Piyasalar bu hafta içeride işsizlik oranını, dışarıda ise ABD enflasyon verisiyle birlikte hisse senedi piyasasının durumunu, Bitcoin’in devam eden rallisini ve Almanya’daki siyasi tabloyu takip edecek.
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen ABD başkanlık seçimleri Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanmıştı. Bu zafer sonrasında Bitcoin tüm zamanların rekorunu kırarken; teknoloji ve bankacılık hisselerinde büyük artışlar gözlemlendi. Ayrıca dolar endeksi ve ABD tahvilleri de son ayların en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu gelişmelerin ardından piyasalar Fed’in gerçekleştirdiği FOMC toplantısına odaklandı. Fed ise politika faizinde piyasa beklentilerine paralel bir biçimde 25 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi’nin lokomotif ekonomisi Almanya’da ise yönetimdeki mevcut koalisyon sürpriz bir şekilde sona erdi. Öte yandan yurt içinde TCMB, geçtiğimiz hafta 2024 yılının son enflasyon raporunda yıl sonu beklentisini yüzde 44 seviyesine çıkardığını duyurdu.
Bu gelişmelerin ardından yeni haftada piyasalar içeride pazartesi günü açıklanacak olan eylül ayı işsizlik verisini ve salı günü açıklanacak olan eylül ayı perakende satış verilerini beklemeye başladı. Dış piyasalarda ise ABD ekim ayı enflasyon verileri, ABD seçimleri sonrası ivme kazanan hisse senedi piyasasının bu haftaki hareketi, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan Bitcoin’in rallisi ve Almanya’daki siyasi krize ilişkin gelişmeler mercek altına alındı.
Türkiye eylül ayı işsizlik oranı
Pazartesi günü ülkemizde eylül ayına ilişkin işsizlik verileri açıklanacak. İşsizlik verisinin eylül ayında yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 8,7 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Salı günü açıklanacak olan eylül ayı perakende satış verilerinin ise düşüşe işaret etmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi aylık bazda yüzde 2,2 seviyesinden yüzde 1,3 seviyesine, yıllık bazda ise yüzde 13,3 seviyesinden yüzde 9 seviyesine bir düşüş görülmesi yönünde. Buna ek olarak cuma günü ekim ayı bütçe dengesi de açıklanacak.
ABD enflasyon verisi
ABD ekim ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi çarşamba, üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi ise perşembe günü açıklanacak. Piyasalar ekim ayında yıllık manşet TÜFE’nin yüzde 2,4 seviyesinden yüzde 2,6 seviyesine yükselmesini, bunun dışındaki diğer enflasyon verilerinin sabit kalmasını bekliyor. Bu durumda, veri piyasa beklentileri doğrultusunda gelirse aylık manşet TÜFE yüzde 0,2, yıllık çekirdek TÜFE yüzde 3,3, aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,3 olacak.
ABD hisse senedi piyasasının durumu
ABD seçimlerinin ardından hisse senetlerinde oldukça ivmeli yukarı yönlü bir hareket gözlemlendi. S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones gibi endeksler oldukça verimli bir hafta geçirdi. Ancak, bu hafta açıklanacak enflasyon verisi, piyasanın vereceği tepki açısından bu gidişatın fiyatlanması hususunda önemli bir sınav olacak. Geçtiğimiz hafta 6 bin direncini kırarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan S&P 500 endeksi yukarı yönlü hareketine devam etmek isteyebilir.
Bitcoin rallisi
Benzer biçimde Bitcoin de Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından büyük yükselişe geçti. Kripto para birimleri konusundaki ılımlı ve destekleyici tavrı ile tanınan Trump ve onun kampanyasında yer alan Elon Musk bu yükselişteki önemli faktörler oldu.
Bitcoin tarihinde ilk defa 80 bin dolar seviyesinin üzerine çıkarken bu hafta bu yükselişin devam edip etmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.
Almanya’daki siyasi kriz
Almanya’da görevde olan “Trafik Işığı Koalisyonu” geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde dağıldı. ABD seçimlerinin hemen ardından gelen haber şaşkınlık yarattı. Koalisyonun dağılma sebebi Şansölye Olaf Scholz’un Finans Bakanı ve koalisyonda yer alan Liberal Parti Başkanı Christian Lindner’i erken seçim talebi sebebiyle görevden alması. Scholz 2025 yılı ocak ayında güvenoyu oylaması yapmayı, şayet güvenoyu alamazsa mart ayında erken seçime gitmeyi planlıyor. Dağılan koalisyon ortakları ve muhalefet partileri ise erken seçimin hemen gerçekleşmesini talep ediyor. Piyasalar da bu belirsizliğin ortasında Euro Bölgesi’nin lokomotif ekonomisi olan Almanya’daki siyasi gelişmeleri mercek altına alacak.