Yeni haftada piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yeni haftada piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
01.07.2024 08:25

Bu hafta piyasalar yurt içinde haziran ayı enflasyon verisini, küresel çapta ise ABD istihdam verisini izleyecek. Bu iki gelişmenin yanında ayrıca Euro Bölgesi enflasyon rakamları, Fed ile ECB başkanlarının yorumları ve Fransa ile İngiltere seçimlerinin sonuçları takip edilecek.

Bu haftanın yurt içinde en merak edilen verisi, çarşamba günü açıklanacak olan haziran ayı enflasyon verisi olacak. Küresel çapta ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) yıllık forumunda Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yorumları ile çarşamba günü açıklanacak Fed toplantı tutanakları izlenecek. Ayrıca Avrupa için hayli önemli olan Fransa ve İngiltere erken seçimleri, çarşamba günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon verisi ve cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi de piyasalarca takip edilecek.

Haziran ayı enflasyon verisi

3 Temmuz 2024 Çarşamba günü haziran ayı enflasyon verisi açıklanacak. Açıklanacak olan bu veri, izlenen para ve maliye politikasının başlangıcından bu yana belki de en önemli veri olacak. Zira gerek TCMB Başkanı Fatih Karahan gerekse de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce dile getirdiği üzere, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) mayıs ayında tepe noktasını görmüş olduğu ve haziran ayından itibaren gerilemeye başlayacağı öngörülüyor.

Çarşamba günü açıklanacak olan veride haziran ayı aylık TÜFE’nin yüzde 3,37 seviyesinden yüzde 3 seviyesine gerilemesi beklenirken yıllık TÜFE’nin ise yüzde 75,45 seviyesinden yüzde 72,6 seviyesine ineceği hesaplanıyor. Aylık üretici fiyat endeksinin (ÜFE) ise yüzde 1,96 seviyesinden yüzde 1,8 seviyesine inmesi beklenirken, yıllık ÜFE’nin yüzde 57,68 seviyesinden yüzde 52 seviyesine ineceği öngörülüyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası ilk kez farklı ekonomik aktörlerin enflasyon beklentilerini açıkladı TCMB’nin ilk kez yayımladığı Sektörel Enflasyon Beklentileri araştırması, haziran ayında 12 ay sonrasına yönelik yıllık enflasyon beklentileri arasındaki farklılıkları ortaya koydu. İşte reel sektör, hanehalkı ve piyasa katılımcılarının enflasyon tahminleri..

Politika yapıcıların yorumları

Fed Başkanı Powell salı günü ECB Merkez Bankacılığı forumuna katılacak. Fed Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde forumda birlikte “bir dönüşüm çağında para politikası” isimli panele katılacak. Bu panelde piyasalar her iki isimden de yürütülen para politikasının geleceğine ve atılacak hamlelere dair görüşler dinleyecek.

Bunun yanında çarşamba günü açıklanacak olan Fed toplantı tutanakları, politika faizinin yüzde 5,50 seviyesinde sabit bırakıldığı son Fed toplantısına ilişkin bilgiler içermesi açısından önemli olacak.

Seçimler

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik'in zafer kazanmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkeyi erken seçime götürme kararı almıştı. Seçimin ilk ayağı 30 Haziran 2024 Pazar günü gerçekleşti ve beklendiği gibi Ulusal Birlik birinci parti oldu. İkinci tur 7 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşecek. Avrupa Birliği'nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa’da aşırı sağın iktidara gelebileceği endişesi piyasaları olumsuz yönde etkileyecektir.

İngiltere’de de Başbakan Sunak sürpriz bir kararla 4 Temmuz 2024 tarihinde erken seçim yapılacağına dair karar alındığını duyurmuştu. Yapılan anketler 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarının ardından sandıktan bu kez İşçi Partisi’nin birinci çıkacağına yönelik sonuçlar gösteriyor. Böyle bir değişimin yaşanması piyasalarda hareketlilik yaratabilir.

İLGİLİ HABER Yeni bir euro krizi yaşanır mı?: Fransa seçimleri Avrupa’nın gündeminde Fransa'da yapılacak seçimler Avrupa'nın gündemine oturdu. Seçimin ardından ülkenin uzun süreli bir istikrarsızlık dönemine girmesi beklenirken yeni bir Euro krizinin tetiklenebileceği de düşünülüyor.

Euro Bölgesi enflasyon verisi

Salı günü Euro Bölgesi haziran ayı enflasyon verisi açıklanacak. Hatırlanacağı üzere ECB geçtiğimiz ayki toplantıda 25 baz puan faiz indirimine gitmişti. Enflasyonun haziran ayındaki görüntüsü ECB’nin sonraki hamleleri için önemli olacaktır.

Aylık manşet TÜFE’nin yüzde 0,2 seviyesinde sabit kalması; yıllık manşet TÜFE’nin yüzde 2,5 seviyesine, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 2,8 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

ABD tarım dışı istihdam

Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ise Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayabileceği yönünde bir ipucu verebilmesi açısından yakından izlenecek. Haziran ayında yaratılan istihdam sayısının mayıs ayında açıklanan sayı olan 272 binden 189 bine gerilemesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Altında alçalan tepelere dikkat Ons altın önemli destek seviyenin üzerinde olsa da grafikte oluşan alçalan tepeler son dönemde yatırımcıları tedirgin etmeye başladı.
REKLAMI KAPAT X