Yeni haftada piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme (30 Eylül 2024)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yeni haftada piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme (30 Eylül 2024)
Hamit Alp Ünlü
30.09.2024 08:43

Piyasalar bu hafta içeride eylül ayı enflasyon verilerini dışarıda ise ABD eylül ayı tarım dışı istihdam verisini izleyecek. Öte yandan Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları, Euro Bölgesi enflasyon verileri ve Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler de piyasaların odağında yer alacak.

Bu hafta yurt içi piyasasında takip edilecek en önemli gelişme perşembe günü açıklanacak olan eylül ayı enflasyon verileri olacak. Dış piyasalarda ise takip edilecek en önemli gelişme cuma günü açıklanacak olan ABD eylül ayı tarım dışı istihdam verisi olacak. Buna ek olarak pazartesi günü Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları izlenecek. Salı günü açıklanacak olan Euro Bölgesi eylül ayı enflasyon verisi ve Orta Doğu’da devam eden jeopolitik gerginliklerin piyasalar üzerindeki etkileri de takip edilecek diğer önemli gelişmeler arasında yer alacak.

Türkiye eylül ayı enflasyon verisi

Perşembe günü açıklanacak olan eylül ayı enflasyon verisi, bu hafta yurt içinde piyasaların takip edeceği en önemli gelişme olacak. Özellikle ekonominin dezenflasyon sürecinde olduğu vurgusunun her fırsatta tekrarlandığı bu dönemde açıklanan her enflasyon verisi sürecin istenildiği gibi gidip gitmediğini anlayabilmek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sonraki adımların fiyatlayabilmek adına büyük önem taşıyor.

Eylül ayında yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisinin yüzde 35,75 seviyesinden yüzde 35 seviyesine inmesi beklenirken aylık ÜFE verisinin ise yüzde 1,68 seviyesinden yüzde 1,70 seviyesine çıkması bekleniyor.

Yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin yüzde 51,97 seviyesinden yüzde 48 seviyesine inmesi beklenirken TCMB’nin asıl gösterge olarak kabul ettiği aylık TÜFE’nin ise yüzde 2,47 seviyesinden yüzde 2,50 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER Enflasyon ve dolar/TL'ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı Foreks Haber, ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirdiği beklenti anketinde, eylül ayı enflasyonu ve yıl sonu dolar kuruna ilişkin beklentileri belirledi.

ABD eylül ayı tarım dışı istihdam verisi

Fed’in gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından gelecekte atılacak adımlar hakkında belirleyici olabilecek tüm veriler ise büyük bir dikkatle takip ediliyor. Bunlardan bir tanesi de ABD istihdam piyasası hakkında fikir veren ve piyasaların genellikle yüksek reaksiyon gösterdiği tarım dışı istihdam verisi.

Son olarak 114 bin olarak açıklanan temmuz verisi 89 bine güncellenmiş ve ağustos ayında da 164 bin olarak açıklanması beklenen tarım dışı istihdam verisi 142 bin olarak açıklanmıştı. İstihdam piyasasının bu durumu Fed’in gerçekleştirdiği faiz indiriminde belirleyici olan faktörlerden biri olmuştu. Piyasalar, cuma günü açıklanacak olan eylül ayı verisinin 145 bin olarak açıklanmasını beklese de verinin beklentilerden kötü gelmesi ihtimaller arasında bulunuyor.

Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları

Fed Başkanı Jerome Powell, pazartesi günü gerçekleştireceği konuşmada açıklamalarda bulunacak. Powell’ın açıklamalarının alınan faiz kararı ve bu kararın neden alındığı hususunda bazı noktalara işaret etmesi beklenirken; konuşmada, bu hafta açıklanacak istihdam verilerine de yer verilmesi bekleniyor.

Bu hafta Powell dışında ayrıca Bowman, Bostic, Barkin ve Williams gibi bölgesel Fed Başkanları ve Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcılar tarafından takip edilebilecek.

Euro Bölgesi eylül ayı enflasyon verisi

Euro Bölgesi eylül ayı enflasyon verisi ilk okuması da salı günü açıklanacak. Bu veri, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ekim ayı para politikası toplantısında bir faiz indirimi kararı daha alıp almayacağı konusunda belirleyici olabilir.

Ağustos ayında yıllık manşet TÜFE yüzde 2,2, aylık manşet TÜFE yüzde 0,1, yıllık çekirdek TÜFE yüzde 2,8 ve aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,3 olarak açıklanmıştı. Eylül ayında yıllık çekirdek TÜFE’nin yüzde 2,7, yıllık manşet TÜFE’nin yüzde 1,8, aylık manşet TÜFE’nin ise eksi 0,3 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmelerin etkileri

İsrail’in Lübnan’a saldırıları devam ederken yaşanan jeopolitik gerilimin etkileri piyasalarda da hissedilecektir. Gerilim petrol ve altın fiyatlarını desteklerken kripto paraları da etkileyebilir.

İLGİLİ HABER İsrail ordusu: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü İsrail ordusu Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü iddia etti.
İLGİLİ ANALİZ Altının kısa vadeli yeni yol haritası Son birkaç haftada son derece güçlü bir yükseliş hareketi yakalayan altının kısa vadeli yeni yol haritasına odaklanarak haftaya başlayacağız.
REKLAMI KAPAT X