlerinin beklenenden de önce gerçekleşebileceği algısı hakim oldu.

İLGİLİ HABER ABD istihdam verisi sonrası altından sert yükseliş ABD’de tahminlerin altında kalan tarım dışı verisi sonrası altın fiyatlarında yükseliş hızlandı.

Değerli metalleri ekonomik gelişmelerden bağımsız olarak etkileme gücüne sahip olan jeopolitik riskler hafta sonuna doğru yükseliş eğilimindeydi. İsrail ile İran arasında yaşanan gerilimin tırmanma ihtimali de altına güvenli liman olma özelliğinden dolayı alım getirebilir. Yaşanan çatışmaların bölgesel bir savaşa dönme ihtimali muhakkak ki altın fiyatlarını destekleyecek bir gelişme olabilir. Bu açıdan yaşanacak her gelişmeyi bu bakış açısı ile izlemeyi sürdüreceğiz (Muhakkak ki suçsuz masumların, sivillerin acı çektiği tüm savaşların son bulmasını temenni ediyorum).

Ons Altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın geçtiğimiz hafta fiyatı destekleyen gelişmelerle birlikte yeşil üst yükselen kanal içine girmeyi başardı fakat bir taraftan da mavi yatay kanal içinde hareket ettiği için yeşil yükselen kanal içinde hareket ederken 2450 USD seviyesi ons altın için önemli bir kanal direnci olacaktı ve fiyatı hafta kapanışına doğru bu seviyede dengelemeyi başardı.

Ons altın fiyatı daha önce neredeyse 3 kez bu seviye civarından dönüş aldı. Bu nedenle bu seviyede oluşan maliyetlenmeler bu seviyenin aşılmasını ilk denemede zorlaştırmaktadır.

Cuma günü oluşan haftalık muma baktığımızda ise ons altının geçtiğimiz 2 hafta görülen düşüşü yutan bir yeşil mum oluşturduğunu görmekteyiz. Bu nedenle eğer ons altın 2450 USD direncini aşabilirse yukarı yönlü hareketini yükselen kanal direnci olan 2600 USD’ye doğru sürdürebilir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın için bahsettiğim haftalık etkiyi gram altın grafiği ile görselleştirmek istedim. Ons altında görülen pozitif seyir, gram altının yukarıdaki gibi kararlı bir mum ile haftayı kapatmasını sağladı.

Gram altının içinde bulunduğu yükselen kanal direncine bu kez geniş gövdeli yeşil bir mum ile gelmesi ve hatta kanal direncini test etmesi gram altın görünümünü pozitif hale getirmektedir.

Teknik anlamda içinde bulunduğu yatay kanaldan kurtulması gram altına yaklaşık 165 TL’lik yeni bir marj açmış durumdadır (Bu marjın halihazırda 70 TL’si katedildi). Bu marjın önünde en büyük direnç bu hafta için 2665 TL seviyesi olacaktır. Bu seviyenin olası aşılması halinde teknik yapı gram altın yükselişini destekler nitelikte oluşmaktadır.

REKLAMI KAPAT X